Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...


Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Marina ve Yat İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Yat İşletme ve Yönetimi programının amacı; ülkemizde gelişmekte olan yatçılık ve marinacılık faaliyetlerinde görev alacak ve tersanelerimizde de üretilen ve sayıları artan MEGA yatlarda Kaptanlık yapabilecek nitelikte zabitan sınıfı denizciler yetiştirmektir. Programdan mezun olan öğrencilerimiz, Yat İşletme ve Yönetimi Ön Lisans Diplomasına sahip olur ve gemiadamı olarak Yat Kaptanı unvanını alırlar.

2 Yıllık Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü; gemi inşaat mühendisinin gözetimi altında yatların bakımının ve onarımının yapılmasını sağlayan, yatların sevk ve idaresini düzenleyen, yatların marinaya girip çıkmasında kılavuzluk yapan ve gezi amaçlı yat seferleri düzenleyen kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Marina ve Yat İşletmeciliği, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Marina ve Yat İşletmeciliği maaşları
Marina ve Yat İşletmeciliği

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Marina ve Yat İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Marina ve Yat İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Brokerlik şirketleri
2- Limanlar
3- Marinalar
4- Yat acenteleri
5- Yat inşaa tesisleri
6- Yat Sigorta firmaları
7- Yat üretim, bakım, onarım tersaneleri

Yatçılık ve Yat İşletmeciliği Meslek Elemanları; deniz kıyısındaki yerleşim birimlerinde kendi özel iş yerlerini açabildikleri gibi marina işletmelerinde de çalışma olanağı bulabilirler.
Okulu bitirenler, 4 aylık deniz stajından sonra Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Adamları Sınav Merkezinde yapılan, Yat Kaptanlığı sınavına girip başarılı oldukları takdirde, "Yat Kaptanlığı" ehliyetnamesini almaya hak kazanırlar ve yatlarda kaptanlık yapabilirler.


Mezunlar; Yat Kaptanı (499 groston) olarak özel ve ticari yatlarda kaptanlık yapabileceklerdir. Yat kaptanı olarak belirtilen deniz hizmetini tamamladıktan sonra 300 grostona kadar büyüklükteki MEGA Yatlarda Yat Kaptanı olarak çalışabileceklerdir. Ayrıca, mezunlar denizcilik şirketlerinde, liman ve marinalarda da rahatlıkla iş bulabileceklerdir.

Marina ve Yat İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Marina ve Yat İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Marina ve Yat İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Günün ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurarak, işletmeyi en karlı biçimde yönetir.
2- Marina işletmeciliği ile yat işletmeciliği arasındaki ilişkiyi kurar.
3- Müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutar.
4- Personelin nitelikli olmasını veya kurumda gerekli hizmet içi eğitimi almasını sağlar.
5- Ulusal ve uluslararası ilgili kuralları (SOLAS, STCW, MARPOL, COLREG vb.) uygular.
6- Yatı, kurallara uygun olarak kullanır ve yolcuların emniyetini sağlar.
7- Gemi inşaat mühendisinin gözetimi altında yatların bakımının ve onarımının yapılmasını sağlar.
8- Denizcilikle ilgili yayınlar ile rakip firmaların faaliyetlerini izler ve inceler.

Marina ve Yat İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Marina ve Yat İşletmeciliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Marina ve Yat İşletmeciliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Yatlara hizmet verebilecek niteliğe sahip marinalarda veya yatlarda, yani deniz ortamında çalışır. Hava koşulları, insan ilişkileri ve ticari ilişkileri çalışmayı doğrudan etkiler. Herhangi bir nedenle kazaya maruz kalma ve denize düşerek boğulma riskleri vardır.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Elektronik seyir cihazları ve gemi kullanma simülatörü
2- Denizde Haberleşme (GMDSS) Simülatörü
3- Çeşitli bilgisayar programları
4- Telsiz, fax gibi iletişim araçları
5- Bilgisayar
6- Hesap makinesi, kağıt, kalem vb. büro malzemeleri

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Marina ve Yat İşletmeciliği maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Marina ve Yat İşletmeciliği maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Marina ve Yat İşletmeciliği bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Marina ve Yat İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

-Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

-İşletme

-Lojistik Yönetimi

-Uluslararası İşletme Yönetimi


2 Yıllık Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Temel Matematik-I, Temel Fizik, Denizcilik Kimyası, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Deniz Turizmi, Denizcilik İngilizcesi-I, Seyir-I, Gemicilik-I, Denizde Canlı Kalma Teknikleri, Personel Emniyeti ve Sosyal Sorumluluk, Birleştirilmiş Gemi Güvenlik Eğitimleri.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-II, Temel Matematik-II, Yat ve Kamara Hizmetleri, Vardiya Standartları-I, Seyir-II, Gemicilik-II, Gemi Yapısı ve Dengesi, Denizcilik İngilizcesi-II, Deniz Hukuku, Yangın Önleme ve Yangınla Temel Mücadele, Temel İlkyardım, Can Kurtarma Araçlarını Kullanma.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Deniz Meteorolojisi ve Oşinografi, Tekne Mekaniği, Denizde Haberleşme, Denizcilik İngilizcesi-III, Vardiya Standartları-II, Elektronik Seyir-I, Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri, Gemide Tıbbi Bakım, İleri Yangınla Mücadele, Türk Dili ve Edebiyatı-I.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Yat ve Marina İşletmeciliği, Deniz Teknik İşletmeciliği, Gemi Makineleri, Göksel Seyir, Deniz Sigortaları, Gemi Manevrası, Elektronik Seyir-II, Liderlik ve Organizasyon, Denizde Emniyet, Türk Dili ve Edebiyatı-II, Staj.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Marina ve Yat İşletmeciliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Marina ve Yat İşletmeciliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmedi.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Marina ve Yat İşletmeciliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Açık havada, özellikle denizlerde yaşamaktan hoşlanmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dikkatli, ayrıntıları algılayabilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- İşbirliğine ve yeniliklere açık olmalı.
6- İşitme ve konuşma engeli bulunmamalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sabırlı, sorumluluk duygusu gelişmiş olmalı.
10- Sağlam bir bedene sahip olmalı.
11- Yaratıcı olmalı.
12- Yöneticilik vasıflarına sahip olmalı.

Marina ve Yat İşletmeciliği Okuyanlar ve Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Marina ve Yat İşletmeciliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Marina ve Yat İşletmeciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Merhaba
    Bayan yat kaptanı maaşı özel sektörde ne kadardır ve üç yabancı dil bilmesi de maddi ne gibi avantajlar sağlar?

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIIbEo_sbelDx9EhgegZjiRBPJQLtXd9vEhHDa3BISF-jwyR9Awvfle4zWvGhuYTThnVIsJk6v60_EFxL9i5rydrQsINXDSFsTB07zdGCkN7-8PB0IBbKfUqSDD1zb2-WDKZYKseb4N4Nw/s1600/marina-ve-yat-isletmeciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIIbEo_sbelDx9EhgegZjiRBPJQLtXd9vEhHDa3BISF-jwyR9Awvfle4zWvGhuYTThnVIsJk6v60_EFxL9i5rydrQsINXDSFsTB07zdGCkN7-8PB0IBbKfUqSDD1zb2-WDKZYKseb4N4Nw/s72-c/marina-ve-yat-isletmeciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/marina-ve-yat-isletmeciligi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/marina-ve-yat-isletmeciligi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content