Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile...


Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir?

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü; meyve ve sebze işletmelerinde fiziksel ve kimyasal aşamalardan geçirilerek yeni bir ürün elde edilmesi safhasına kadar süren etkinliklerde ara eleman olarak çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.


Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Meyve-sebze işleyen fabrikalar
2- Meyve Suyu Fabrikası
3- Salça Fabrikası
4- Turşu Fabrikası
5- Reçel, Marmelat İmal Fabrikaları
6- İncir, Kuru Üzüm, Fındık İşleme Atölyeleri vs.

Meyve ve sebze işleme teknikeri mevsimlik yahut dört mevsim çalışan ve gıda ürünlerini işleyen, meyve-sebze işleyen fabrika veya küçük aile işletmelerinin üretim ve satış birimlerinde görev alabilmektedir. Meyve suyu fabrikaları, salça fabrikaları, kuru incir ve üzüm üreten işletmeler bölüm mezunlarının başlıca çalışma alanlarını oluşturur. Gıda, tarım ve Hayvancılık bakanlığı ile bağlı birimleri de bölümün iş olanakları arasında sayılabilir.

Mezunların iş bulma imkanı yüksektir. Öğrenciler eğitimleri sırasında çeşitli fabrika ve işletmelerde staj gördükleri için bu staj esnasında birçok fabrika ve işletme öğrencilere iş teklifinde bulunmaktadır. Ayrıca bölümü bitirenler kendi iş yerlerini açarak kendi işlerinin patronu da olabilirler.

Mezunların iş bulma olanakları oldukça fazladır. Çünkü öğrencilere staj yaptıkları işletmelerden talep gelmektedir. Toplumdaki gelişmeye paralel olarak hazır gıdalara duyulan gereksinim doğrultusunda; işletmelerdeki iş olanakları arttığı gibi kendi iş yerlerini kurma olanakları da vardır.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Meyve ve sebzelerin doğal ve yapay yollardan kurutulması,
2- Meyvelerin suyunu çıkarma, karbonlama ve şişeleme işlemlerinin yapılması,
3- Meyve ve sebzelerin dondurularak korunması ve uygun ortamlarda çözülmesi,
4- Salça, turşu, marmelat, reçel, meyve suyu özü gibi ürünlerin elde edilmesi işlemlerinin gıda teknolojisinin gereklerine göre gerçekleştirilmesi,
5- Elde edilen ürünlerin en uygun biçimde ambalajlanması işlerinde görev alan meslek elemanıdır.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Meyve ve sebze işleme teknikerleri ya kendilerine ya da başkalarına ait, fabrika veya atölyelerde çalışırlar. İş yeri gürültülü, nemli, kokulu bazen de soğuktur. Tekniker gıda mühendisi ile teknisyen ve işçiler arasında iletişimi ve eşgüdümü sağlar. Çalışmalar sırasında maddelerle (yaş, kuru meyve sebze), makinelerle ve insanlarla ilgilidir. Çalışırken üreticilerle, çeşitli kooperatif yöneticileriyle iletişimde bulunurlar.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Meyve ve sebzeleri işlemek ve ambalajlamak için çeşitli makineler
2- Çeşitli tornavida ve anahtar takımları
3- Perçinleme araç-gereçleri
4- Kaynak araç-gereçleri
5- Lehimleme araç-gereçleri
6- Soğutma sistemleri
7- Isıtma sistemleri
8- Doğal ve yapay kurutma araç-gereçleri
9- Çeşitli kimyasal maddeler
10- Çeşitli ambalajlama maddeleri
11- Etiketleme aracı
12- Presler
13- Filtrasyon sistemleri

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Bahçe Bitkileri

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Gıda Mühendisliği

-Gıda Teknolojisi

-Organik Tarım İşletmeciliği

-Tarla Bitkileri

2 Yıllık Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Genel Mikrobiyoloji, Kütle ve Enerji Denklikleri, Gıda Makine ve Ekipmanları, Meyve Sebze Yapısı ve Bileşimi, Temel İşlemler, Kimya, Türk Dili 1, Genel Matematik, İngilizce I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Biliminde Temel İlkeler, Gıda Analizleri I, Hijyen ve Sanitasyon, Laboratuvar Teknikleri, Duyusal Analiz, İngilizce II, Türk Dili 2.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Proje Hazırlama Teknikleri, Meyve ve Sebzelerin Muhafaza Teknikleri, Mesleki İngilizce I, Gıda Güvenliği ve Çevre, Organik Gıda Üretimi, İletişim, Kurutma Teknolojisi, Salamura Teknolojisi, Konserve Üretim Teknolojisi, Reçel ve Konsantre Ürünler Teknolojisi, Meşrubat Teknolojisi.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
İş Güvenliği ve İlkyardım, Gıda Maddelerinin Ambalajlanması, Mesleki İngilizce II, Gıda Mevzuatı, Gıda Ürünlerinin Pazarlanması, Gıda Analizleri II, Meyve Sebze Ürünlerinde Raf Ömrü, Beslenme İlkeleri, Meyve Sebze Ürünlerinde Kalite Kontrol, Gıda Katkı Maddeleri.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmedi.


Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Başkaları ile işbirliği yaparak çalışabilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Ekonomi ve ticarete ilgili olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Renk algısı, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olmalı.
9- Yeniliklere açık ve yaratıcı olmalı.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Okuyanlar ve Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3EVh4raj15gx_fYZr2TOjpMY4hWgD60St-s7q_EefM3ErUH_0MYaInTqpThSvS1yalfvpSN9PIlcisJQgL4P0lpJxim1Dq_UjPUCB2STJp4T2setdX2c_g625SIrNOQLH5lEV65y1yL4R/s1600/meyve-ve-sebze-isleme-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3EVh4raj15gx_fYZr2TOjpMY4hWgD60St-s7q_EefM3ErUH_0MYaInTqpThSvS1yalfvpSN9PIlcisJQgL4P0lpJxim1Dq_UjPUCB2STJp4T2setdX2c_g625SIrNOQLH5lEV65y1yL4R/s72-c/meyve-ve-sebze-isleme-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/meyve-ve-sebze-isleme-teknolojisi.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/meyve-ve-sebze-isleme-teknolojisi.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content