Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Ortopedik Protez ve Ortez bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttı...


Ortopedik Protez ve Ortez bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Ortopedik Protez ve Ortez bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ortopedik Protez ve Ortez bölümü nedir, puan türü nedir, Ortopedik Protez ve Ortez bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Ortopedik Protez ve Ortez dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Nedir?

Ortopedik Protez ve Ortez bölümü; beden sakatlığı olanlara suni maddelerden, ağaçtan, deriden, metalden kol ve bacak sargısı, muhafaza gömleği, suni organ ve korset gibi teknik yardımcı cihazları imal eden ve onaran kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Ortopedik Protez ve Ortez bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Ortopedik Protez ve Ortez, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Ortopedik Protez ve Ortez bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Ortopedik Protez ve Ortez ne iş yapar
Ortopedik Protez ve Ortez

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ortopedik Protez ve Ortez mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ortopedik Protez ve Ortez mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Kamu Hastaneleri
2- Kendi Atölyeleri
3- Özel Hastaneler
4- Protez Cihaz Üreten Fabrikalar
5- Protez Cihazları Satışı Yapan Mağazalar
6- Rehabilitasyon Merkezleri
7- Üniversite Hastaneleri

Bu alanda yetişmiş elemanlara özel ve kamuda mevcut protez-ortez atölyelerinde sürekli gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca, devlet hastanelerinde ortopedi teknisyeni kadroları mevcuttur.

Meslek mensupları kendi atölyelerini de açabilirler. Sürekli değişim yaşanan tıp teknolojisinde, meslek elemanları kendilerini değişen koşullara hazırlamak ve yenilikleri izleyerek bu piyasalardan uzak kalmamak durumundadır.

Ortopedik Protez ve Ortez Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ortopedik Protez ve Ortez mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ortopedik Protez ve Ortez mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Doktorun reçetesini ve raporunu inceler.
2- Dökülen plastiğin iç kısmındaki boşluğu doldurur.
3- Kalıp ve patronlara uygun bandaj ve korsetlerin dikimini yapar.
4- Kalıplar ve patronlar çıkarır.
5- Ortez malzemelerini istenilen ölçülere uygun olarak hazırlar.
6- Plastik dökülecek kalıbı ayarlar, uygun plastiği döker.
7- Protez onarımları ve bakımlarını yapar.
8- Protez takılacak organın kalan kısmını dökümü yapılan plastiğin içine yerleştirir.
9- Protezin ayarını yapar ve işi tamamlar.
10- Takılacak protezin ölçüsünü alır.
11- Yeni modelâj yapar.

Ortopedik Protez ve Ortez Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ortopedik Protez ve Ortez çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ortopedik Protez ve Ortez okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Ortopedik Protez-Ortez Teknisyeni / Ortopedi Ortopedi Teknisyeni hastanelerin atölyelerinde ve özel atölyelerde, kokulu, tozlu ve gürültülü ortamlarda çalışırlar.

Mesleğin yürütülmesi, uzun süre ayakta kalmayı gerektirmektedir. Mesleğin icrası torna, eğe, matkap vb. aletlerle yapıldığı için fiziksel güç ve dayanıklılık ister. İşin yapılması sırasında yoğun kimyasal maddeler kullanılması nedeniyle alerjik ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilecek bir ortam söz konusudur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Yapay malzemeler
2- Bandaj ve korset malzemeleri
3- Tutkal, oksijen, asetilen, alçılar, sargılar
4- Kaynak makineleri, torna taşlama frezeleme tezgâhları
5- Matkap makineleri, havya ve havya matkapları
6- Torna kalemleri, primler, kamalar, rafya çeşitleri
7- Ölçme ve kontrol aletleri
8- Markalama aletleri, paftalar, raspa, testere, eğeler, vidalar

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ortopedik Protez ve Ortez maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ortopedik Protez ve Ortez maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Ortopedik Protez ve Ortez bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Ortopedik Protez ve Ortez dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Biyomedikal Mühendisliği

-Ergoterapi

-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

-Ortez ve Protez

-Sağlık Yönetimi


2 Yıllık Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Anatomi, Fizyoloji, Malzeme Bilgisi I, Teknik Resim, Mesleki  Teknoloji I, Tıbbi Terminoloji, Atatürk İlk. ve  İnk. Tar. I, Türk Dili-I, Temel İngilizce I, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Davranış Bilimleri.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Proteze Giriş, Orteze Giriş, Malzeme Bilgisi II, Mesleki Teknoloji II, Kinezyoloji ve Kinetik, Psikososyal Rehabilitasyon, Klinik Bilimler (Kas-İsk), Sağlıklı Beslenme, Yaz stajı (30 iş günü), Atatürk İlk. ve  İnk. Tar. II, Türk Dili II, Temel İngilizce II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Protez I, Ortezde Biyomekanik Prensipler, Ortez I, Ortez Analiz ve Değerlendirme, Biyomedikal Teknolojisi, Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi, Enfeksiyon Hastalıkları, Moleküler Biyolojik Yöntemler.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Protez II, Ortez II, Protezde Biyomekanik Prensipler, Protez Analiz ve Değerlendirme, Temel Bilgi Teknolojileri, İlk Yardım, İdeal İnsan ve Sosyal Ahlak, Çevre Sağlığı, Halk Sağlığı.

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ortopedik Protez ve Ortez KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ortopedik Protez ve Ortez bölümüne son beş yılda toplamda 645 kontenjan verilmiş ve mezunlar 72 ve üzeri puanlarla çeşitli kurumlara atanmıştır.

Ortopedik Protez ve Ortez Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ortopedik Protez ve Ortez tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El ve parmak becerisine sahip olmalı.
4- İnce ayrıntıları görebilmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Şekil ve cisimleri algılama gücüne sahip olmalı.
8- Titiz ve dikkatli olmalı.

Ortopedik Protez ve Ortez Okuyanlar ve Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ortopedik Protez ve Ortez yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Ortopedik Protez ve Ortez iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_kvcMLJJwvEs_vx_xAxFwb8MgHcjEcW63LKQ7uJ1NJ3rwkweKxbdupB7VWMPsR2CzGcllWBuO2phoJxpG4vAZ06RLwcli0JmvGszpJaFbGMaatf6GbJLhrNSR6nl26MCA_9w7wM0nMvML/s1600/ortopedik-protez-ve-ortez.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_kvcMLJJwvEs_vx_xAxFwb8MgHcjEcW63LKQ7uJ1NJ3rwkweKxbdupB7VWMPsR2CzGcllWBuO2phoJxpG4vAZ06RLwcli0JmvGszpJaFbGMaatf6GbJLhrNSR6nl26MCA_9w7wM0nMvML/s72-c/ortopedik-protez-ve-ortez.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/ortopedik-protez-ve-ortez-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/ortopedik-protez-ve-ortez-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content