Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Oto Boya ve Karoseri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...


Oto Boya ve Karoseri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Oto Boya ve Karoseri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Oto Boya ve Karoseri bölümü nedir, puan türü nedir, Oto Boya ve Karoseri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Oto Boya ve Karoseri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir?

Oto Boya ve Karoseri bölümü; motorlu kara taşıtları üzerinde izolasyon ve koruyucu ürün işlemlerini, boya öncesi yüzey hazırlama, bazkat ve sonkat boya işlemlerini, sac aksam ve şasi üzerinde meydana gelen vuruk, çarpma, devrilme sonucu olan hasarları giderme, gövde üzerinde onarım, parça değiştirme ve parçaların birbiri ile uyumuna ilişkin işlemleri yapabilme, şasi örme, iskelet çatma, iskeleti sacla kaplama, aksesuar montajını yapma bilgi ve becerisine sahip kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Oto Boya ve Karoseri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Oto Boya ve Karoseri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Oto Boya ve Karoseri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Oto Boya ve Karoseri iş imkanları
Oto Boya ve Karoseri

Oto Boya ve Karoseri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Oto Boya ve Karoseri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Oto Boya ve Karoseri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Otomotiv sanayisinde görev alabilirler.
2- Sigorta şirketlerinde hasar uzmanı olarak görev alabilirler.
3- Çeşitli banka veya sigorta şirketlerine bağlı eksperler olarak çalışabilirler.
4- Uçak boyama işinde faaliyet gösterebilirler.

Kamu sektöründe, otomotiv fabrikalarında, yetkili otomotiv servis ve bakım işletmelerinde, oto boya ve karoser tamir-bakım ünitelerinde çalışabilecekleri gibi kendi adlarına işyeri de açabilirler.
Otomotiv sektörünün hızla geliştiği ve trafiğe çıkan araç sayısının hızla arttığı ülkemizde kalifiye elemanların iş bulma olanakları da artmaktadır.

Oto Boya ve Karoseri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Oto Boya ve Karoseri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Oto Boya ve Karoseri mezunlarının görevleri şunlardır:

Oto boya karoseri teknikerinin görevleri taşıtın durumuna göre değişmektedir. Hasarsız bir taşıtın, yüzey hazırlama ve boyama işlemi yapılırken; hasarlı bir taşıt ise öncelikli olarak karoseri tamiri ve daha sonra yüzey hazırlama ve boya işlemlerine tabi tutulur. Buna göre;

1- Doğrultulacak karoserin cinsi ve özelliklerine göre araç, gereç ve malzemeyi belirler.
2- Hasarlı taşıtın şasi ve gövde doğrultma, bükme, parça değiştirme, kaynak yapma, puntalama vb. yöntemler kullanarak hasarlı karoseri tamir eder.
3- Boyanacak yüzeyin hazır olması için sac zımparası yapar, yüzey astarı ve macunu çeker.
4- Kontrol macunu çeker ve son kat astarı zımparalar.
5- Boyanmayacak yerleri maskeler.
6- Boya kabini ve ekipmanlarını hazırlar, peryodik bakımını yapar.
7- Müşterinin isteği doğrultusunda boyayı seçer, hazırlar, renk kontrolü yapar, viskositesini ayarlar.
8- Boya tatbik eder.
9- Boyayı kurutur, varsa boya hatalarını giderir, pasta-cila gibi son rötuşları yapar,boya koruyucu ürünleri tatbik eder.

Oto Boya ve Karoseri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Oto Boya ve Karoseri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Oto Boya ve Karoseri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Oto boya karoseri teknikerinin çalışma ortamı genellikle atölye ve fabrika gibi kapalı mekanlar olmakla beraber, zaman zaman açık havada da çalışabilirler. Çalışma ortamları genellikle gürültülü, kokulu, kirli ve yağlı yerlerdir. Koruyucu güvenlik tedbirlerinin alınmadığı durumlarda (boya yapımı, kaynak yapımı, çeşitli metal ve kimyasal maddelerin veya karışımlarının zımparalanması..vb.) meslek hastalığına yol açabilir. Genellikle ayakta çalışılır.
Çalışırken teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Boya fırını(kabini)
2- Boya karıştırma makinesi
3- Boya tabancası ve yıkama makinesi
4- Çeşitli çalışma sehpaları
5- Çeşitli çektirme ve punta çürütme cihazları
6- Çeşitli ölçme cihazları
7- Çeşitli zımpara, polisaj makine ve ekipmanları
8- Karoseri doğrultma araç- gereçleri
9- Kaynak makinesi (punta,gazaltı,oksijen,elektrik..vb.)
10- Şasi düzeltme tezgahı ve ekipmanları
11- Toz , koku emici cihazlar

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Oto Boya ve Karoseri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Oto Boya ve Karoseri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Oto Boya ve Karoseri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Oto Boya ve Karoseri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Otomotiv Mühendisliği

2 Yıllık Oto Boya ve Karoseri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Kaynak teknolojisi I, Matematik, Meslek Resim, Şasi Gövde ve Onarım I, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce), Genel Kimya I, Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Bilgisayar Destekli Çizim, Boya Kimyası, Boyama Teknolojisi, Malzeme Teknolojisi, Şasi Gövde Onarım II, Türk Dili II, Yabancı Dil 2, Kaynak teknolojisi II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Boya Uygulama Teknikleri I, Karoseri Onarım Tekniği, Müşteri İlişkileri, Renk Uygulaması I, Trim Teknolojisi, Onarım Sonrası Kalite ve Standartlar, Servis Yönetim Organizasyon.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Boya ve Uygulama Teknikleri II, Hasar Tespiti ve Analiz Yöntemleri, Komple Onarım Teknikleri, Renk Uygulaması II, Çevre ve İnsan Sağlığı, Servis Verimliliği ve Karlılık, Sistem Analizi ve Tasarım, Staj.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Oto Boya ve Karoseri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Oto Boya ve Karoseri bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

Oto Boya ve Karoseri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Oto Boya ve Karoseri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Bedence dayanıklı olmalı.
2- Boya ve metallere karşı alerjisi olmamalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasına yatkın olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilmeli.
7- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli.
8- Fen bilimlerine ilgi duymalı.
9- Güzel sanatlara yatkın olmalı.
10- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
11- Planlı çalışmayı bilmeli.
12- Renk körlüğü olmamalı.
13- Şekil algısı ve tasarlama yeteneği yüksek olmalı.

Oto Boya ve Karoseri Okuyanlar ve Oto Boya ve Karoseri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Oto Boya ve Karoseri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Oto Boya ve Karoseri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwZzcFWKGHB30TjGz1phqMHtV929DsvOX3JlMSyGcqFv7h7DTPcNnl5PDaIFRJftI4_GaO_LMXZDSLN2C6SjRTgXjXnXBijnWIX8YyZNC7WpLYSHno5-LhQJnZ_aTPJMVRvYgsuowy7WQ2/s1600/oto-boya-ve-karoseri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwZzcFWKGHB30TjGz1phqMHtV929DsvOX3JlMSyGcqFv7h7DTPcNnl5PDaIFRJftI4_GaO_LMXZDSLN2C6SjRTgXjXnXBijnWIX8YyZNC7WpLYSHno5-LhQJnZ_aTPJMVRvYgsuowy7WQ2/s72-c/oto-boya-ve-karoseri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/oto-boya-ve-karoseri-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/oto-boya-ve-karoseri-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content