Pazarlama bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...
Pazarlama bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Pazarlama bölümü var. Aşağıda sırasıyla Pazarlama bölümü nedir, puan türü nedir, Pazarlama bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Pazarlama dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Pazarlama Bölümü Nedir?
Pazarlama bölümü; ürünlerin kalitelerine göre sınıflandırılması, pazarlanması ve tüketiciye ulaştırılması konularında çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans bölümüdür.
Pazarlama Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Pazarlama bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Pazarlama, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Pazarlama bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Pazarlama |
Pazarlama Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Pazarlama mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Pazarlama mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
Pazarlamacılık ülkemizde hızla gelişmekte olan bir hizmet alanıdır. Pazarlama şirketlerinde; pazarlama programcısı ve araştırmacı, işyerlerinde satış elemanı, şirketlerde pazarlamacı olarak iş bulabilirler. Bu alanda çalışmak isteyenler için iş alanı çok geniştir. Pazarlama hizmetlerinin sunulduğu, özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Bayanların bu meslekte çalışma oranları oldukça yüksektir. Yabancı dil bilenler uluslararası pazarlama şirketlerinde dolgun ücretle çalışabilmektedirler.
Pazarlama Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Pazarlama mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Pazarlama mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çalıştığı iş yerinde üretilen veya satışı kararlaştırılan malların niteliklerini belirler ve sınıflandırır.
2- Ürünleri alacak kişileri belirlemek için araştırmalar yapar, onlara ulaşıp ürünleri tanıtma yollarını geliştirir.
3- Büyük firmalarda, bölgelerdeki bayilerin oluşturulması ve bunlarla iletişimin sürdürülmesini sağlar.
4- Satış istatistiklerini çözümleyerek satışların arttırılması için gereken önlemlerin alınmasını sağlar.
5- Müşterilerin isteklerine göre ürün kalite ve türlerinin geliştirilmesi için üretim birimlerine önerilerde bulunur.
6- Ürünlerin bozulmadan saklanması, ambalajlanması ve alıcıya güvenle taşınması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
Pazarlama Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Pazarlama çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Pazarlama okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Pazarlamacı, genellikle pazarlama şirketlerinde, büro ortamında çalıştığı gibi insanlarla yüz yüze iletişim kurmak için değişik mekanları (ev, iş yeri vb.) ziyaret edebilir. Çalıştığı iş yerinin durumuna göre seyahat etmek söz konusu olabilir. Çalışırken yöneticiler ve müşterilerle iletişim halindedir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar,
2- Çanta,
3- Çeşitli tipte hesap makineleri,
4- Dergiler, kitaplar.
5- Faks, teleks, telefon,
6- Hangi ürünü pazarlayacaksa onunla ilgili reklam broşürleri, kitapçıklar, eşantiyon ürünler,
7- Kırtasiye malzemeleri,
Pazarlama Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Pazarlama maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Pazarlama maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Pazarlama Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Pazarlama bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Pazarlama dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Ekonomi ve Finans
-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
-Halkla İlişkiler ve Tanıtım
-İletişim
-İletişim Bilimleri
-İşletme
-Lojistik Yönetimi
-Pazarlama
-Reklam Tasarımı ve İletişimi
-Reklamcılık
-Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
-Uluslararası İşletme Yönetimi
-Uluslararası Ticaret
-Uluslararası Ticaret ve Finansman
-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
-Uluslararası Ticaret ve Lojistik
-Yönetim Bilişim Sistemleri
2 Yıllık Pazarlama Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Pazarlamada Matematiksel Uygulamalar, Pazarlama İlkeleri, İşletme Yönetimi, Yabancı Dil I, Kültür Pazarlaması, Yönetim Ekonomisi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, İstatistik, Global Pazarlama, Marka Yönetimi, Satış Saha Planlaması, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Topluma Hizmet Uygulamaları, Yabancı Dil II, Finansal Okuryazarlık, Pazarlama Ekonomisi.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Reklamcılık, Tüketici Davranışı, Pazarlama İletişim Teknikleri, Perakende Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Çevresel Pazarlama Yönetimi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Türk Dili I, Satış Tekniklerinde Drama Yöntemi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Elektronik Pazarlama, İhracat Teknikleri, Pazarlama Araştırması, Satış Yönetimi, Türk Dili II, Pazarlama İngilizcesi, Sosyal Ticaret, Reklam Ekonomisi, Pazarlamada Yeni Trendler, Pazarlama Mevzuatı.
Pazarlama Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Pazarlama KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Pazarlama bölümüne son beş yılda toplamda 10 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.
Pazarlama Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Pazarlama tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Düşüncelerini sözel olarak başkalarına aktarabilen ve ikna edebilmeli.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Ekonomi, muhasebe, maliye ve vergi konularına ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı olmalı.
5- İş ve ticaret hayatını, insanlarla işbirliği yapmayı ve insanlarla iletişim kurmayı sevmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sabırlı, hoşgörülü, temiz ve bakımlı olmalı.
Pazarlama Okuyanlar ve Pazarlama Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Pazarlama yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Pazarlama iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR