Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...


Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü nedir, puan türü nedir, Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Ormancılık ve Orman Ürünleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Nedir?

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü; ormancılık çalışmalarının çeşitli dallarında orman mühendisi, orman yüksek mühendisi (bölge şefi, işletme şefi)veya orman endüstri mühendisi ile orman muhafaza/ağaçlandırma memuru arasında görev yapan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Ormancılık ve Orman Ürünleri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Ormancılık ve Orman Ürünleri ne iş yapar
Ormancılık ve Orman Ürünleri

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ormancılık ve Orman Ürünleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ormancılık ve Orman Ürünleri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Ağaçlandırma Ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü
2- Çevre Ve Orman Bakanlığı ve bağlı birimler
3- Fidan Üretimi Yapan Firmalar
4- Milli Parklar Genel Müdürlüğü
5- Orman Ürünleri Üreten Fabrikalar
6- Orman Ve Su İşleri Bakanlığında Orman Muhafaza Memuru olarak
7- Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü

Orman teknikerleri; genellikle kamu sektöründe istihdam edilmekte olup, Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ve Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünde çalışabilirler.Ayrıca Orman ürünleri üreten fabrikalarda ve fidan üretimi yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilirler.
Bu meslekte daha çok ormancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu yerler ile ormancılığa müsait yerlerde iş bulma olanağı fazladır. Maddi imkanların elverişli olması durumunda fidan/süs bitkisi yetiştirme gibi alanlarda kendi işlerini kurabilirler..

Ormancılık ve Orman Ürünleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ormancılık ve Orman Ürünleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ormancılık ve Orman Ürünleri mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Mühendis tarafından hazırlanan ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslah projeleri uygulamalarını yapar.
2- Mühendis tarafından hazırlanan doğal ve yapay gençleştirme, baltalık yenileme,enerji ormanı tesisi projelerini uygular.
3- Mühendis tarafından hazırlanan milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı ve orman içi dinlenme yerleri gibi alanlara yönelik çeşitli projelerde görev alır.
4- Mühendis tarafından hazırlanan, orman köyleri kalkınma planları ve projeleri konusunda çalışmalara katılır.
5- Mühendis tarafından hazırlanan istihsal programı çerçevesinde orman ürünleri üretimi, standardizasyonu, pazarlama ve satış çalışmalarını yürütür.
6- Plan ve programların uygulanması için gerekli malzeme, ekipman ile diğer araç ve gereçlerin temini ve uygulama yerinde hazır bulundurulması konusunda mühendise yardımcı olur.
7- Plan ve projelerde çalışacak elemanların niteliklerinin, sayılarının belirlenmesinde ve çalışma programının hazırlanmasında mühendise yardımcı olur.
8- Çalışma ve uygulamaların plan ve projelere uygun olarak yürütülmesini sağlar.
9- Yol yapım çalışmalarında ve mera ıslahında görev alır.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ormancılık ve Orman Ürünleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ormancılık ve Orman Ürünleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Orman teknikerleri, genellikle açık alanlarda çalışırlar. Çalışma ortamları itibariyle, alerjik etmenler sıcak/soğuk ve ani ısı değişiklikleri olabilmektedir. Çalışma alanlarına bağlı olarak yaban hayvanlarının saldırısı ve usulsüz kesimlere karşı mücadele sırasında çeşitli tehlikelere maruz kalabilirler. Orman yollarının yapımı (patlayıcı, yanıcı madde vb), orman yangınları ile mücadele (trafik kazası), orman ürünü üretimi (makine kazası) sırasında da tehlike söz konusu olabilmektedir. Çalışırken orman mühendisleri, orman muhafaza memurları, operatörler, işçiler, şoförler ile çalışmayla dolaylı ilgisi bulunan orman köylüsü, muhtar vb. ile iletişim halindedir. İşin gereği olarak gece dahil tam gün çalışma söz konusu olabilir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Çeşitli damgalar (usulsüz ve kaçak ağaç kesimlerinin önüne geçilebilmesi açısından hangi tür ve nitelikte ağaçların kesilebileceğinin belirlenebilmesi için)
2- Ormancılık mekanizasyonunda kullanılan çeşitli alet ve makineler (Riper, Tarak, Dozer, Greyder vb.),
3- Pusula, GPS, Şeritmetre, Altimetre, Klizimetre, Çap ölçer,
4- Bilgisayar, Paket programlar,
5- Kesim aletleri (Balta, Motorlu Testere, Tahre, Gürebi vb.)

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ormancılık ve Orman Ürünleri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ormancılık ve Orman Ürünleri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Ormancılık ve Orman Ürünleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
2- Orman Endüstrisi Mühendisliği
3- Orman Mühendisliği

2 Yıllık Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Genel Botanik, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Genel Matematik, Harita ve Ölçme Bilgisi, Ormancılık Bilgisi, Toprak İlmi, Zooloji, Türk Dili I, İngilizce I, Odun Kusurları.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Odun Dışı Orman Ürünleri, Ağaç Malzeme Teknolojisi, Orman Botaniği, Orman Ekolojisi, Meslek Stajı (30 İş Günü), Coğrafi Bilgi Sistemi, Türk Dili II, İngilizce II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Mekanizasyon ve Transport Tekniği, Mesleki Uygulama I, Orman Ürünlerinden Faydalanma, Ormancılık İş Bilgisi, Ormancılık Politikası, Ormancılıkta Yaban Hayatı, Silvikültür Tekniği, Süs Bitki Yetiştiriciliği, Mesleki Yabancı Dil I.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Ağaçlandırma ve Fidanlık Tekniği, Mesleki Proje Hazırlama, Mesleki Uygulama II, Orman Amenajmanı Esasları, Ormancılıkta Halkla İlişkiler, Orman Ürünlerinin Pazarlanması, Sosyal Ormancılık, Ormancılık Hukuku, Mesleki Yabancı Dil II.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ormancılık ve Orman Ürünleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümüne son beş yılda toplamda 5 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ormancılık ve Orman Ürünleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Alerjik rahatsızlığı olmamalı.
3- Araştırma ve gözlem yeteneği gelişmiş olmalı.
4- Bedence sağlıklı ve dayanıklı olmalı.
5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
6- Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalı.
7- Ekip çalışmasına yatkın olmalı.
8- Ekip çalışmasını sevmeli.
9- Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmeli.
10- Fen bilimlerine (özellikle biyolojiye) ilgi duymalı.
11- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
12- Planlı çalışmayı bilmeli.
13- Sorumluluk alabilmeli ve tedbirli olmalı.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Okuyanlar ve Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ormancılık ve Orman Ürünleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Ormancılık ve Orman Ürünleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsN4qnSD1TZDd2KDIjwxPsAOUBNnmrwzuPhj3M1qbanD34CVcyua1wcEvQRfJjIn95wNUQkdC7NSJfEL2wbe9-QoGdUzZCFRNRKt82a-gEihb26Wo-hXK0hv0bv86HW7yYocQbPQeM1z6g/s1600/ormancilik-ve-orman-urunleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsN4qnSD1TZDd2KDIjwxPsAOUBNnmrwzuPhj3M1qbanD34CVcyua1wcEvQRfJjIn95wNUQkdC7NSJfEL2wbe9-QoGdUzZCFRNRKt82a-gEihb26Wo-hXK0hv0bv86HW7yYocQbPQeM1z6g/s72-c/ormancilik-ve-orman-urunleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/ormanclk-ve-orman-urunleri-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/ormanclk-ve-orman-urunleri-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content