Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...

Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü nedir, puan türü nedir, Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Pastacılık ve Ekmekçilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Ön Lisans Programı öğrencilere iki yıllık öğrenimleri süresince, tüm dünyada yeni trend olan pastacılık sektörünün yanı sıra, klasikten modern pastacılığa ve artisan ekmek yapımına kadar farklı alanlarda kariyer yapmaya uygun eğitim sağlar. Ülkemizde bir ilk olan program zengin bir ders yelpazesinde uluslararası standartlara uygun temel pastacılık ve ekmekçilik derslerinin yanı sıra seçmeli derlerle de öğrencileri sektöre hazırlar.

 

2 Yıllık Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Nedir?

Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü; yiyecek ve içecek sektörüne pastane şefi olmaya aday ulusal ve uluslararası tatlı, pasta ve benzeri ürünlerin yer aldığı mutfaklardan örnekler sunabilecek geleceğin pasta şeflerini yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Pastacılık ve Ekmekçilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik nedir
Pastacılık ve Ekmekçilik

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Pastacılık ve Ekmekçilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Pastacılık ve Ekmekçilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Restoranlar

2- Kafeler

3- Pastaneler

4- Fırınlar

5- Catering işletmeleri

6- Kurvaziyerlerde

7- Havayolu işletmeleri

8- Otel işletmeleri

 

Pastacılık ve Ekmekçilik mezunları, "Pastacılık ve Ekmekçilik Teknikeri" unvanı alırlar. Mezunlar, sektörün aradığı niteliklere sahip olacağından konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyü ve benzeri), restoran, café, pastane, fırın ve unlu mamuller işletmeleri gibi işletmeler tarafından öncelikli olarak tercih edilecektir.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Pastacılık ve Ekmekçilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Pastacılık ve Ekmekçilik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Yapılacak pastayı tasarlar, desenleri tutkallı hamurla üç boyutlu olarak hazırlar.

2- Un, şeker, yağ, yumurta, su gibi besin maddelerinden hazırlanan karışımı yoğurarak hamur haline getirir.

3- Hamura şekil verir.

4- Pasta içi ve üstü krema süsleri hazırlar.

5- Pişirdiği hamuru krema, kakao, meyve gibi besin maddeleri ile süsler.

6- Şekillendirilmiş hamuru fırın veya ocakta pişirir, gerekiyorsa kızartır.

7- Hazırlanmış pastayı servise hazırlar.

8- Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini, bakımını ve basit onarımını yapar.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Pastacılık ve Ekmekçilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Pastacılık ve Ekmekçilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Pastacılar pastanelerin veya otellerin mutfak kısımlarında çalışırlar. Çalışma ortamı biraz sıcak, nemli ve hoş kokuludur. Pastacılar genellikle ayakta çalışırlar ve malzeme (hamur vb.) ile ilgilidirler. Ara sıra diğer çalışanlarla işbirliği yapar ve iletişim kurarlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Mikser, fırınlar, mermer tezgahı, hamur karıştırıcı, çırpıcı, tencereler, tepsiler, bıçaklar, çatal, kaşık, pasta kalıpları, spatulalar, merdane, oklava ve soğutucu dolaplar gibi araç ve gereçler.

2- Şeker, un, yağ, süt, su, yumurta, çikolata, kakao, bütün meyveler ve meyve şekerlemeleri, salep, gıda boyaları, fındık, fıstık, ceviz, karbonat ve meyve esansları gibi besin maddeleri.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Pastacılık ve Ekmekçilik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Pastacılık ve Ekmekçilik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Pastacılık ve Ekmekçilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Gastronomi ve Mutfak Sanatları

-Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

 

2 Yıllık Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, Pastacılık ve Ekmekçiliğe Giriş, Hamur Teknikleri, Pastacılık Teknikleri I, Beslenme İlkeleri, Genel Turizm, İngilizce I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu, Pastacılık Teknikleri II, Yöresel Ekmek Yapımı, İngilizce II, Yiyecek İçecek Otomasyon Sistemleri, Tatlı Yapım Teknikleri, Moleküler Gastronomi.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Menü Planlama ve Tasarımı, Yöresel Tatlılar, İleri Pastacılık Teknikleri, Çikolata Sanatı I, Uluslararası Ekmek Yapımı, Tatlı ve İçecek Uyumu, Kahvaltılık Hamur İşleri, Mesleki İngilizce I, Gıda İşleme ve Muhafaza Teknikleri, Gastronomi ve Medya.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Çikolata Sanatı II, Pastacılıkta Dekorasyon, Artizan Ekmek Yapım Teknikleri, Yaratıcı Pasta ve Tatlı Uygulamaları, Bitirme Projesi, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Mesleki İngilizce II, Pastane Büfesi.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Pastacılık ve Ekmekçilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Pastacılık ve Ekmekçilik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmedi, zira bölüm yeni açıldı.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Pastacılık ve Ekmekçilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bulaşıcı hastalığı olmamalıdır.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Temiz, titiz ve düzenli olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- El ve parmak becerisine sahip olmalı.

6- Estetik görüşü olmalı ve yaratıcı olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Şekil ilişkilerini görebilmeli.

10- Tat ve koku duyuları gelişmiş olmalı.

 

Pastacılık ve Ekmekçilik Okuyanlar ve Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Pastacılık ve Ekmekçilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Pastacılık ve Ekmekçilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiTH1sUztbEWs64FkLEOQnv0dEIj9pWdxBhipnyfnenPqtCp1DZ2Ys8_S33fkDH7PXy4aphLoG7833N1rxfMTAhxvcq7eiBgFroG0y11T2NrOkZLvj6Pma_C0OEuNI7ltvvCjQ2ZInbK3x/s16000/pastacilik-ve-ekmekcilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiTH1sUztbEWs64FkLEOQnv0dEIj9pWdxBhipnyfnenPqtCp1DZ2Ys8_S33fkDH7PXy4aphLoG7833N1rxfMTAhxvcq7eiBgFroG0y11T2NrOkZLvj6Pma_C0OEuNI7ltvvCjQ2ZInbK3x/s72-c/pastacilik-ve-ekmekcilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/pastaclk-ve-ekmekcilik-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/pastaclk-ve-ekmekcilik-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content