Makine Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Makine bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizd...


Makine bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Makine bölümü var. Aşağıda sırasıyla Makine bölümü nedir, puan türü nedir, Makine bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Makine dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Makine bölümünün gayesi; her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının bilgisayar destekli tasarım ile tasarlanması ve üretimi (CAD-CAM), bakım ve onarımının yapılması, ölçme ve kalite kontrolün sağlanması, hidrolik ve pnömatik sistemlerle ilgili bilgilere sahip, malzeme tanıma ve muayenesi (tahribatlı-tahribatsız) ile ilgili konularda bilgi ve beceri kazandıran, makine imalat teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir. 

2 Yıllık Makine Bölümü Nedir?

Makine bölümü; bir makinenin ve ilgili donanımın parçalarını, yapım resmine uygun olarak, elle veya takım tezgahlarından yararlanarak yapan, birleştiren, makineyi çalıştıran, bozulduğunda onaran, gerektiğinde makine parçalarının yapım resmini ve detaylarını çizen kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Makine Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Makine bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Makine, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Makine bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
makine mezunları nerede çalışır
Makine

Makine Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Makine mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Makine mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
2- Demir-çelik, kimya, tekstil, cam, çimento endüstrisi
3- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü
4- Haddehaneler ve çelikhaneler
5- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü
6- Makine ve metal sanayi
7- Otomotiv sektörü
8- Takım tezgahları ve CNC işleme merkezleri ile talaşlı imalat yapan işyerleri
9- Tüm fabrikaların ve işletmelerin imalat, bakım-onarım, proje, planlama, makine resim ve konstrüksiyonla ilgili bölümleri
10- Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü
11- Türkiye Elektrik İletim A.Ş.Genel Müdürlüğü
12- CNC Torna/freze tezgâhlarının programlanması ve operatörlüğü
13- Üretim makinelerinin bakım ve onarımı
14- Fabrikalarda makinelerin yerleşim planları
15- Kaliteli bir üretim için gerekli verileri toplayıp kalite kontrol, Kalite Yönetim Sistemlerinin uygulanmasında çalışabilirler.
16- Çalıştığı sektörle ilgili yeni teknolojileri takip ederek bulunduğu işletmeye uygulanabilirliğini inceleyip uygulayabilirler.
17- Üretim, Bakım ve Kaynak Planlama sistemleri
18- Fabrika Sistemlerinin Enerji Yönetimlerini yapmada görevlendirilebilirler.

Makine teknikeri; seri veya parça işi makine üretimi yapan işletmelerde, makine montaj atölyelerinde, makine-motor ve mekanik cihazlar üreten işletmelerin yapım ve montaj bölümlerinde çalışırlar.
Günümüzde rekabetin ve kalitenin önem kazanması, özellikle makine imalatında yeni teknolojilerin kullanılması ve yeni teknolojik makinelerin sanayimize girişiyle makine montajı alanında yetişmiş teknik elemanlar ön plana çıkmaktadır.
Bu alanda kendisini yetiştirmiş nitelikli elemanlara ihtiyaç vardır.

Makine Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Makine mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Makine mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Her türlü makinenin bakım ve onarımını yapmak.
2- Birden fazla sayıda parçanın birleştirilmesi ile meydana gelen ürünün, yapım resimlerini ve özelliklerini incelemek, verilen talimatlara göre birleştirme (montaj) ve parçalara ayırma (demontaj) işlemlerini yapmak.
3- Montaj sırasında ortaya çıkan hatalı parça ve yarı işlenmiş parçaları ayırmak, kalite kontrolünü yapmak.
4- Gerektiğinde montaj hattına, malzeme, hammadde ve yarı işlenmiş ürünü taşımak.
5- Montaj işlemi sırasında ölçüleri hesaplar ve işlemin sırasını planlamak.
6- Montaj işlemlerinde işlenmesi gereken metal parçaların istenilen ölçülerde olması için gerekli ölçüm işlemlerini yaparak kesmek ve biçim vermek.
7- Metal parçaların ısıl işlem (sertleştirme) işlerini yapmak, bağlantı yerlerini ve çatlakları lehimler veya kaynak yapmak.
8- Üretilen makine elemanlarının (parçalarının) çeşitli ölçü aletleri ile kontrolünü yapmak.
9- Montaj işlemi tamamlanan makine parçasının veya makinenin çalışmasını izlemek, test etmek.
10- Makine mühendisi tarafından tasarlanan her türlü makine veya motorun teknik resmini çizmek.
11- Makine/motorun üretimi için planlanan işlemlerin, talaşlı ve talaşsız üretim yöntemleri ile yapılmasını sağlamak.
12- Makine veya motorların yerlerine yerleştirilmesi, bakım ve onarımı ile ilgili işleri yürütmek.

Makine Teknikerliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Makine çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Makine okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Makine teknikerleri fabrikalarda, tamir atölyelerinde çalışırlar. Çalışma ortamı kirli ve biraz gürültülüdür, makine teknikeri görevini ayakta, bazen eğilerek veya oturarak yürütür. Çalışırken mühendisler, teknisyenler, işçiler ve müşterilerle iletişim halinde olabilirler. Ancak birinci derecede nesnelerle (makine ve aletlerle) ilgilidirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Makine ve parçalarının üretiminde gerekli olan makine imalat resmini ve projesini çizim için gerekli olan araç ve malzemeler
2- Bilgisayar ve bilgisayarla çizim programları
3- İmalatta kullanılan çeşitli tezgahlar, ölçme ve kontrol avadanlıkları
4- Bakım ve onarım iş ve işlemlerinde kullanılan el takımları, test cihazları

Makine Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Makine maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Makine maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Makine Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Makine bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Makine dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Endüstri Mühendisliği

-Enerji Sistemleri Mühendisliği

-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

-Enerji Yönetimi

-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

-Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

-İmalat Mühendisliği

-Makine Mühendisliği

-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

-Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

-Nanoteknoloji Mühendisliği

-Nanobilim ve Nanoteknoloji

-Otomotiv Mühendisliği

-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

-Uçak Bakım ve Onarım

-Uçak Gövde ve Motor Bakımı

-Uçak Mühendisliği


2 Yıllık Makine Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Fizik, İngilizce-I, Matematik-I, Teknik Resim, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel İmalat İşlemleri, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Bilgisayar Destekli Çizim-I, İngilizce-II, Makine Meslek Resmi, Malzeme Teknolojisi, Matematik-II, Mukavemet, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Çizim-II, Bilgisayar Destekli İmalat-I, İmalat İşlemleri-I, Makine Elemanları, Ölçme ve Kontrol, Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Termodinamik.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli İmalat-II, Enerji Yönetimi, Hidrolik Pnömatik Sistemler, İmalat İşlemleri-II, Sac Metal Kalıp Tekniği, Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri, Temel Elektrik.

Makine Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Makine KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Makine bölümüne son beş yılda toplamda 122 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

Makine Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Makine tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Ayrıntıya dikkat edebilmeli ve tedbirli olmalı
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El ve gözü eşgüdümle kullanabilmeli.
5- Fen bilimlerine özellikle fiziğe ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Şekil ve uzay ilişkilerini, makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilmeli.
9- Yönergeleri anlayabilen ve bunları başkalarına aktarabilmeli

 
Makine Okuyanlar ve Makine Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Makine yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Makine iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Makine Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Makine Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDKT47Cvotfr0Yo-Q8aa9P9vY8AInSeA03AKi_-cSsOa1lf9WnTEbEg-wTD8HU570U_GL2AvxFe0gKdFynBKMae1IAwhm7BGOak_bSFl0u7taH_9N_eUTTLyJLyPFlItKhSwpMo66KZfIg/s1600/makine-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDKT47Cvotfr0Yo-Q8aa9P9vY8AInSeA03AKi_-cSsOa1lf9WnTEbEg-wTD8HU570U_GL2AvxFe0gKdFynBKMae1IAwhm7BGOak_bSFl0u7taH_9N_eUTTLyJLyPFlItKhSwpMo66KZfIg/s72-c/makine-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/makine-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/makine-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content