Otobüs Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Otobüs Kaptanlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...


Otobüs Kaptanlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Otobüs Kaptanlığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Otobüs Kaptanlığı bölümü nedir, puan türü nedir, Otobüs Kaptanlığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Otobüs Kaptanlığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Otobüs Kaptanlığı Bölümü Nedir?

Otobüs Kaptanlığı bölümü; ülke içinde ve dışında otobüsle seyahat etmek isteyen insanları rahat ve güvenli bir şekilde istedikleri yere götüren kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Otobüs Kaptanlığı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Otobüs Kaptanlığı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Otobüs Kaptanlığı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Otobüs Kaptanlığı maaşları
Otobüs Kaptanlığı

Otobüs Kaptanlığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Otobüs Kaptanlığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Otobüs Kaptanlığı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Ülkeler arası veya şehirler arası otobüs işleten firmalarda, kamu sektöründe(servis araçları,belediye otobüsleri) ve turizm işletmelerinde ücret karşılığı çalışabilirler.
2- Kendi otobüsleri ile, bir otobüs işletmesine bağlı olarak çalışabilirler.
3- Yüksekokul mezunu şoförler, bu alanda yetişmiş ilk elemanlar olacaklarından, iş bulma konusunda zorluk çekmeyecekleri söylenebilir. Turizm geliştikçe, başarılı otobüs şoförlerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.
4- Özel sürücü kurslarında eğitici olarak görev yapabilir.
5- Servis taşımacılığı şirketi kurabilir veya bu şirketlerde şoför olarak görev yapabilirler.

Otobüs Kaptanlığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Otobüs Kaptanlığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Otobüs Kaptanlığı mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Otobüs hareket etmeden önce firma yetkililerinden yolcuların listesini alır.
2- Listedeki yolcuların yerlerini alıp almadıklarını kontrol eder ve ettirir.
3- Otobüsü trafik kurallarına uyarak sürer.
4- Belirli yerlerde yolcuların ve eşyaların indirilmesini sağlar.
5- Otobüsün bakımını düzenli olarak yapar ve yaptırır.
6- Otobüste görev yapan diğer kişilerin çalışmalarını denetler, aralarında eşgüdümü sağlar.
7- Gerektiğinde ilk yardım hizmeti verir.

Otobüs Kaptanlığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Otobüs Kaptanlığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Otobüs Kaptanlığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Otobüs Kaptanı (Şoför) sürekli oturarak ve her uyarıcıya dikkat ederek çalışmak zorundadırlar. Görevlerini yaparken hiçbir şekilde başkaları ile konuşmamaları gerekir. Devamlı seyahat eden otobüs şoförlerinin düzenli yaşamları olmadığı söylenebilir. Ülkemizde yolların bakımsız ve trafik işaretlerinin yetersiz olması dolayısıyla trafik kazalarının fazlalığı bu mesleği, bir ölçüde, tehlikeli hale getirmektedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Sürücü belgesi (E sınıfı)
2- Ticari taşıt kullanma belgesi (T4)
3- Çeşitli modellerde otobüs
4- Araba için gerekli teknik donanım
5- Yolcu listesi, çalışma çizelgesi

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Otobüs Kaptanlığı maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Otobüs Kaptanlığı maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Otobüs Kaptanlığı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Otobüs Kaptanlığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Seyahat İşletmeciliği

-Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği

-Turizm Rehberliği

-Turizm İşletmeciliği


2 Yıllık Otobüs Kaptanlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Sürücülük Eğitimi, Trafik Mevzuatı ve Kuralları, Otobüs İşletmeciliği, Matematik, Genel Hukuk Bilgisi, Taşıt Teknik Sistemleri I, Seyahat Acentacılığı, Meslek Etiği, İşletme Yönetimi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Uygulamalı Sürücü Eğitimi I, Genel Trafik Bilgisi, Taşıt ve Yol Güvenliği, Trafik ve Denetleme Tekniği, Taşıt Teknik Sistemleri II, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Halkla İlişkiler, Mesleki Yabancı Dil I, Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Endüstriye Dayalı Eğitim (EDE), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, Yabancı Dil I, Uygulamalı Sürücü Eğitimi II, İş Sağlığı ve Güvenliği, Yönetim ve Organizasyon, Kaza Yeri İnceleme ve Bilirkişilik, Turizm Coğrafyası.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Endüstriye Dayalı Eğitim, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili II, Yabancı Dil II, İlkyardım, Motorlu Taşıt Teknolojisi, İleri Sürücülük Teknikleri, Turizm İşletmeciliği, Sürüş Psikolojisi, Turizm ve Seyahat Sosyolojisi.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Otobüs Kaptanlığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Otobüs Kaptanlığı bölümüne son beş yılda toplamda 87 kontenjan verilmiş ve mezunlar 73 ve üzeri puanla çeşitli kurum ve kadrolara atanmıştır.

Otobüs Kaptanlığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Otobüs Kaptanlığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Bedence sağlam ve dayanıklı olmalı.
2- Belli bir anda birçok şeyi algılayabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Gece yolculuk yapabilen, uyku düzensizliğine ve uykusuzluğa dayanıklı olmalı.
6- Görme ve işitme duyuları keskin olmalı.
7- Göz, el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilmeli.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Renkleri ayırt edebilmeli.
11- Sorumluluk sahibi, dikkatli olmalı.
12- Uyarıcılara hemen tepki verebilen, soğukkanlı, refleksleri güçlü olmalı.

Otobüs Kaptanlığı Okuyanlar ve Otobüs Kaptanlığı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Otobüs Kaptanlığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Otobüs Kaptanlığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Otobüs Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Otobüs Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI-LA1Kuo8pgMspLCIpLCwVzqMxWoYeWiOj-1en3syJ2VSBj4V49hskX7KPY0tf_9-bUPV73f-zIbT1Whh-K2zRepoSBbTatXZ0tjqzfTfUQ1D7DIQK2DQQJFFKKXWqz9y5EKYq4v7-ZWo/s1600/otobus-kaptanligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI-LA1Kuo8pgMspLCIpLCwVzqMxWoYeWiOj-1en3syJ2VSBj4V49hskX7KPY0tf_9-bUPV73f-zIbT1Whh-K2zRepoSBbTatXZ0tjqzfTfUQ1D7DIQK2DQQJFFKKXWqz9y5EKYq4v7-ZWo/s72-c/otobus-kaptanligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/otobus-kaptanlg-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/otobus-kaptanlg-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content