Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

 Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...

 Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü nedir, puan türü nedir, Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Peyzaj ve Süs Bitkileri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Nedir?

Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü; park ve bahçe peyzajının yapılması, bakımı ve onarımı ile buralarda yetişecek süs bitkilerinin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması işlerinde peyzaj mimarının gözetiminde görev alan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Peyzaj ve Süs Bitkileri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri nedir
Peyzaj ve Süs Bitkileri

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Peyzaj ve Süs Bitkileri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Peyzaj ve Süs Bitkileri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Fidanlıklar

3- İller Bankası

4- İnşaat Veya Mimarlık Büroları

5- Kendi İşleri

6- Meyve ve Sebze Araştırma Merkezileri

7- Peyzaj Hizmetleri Veren Firmalar

8- Süs Bitkisi Yetiştiren Sera Ve Fidanlıklar

9- Tarımsal Araştırma Enstitüsü

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikerleri belediye, araştırma merkezi, İller Bankası, tarımsal araştırma enstitüsü, fidanlık gibi kamu kuruluşları ile özel sektöre ait süs bitkisi yetiştiren sera ve fidanlıklar, inşaat veya mimarlık büroları ile peyzaj hizmetleri veren firmalarda iş bulabilirler.

 

Meslek kendi işini kurmaya da son derece elverişlidir. Genelde çok fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadığından kırsal alan veya çevre düzenlemesi hizmetleri, periyodik bakım-onarım gibi hizmetleri vermek üzere büro açılabilir. Ayrıca süs bitkisi üretmek için sera veya fidanlık kurabilir. Ancak sera inşası ve fidanlık oluşturmak büro açmaya nazaran daha fazla sermaye gerektirecektir.

 

Hızlı ve sağlıksız kentleşme, endüstriyel faaliyetlerin doğaya verdiği zarar ve tabii kaynakların azalması gibi nedenler ve bunlarla ilgili araştırmalar son yıllarda tüm dünyada doğal yaşama ve ekolojiye olan ilgiyi arttırarak "çevre koruma" kavramına dikkat çekmektedir. İnsanlar daha yeşil, daha temiz, daha estetik ve kendilerinin daha sağlıklı ve sosyal olabilecekleri ortamları tercih etmektedirler.

 

Bu da peyzaj mimarlığından sonra ülkemiz için yeni sayılabilecek bu dalda yetişmiş elemanlara olan talebi artıracaktır. Yurt dışında geniş uygulama alanları olan bu meslekte, önümüzdeki yıllarda ülkemizin Avrupa Birliği'ne girmesinden sonra standartların eşitlenmesiyle olumlu gelişmeler beklenmektedir.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Peyzaj ve Süs Bitkileri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Peyzaj ve Süs Bitkileri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Peyzaj mimarı tarafından tasarlanmış projelerin keşfi ile çizimini yapar.

2- Topluma açık yeşil (dinlenme) alanlar ve spor tesisleri oluşturulmasında metraj çıkarma ve fiyatlandırma hizmetleri verir, bu alanların bakım-onarım işlerinde görev alır.

3- Peyzaja yönelik inşaat faaliyetleri, süs havuzları gibi donatı elemanlarının uygulanmasını denetler.

4- Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan peyzaj çalışmalarının hak ediş dosyalarını hazırlar.

5- Peyzaj uygulamalarında ana materyal olarak kullanılan her türlü ağaç, ağaççık, çalı, yıllık ve çok yıllık bitkilerin üretimi, günlük bakımı, zararlılarla mücadelesi ve hasat işlemleri ile satış işlemlerini yapar ya da yapılmasını sağlar.

6- Arazide yürütülen çalışmalar sırasında işçileri yönlendirir, uygulamaları takip eder ve puantaj tutar.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Peyzaj ve Süs Bitkileri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Peyzaj ve Süs Bitkileri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Peyzaj uygulama ve süs bitkileri teknikeri yaptığı işin aşamalarına göre değişik yer ve koşullarda çalışmaktadır. Bunlar kısaca;

 

Büro ortamı: Çizim ve projelendirme etapları için gerekli araç gereçle donatılmış aydınlık,temiz ve sessiz ortamlardır. Bu mekanda çalışmalar genellikle oturarak gerçekleştirilir.

 

Arazi çalışmaları: İnşai ve bitkisel uygulamaların gerçekleştirildiği yer dış mekanlardır. Arazinin en uygun nasıl kullanılması gerektiğinin belirlenmesi, bitki dikimi için zemin çalışmaları, bitki yükleme, beton döktürme, taş döşettirme vb. işler açık havada çalışılmasını gerektirir.Genellikle ayakta çalışılır. Çok sıcak ve çok soğuk hava koşulları bitki ve inşaata uygun olmadığından bu meslekte arazi çalışmaları sıklıkla ilkbahar (Nisan-Mayıs-Haziran) ve sonbahar (Eylül-Ekim-Kasım) aylarında yapılmaktadır. Çalışma ortamı tozlu, çamurlu, ıslak ve gürültülü olabilmektedir.

 

Sera ve fidanlık gibi üretim alanları: Seralarda süs bitkilerinin ve kesme çiçek olarak kullanılan bitki türlerinin, fidanlıklarda ise genellikle çok yıllık ağaç ve ağaççıkların üretimi ve bakımı yapılır. Bu alanlar arazi koşullarına göre nispeten daha korunaklı ve temizdir. Hem oturarak hem ayakta çalışılabilir.

 

Bu meslekte bankalar, iş merkezi gibi yerlerin iç mekanlarındaki bitkiler ile spor tesislerindeki yeşil alanların periyodik bakım hizmetlerini de vermek mümkündür.

Meslek elemanları peyzaj mimarı, ziraat/inşaat mühendisi, mimar ve arazi sahipleri ile iletişim halinde çalışırlar

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Her türlü tarımsal alet ve makineler (çim biçme makinesi, budama makası ve makineleri, çapa traktörleri, toprak tesviye aletleri vb.)

2- Her türlü teknik çizim araç-gereci (çeşitli kalemler,çeşitli kağıtlar, çizim takımları vb.)

3- Her türlü büro makineleri(bilgisayar,ozalit/fotokopi makinası vb.)

4- Teknik çizime yönelik bilgisayar programları

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Peyzaj ve Süs Bitkileri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Peyzaj ve Süs Bitkileri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Peyzaj ve Süs Bitkileri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Bahçe Bitkileri

-Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı

-Orman Mühendisliği

-Peyzaj Mimarlığı

 

2 Yıllık Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Matematik I, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Teknik Resim, Botanik, Toprak Bilgisi ve Gübreleme, Bitki Tanıma I, Ekoloji ve Çevre Sorunları, Topagrafya, Bitki Yetiştirme Ortamları ve Hidroponik, Peyzajda Su ve Su Bitkileri Kullanımı, Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Matematik II, Bilgisayar Destekli Tasarım, Süs Bitkileri Üretim Teknikleri, Bitki Tanıma II, Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları, Çim Alanlarının Kurulması ve Bakımı, Peyzaj Onarım Tekniği, Peyzaj Mekanizasyonu, Peyzajda Tasarım İlkeleri.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, İngilizce I, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı,  Sulama Sistemleri, Organik Tarım, Kesme Çiçek Yetiştiriciliği, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Yer Örtücü Bitkiler ve Peyzajda Kullanımı, Arazi Düzenleme.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, İngilizce II, Staj, İş Yeri Uygulaması, İş Yeri Eğitimi, Kentsel Peyzaj Planlaması, Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Süs Bitkilerinde Bakım ve Budama.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Peyzaj ve Süs Bitkileri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümüne son beş yılda toplamda 8 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanla atanmıştır.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Peyzaj ve Süs Bitkileri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Planlı çalışmayı bilmeli.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Bedenen sağlam ve güçlü olmalı.

6- Biyolojiye ilgili olmalı.

7- Zihinde canlandırma ve çizim yeteneği olmalı.

8- Şekil ve mekan ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.

9- Estetik görüş sahibi olmalı.

10- Doğal yaşam, çevre ve sanata karşı ilgili olmalı.

11- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

 

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Peyzaj ve Süs Bitkileri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Peyzaj ve Süs Bitkileri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwn8iUwxXk9_JZI9wzIDhH253pWCCMBAHZR_FZ39u7K_TNspC5aJAIi0o7SUFAYcHsuj_GShyphenhyphenhbceHfN3Elw9MNeIEZ9dT4jamRpyhPGvOpiuM22-6LHIbXyXzpYdLwKtSngKO_DyC7Ona/s16000/peyzaj-ve-sus-bitkileri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwn8iUwxXk9_JZI9wzIDhH253pWCCMBAHZR_FZ39u7K_TNspC5aJAIi0o7SUFAYcHsuj_GShyphenhyphenhbceHfN3Elw9MNeIEZ9dT4jamRpyhPGvOpiuM22-6LHIbXyXzpYdLwKtSngKO_DyC7Ona/s72-c/peyzaj-ve-sus-bitkileri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/peyzaj-ve-sus-bitkileri-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/peyzaj-ve-sus-bitkileri-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content