Optisyenlik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Optisyenlik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...


Optisyenlik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Optisyenlik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Optisyenlik bölümü nedir, puan türü nedir, Optisyenlik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Optisyenlik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Optisyen, göz hekimi tarafından reçetelendirilen gözlük ya da kontakt lensin, müşterinin gözüne uygunluğunu belirler ve satışını gerçekleştirir. Ayrıca müşterinin hangi gözlük çerçevesi veya kontakt lensi satın almaya karar vermesine yardımcı olurlar.
Optisyen olmak için üniversitelerin iki yıllık Optisyenlik önlisans bölümünden mezun olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, 5193 numaralı optisyenlik hakkındaki kanunda, uzman göz hekimlerinin optisyen açarak optisyenlik mesleğini icra edebilecekleri belirtilmiştir.

2 Yıllık Optisyenlik Bölümü Nedir?

Optisyenlik bölümü; göz doktoru tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan ve uygulayan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Optisyenlik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Optisyenlik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Optisyenlik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Optisyenlik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Optisyenlik maaşları ne kadar
Optisyenlik

Optisyenlik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Optisyenlik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Optisyenlik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

Optisyenler kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi diğer gözlükçülerin yanında da çalışabilmektedirler. İnsanların gözlerinin bozulmaması için, kalıcı bir çözüm bulunmadığı sürece her zaman optisyenlere ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle optisyenlik tercih edilen ve önü açık olan bir meslektir. Ayrıca günümüzde insanlar güneşin zararları hakkında daha da bilinçlenmişlerdir ve orjinal cama sahip, korumalı gözlükler kullanmaya başlamışlardır. Bu gözlükler de genellikle optisyenler tarafından sağlanmaktadır ve optisyenler için önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadırlar.

İnsan sağlığı ile doğrudan ilgili olan göz rahatsızlıkları ve bunların çözüm yolları gözlükçülüğü geçerli ve zorunlu kılmaktadır. Ülke nüfusunun sürekli bir şekilde artması, buna rağmen gözlüğün yerini tutabilecek teknolojik yeniliklerin yetersiz kalması ve çıkanlarında gerek sağlık açısından gerekse kullanım açısından daha iyi olmaması (kontakt lens gibi), mesleği gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır.

Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle özellikle yaz aylarında fazla güneş altında kalınması optik gözlükçülüğün yanında filtreli güneş gözlüğü piyasasının da doğmasına neden olmuştur. Bu da istihdamı olumlu yönde arttırmaktadır.

Optisyenlik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Optisyenlik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Optisyenlik mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Göz muayenesi yapılan herhangi bir aleti iş yerinde bulundurmamak.
2- Gözlüğü, müşteriye uyacak şekilde ayarlamak için plastik veya metal çerçeveleri ısıtmak, el ve pense yardımıyla şekillendirmek.
3- Hasarlı gözlük çerçevelerini onarmak.
4- Kontakt lens, numaralı gözlük, güneş gözlüğü ve diğer göz ürünlerini satmak.
5- Müşteri reçetelerinin ve ödemelerinin kaydını tutmak.
6- Müşterilere kontakt lensin nasıl takılacağını, çıkarılacağını ve bakımının nasıl yapılacağını göstermek.
7- Müşterilere, stil ve renge göre gözlük çerçevesi seçiminde yardımcı olmak.
8- Müşterileri, gözlük takma ve bakımını yapma konusunda bilgilendirmek.
9- Müşterinin ihtiyacına uygun kontakt lensi belirlemek.
10- Optisyenlik mesleğini icra ettiği süre boyunca başka bir işte çalışmamak.
11- Reçetelendirilmemiş numaralı gözlük satmamak.

Optisyenlik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Optisyenlik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Optisyenlik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Optisyenlerin çalışma ortamı ve koşulları oldukça iyidir. Meslek genellikle temiz, gürültüsüz, kokusuz, tozsuz vb. bir ortamda icra edilmektedir. Çalışma saatleri düzenlidir

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Cam pensleri
2- Cam tıraşlama makinesi
3- Çeşitli camlar ve çerçeveler
4- Çeşitli tornavidalar
5- Delme makinesi
6- Delme makinesi
7- Elmas (cam kesici)
8- Fokometre (her türlü cam ve lensin diyoptirisinin ölçülmesine yarayan alet)
9- Kalıplama makinesi
10- Parlatma makinesi
11- Parlatma makinesi
12- Pupilemetre (gözbebekleri arasındaki mesafeyi ölçmek için kullanılan alet)
13- Vantilet (sıcak hava veren ısıtıcılar)
14- Vantuzlama aleti
15- Vantuzlama makinesi
16- Yapıştırıcılar

Optisyenlik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Optisyenlik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Optisyenlik maaşları 5000-7000 lira arasındadır.

Optisyenlik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Optisyenlik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Optisyenlik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Fizik

-Fizik Mühendisliği

-Optik ve Akustik Mühendisliği

-Sağlık Yönetimi


2 Yıllık Optisyenlik Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Anatomi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Matematik, Halk Sağlığı, İngilizce-I, Malzeme Bilgisi, Optisyenliğe Giriş, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Fizik, Geometrik Optik-I, Göz Anatomisi ve Fizyolojisi, İngilizce-II, Optisyenlik-I, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Geometrik Optik-II, Görme Optiği ve Refraksiyon, Göz Hastalıkları, Kontakt Lensler, Optisyenlik-II, Optisyenlikte Paket Program Uygulamaları, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Genel Muhasebe, İlk Yardım, İşletme Yönetimi, Kişilerarası İletişim, Pazarlama İlkeleri, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Tüketici ve Müşteri Davranışları.

Optisyenlik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Optisyenlik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Optisyenlik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

Optisyenlik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Optisyenlik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli.
4- Estetiğe önem vermeli.
5- Fizik ve biyoloji konularına, özellikle fiziğin optik (ışık) konusuna ilgi duymalı
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Ayrıntılara dikkat etmeli.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.

Optisyenlik Okuyanlar ve Optisyenlik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Optisyenlik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Optisyenlik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Optisyenlik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Optisyenlik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMTwFEYfzIF8aOqiXoolxC8L_joDGVn59l173u_gGdFgMsmN0FhTIeds59KTvKa_HTtyYvAe0MJHUBacLtWtsGMQvzkiKE95wJOE_em6EidTzpsgXegeEGpwLSyFJq_5g-_gm_OOUOKQbL/s1600/optisyenlik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMTwFEYfzIF8aOqiXoolxC8L_joDGVn59l173u_gGdFgMsmN0FhTIeds59KTvKa_HTtyYvAe0MJHUBacLtWtsGMQvzkiKE95wJOE_em6EidTzpsgXegeEGpwLSyFJq_5g-_gm_OOUOKQbL/s72-c/optisyenlik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/optisyenlik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/optisyenlik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content