Mimari Restorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Mimari Restorasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız y...


Mimari Restorasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Mimari Restorasyon bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mimari Restorasyon bölümü nedir, puan türü nedir, Mimari Restorasyon bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Mimari Restorasyon dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Mimari Restorasyon Bölümü Nedir?

Mimari Restorasyon bölümü; taşınır ve taşınmaz sanat eserlerinin ve kültür ürünlerinin korunması, bakımı ve onarımı için gerekli çalışmaları yapan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Mimari Restorasyon Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Mimari Restorasyon bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Mimari Restorasyon, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Mimari Restorasyon bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Mimari Restorasyon mezunları ne iş yapar
Mimari Restorasyon

Mimari Restorasyon Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mimari Restorasyon mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mimari Restorasyon mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Arkeolojik kazılar
2- Belediyeler
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı birimleri
4- İl özel idareleri
5- İnşaat firmaları
6- Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı birimler
7- Milli Saraylar
8- Mimarlık büroları
9- Müzeler
10- Restorasyon projeleri
11- Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarları
12- Vakıflar Genel Müdürlüğü

Meslek elemanları müze ve ilgili laboratuvarların bulunduğu gibi bazı devlet kurumlarında, ayrıca restorasyon işini üstlenen bazı özel firma ve şirketlerde çalışma olanağı bulabilirler. Tarihi eserlerin onarımı ve korunmasına verilen önem arttıkça bu meslekte çalışanlara olan ihtiyaç artacaktır.

Mimari Restorasyon Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mimari Restorasyon mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mimari Restorasyon mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Onarılacak ve yenilenecek eserin fiziksel ve kimyasal yapısını, üretim teknolojisini inceler, bozulma nedenlerini araştırır.
2- Toprak altından çıkarılan eserlerin bozulmadan korunması için gereken fiziksel ve kimyasal işlemleri uygular.
3- Değişen doğa koşulları ve kullanım hataları yüzünden bozulan sanayi eserlerinin (özellikle alçı ve kalem işlemeciliği ile yapılmış olanların) değişim analizlerini yapar ve bunları onarır.
4- Bakımını ve onarımını yaptığı sanat eserlerinin daha sonra çevre etkilerinden zarar görmemesi için gereken koruyucu işlemleri uygular.
5- Buluntuların, koruma yöntemlerine göre, depolanmasını ve sergilenmesini sağlar.
6- Yapılan çalışmaların raporlarını yazar.

Mimari Restorasyon Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mimari Restorasyon çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mimari Restorasyon okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Restorasyon ve Konservasyon (Restoratör-Konservatör) Teknikeri zaman zaman müze ve laboratuvar gibi kapalı alanlarda zaman zaman da açık havada çalışırlar. Birinci derecede madde ile ilgilidirler. Kullandıkları kimyasal maddelerden dolayı bulundukları ortam kokulu ve tozludur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Plastik ve meşin eldivenler , toz maskeleri , koruyucu gözlükler
2- Çalışma şekillerine göre değişen nitelikte alet ve donanımlar (stereo mikroskop, dişçi matkabı ve uçları, ışıklı büyüteçler, titreşim kapları, ultrasenik titreşim aletleri, tuz ve ph ölçen aletler, alçı kalıpları, şekillendirme aletleri, bisturi ve değişik şekildeki uçlar)
3- Mala, çekiç, duvarcı gönyesi, metre vb.

Mimari Restorasyon Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mimari Restorasyon maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mimari Restorasyon maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Mimari Restorasyon Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Mimari Restorasyon bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Mimari Restorasyon dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Çini Tasarımı ve Onarımı

-El Sanatları

-Geleneksel Türk Sanatları

-İç Mimarlık

-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

-Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

-Mimarlık

-Şehir ve Bölge Planlama

-Tezhip Sanatı


2 Yıllık Mimari Restorasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlk. ve İnkılap Tarihi-I, Türk Dili- I, İngilizce- I, Mesleki Teknik Resim, Malzeme ve Yapı Bilgisi, Mesleki Matematik, Koruma Kavramları, Mimarlık ve Sanat Tarihi-I, Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlk. ve İnkılap Tarihi-II, Türk Dili-II, İngilizce-II, Konservasyon, Kargir Yapı ve Koruma, Rölöve, Mimari Tasarım, Mimarlık  ve Sanat Tarihi –II, Ahşap Malzeme ve Bozulma Nedenleri.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Ahşap Yapı ve Koruma Teknikleri, Koruma Projesi-I, Bilgisayar Destekli Çizim, Geleneksel Yapı Sistemleri ve Öğeleri, İnce Yapı-I, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
İnce Yapı –II, Bezeme Teknikleri, Koruma Projesi-II, Şantiye ve Ofis Organizasyonu, Mesleki İngilizce, Cam ve Mozaik Onarımı, Geleneksel Yapılarda Bozulma ve Koruma, Metraj Keşif.

Mimari Restorasyon Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mimari Restorasyon KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mimari Restorasyon bölümüne son beş yılda sadece 2 kontenjan verilmiş ve 88 puanla atamalar gerçekleşmiştir.

Mimari Restorasyon Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mimari Restorasyon tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Arkeoloji ve sanat tarihine meraklı olmalı.
2- Ayrıntıları algılayabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Görme keskinliğine sahip olmalı.
6- Göz ve ellerini eşgüdümle, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli.
7- Güzel sanatlara ilgili ve bu alanda yetenekli olmalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Şekiller arasındaki ilişkileri görebilmeli.

Mimari Restorasyon Okuyanlar ve Mimari Restorasyon Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mimari Restorasyon yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Mimari Restorasyon iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Mimari Restorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Mimari Restorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif5D7ukYlO9BQPdmZnYHt5DAfjuZEeWjDozQFwwwDXztjU89o5DpEEjHWKX2pVJhIi0hPioK_kdYiJsFVweoNGYgbaiie2qdomN0wetAqb6X5WwYZOkzpl9dL9ikkdnZ8InrWiYZjly8DG/s320/mimari-restorasyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif5D7ukYlO9BQPdmZnYHt5DAfjuZEeWjDozQFwwwDXztjU89o5DpEEjHWKX2pVJhIi0hPioK_kdYiJsFVweoNGYgbaiie2qdomN0wetAqb6X5WwYZOkzpl9dL9ikkdnZ8InrWiYZjly8DG/s72-c/mimari-restorasyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/mimari-restorasyon-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/mimari-restorasyon-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content