Madencilik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Madencilik Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...


Madencilik Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Maden Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Maden Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Maden Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Maden Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Maden Teknolojisi programı; madencilik ve madencilik ile ilgili diğer konularda çalışabilecek, teknik anlamda rekabetçi ve iyi eğitim almış, takım çalışması yeteneklerine sahip, kariyerleri boyunca teknolojik gelişmeleri takip edip uygulayabilecek, yanı sıra çevreye duyarlı Maden Teknolojisi Teknikerleri yetiştirmektedir. Bu programdan mezun olanlar ''Tekniker'' unvanı almaktadır.

2 Yıllık Madencilik Teknolojisi Bölümü Nedir?

Maden Teknolojisi bölümü; çeşitli maden sahalarında maden mühendisleriyle beraber ilgili ekibin bir parçası olarak; hazırlık, keşif veya operasyon işlemlerinde görev alacak meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Madencilik Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Maden Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Maden Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Maden Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Maden Teknolojisi iş olanakları
Maden Teknolojisi

Madencilik Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Maden Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Maden Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Cevher Hazırlama Ve Zenginleştirme Tesisleri
2- Çimento, Kiremit ve Seramik Fabrikaları
3- Devlet Su İşleri (DSİ)
4- Etibanka Bağlı İşletmeler
5- Laboratuvarlar
6- Maden Ocakları
7- Maden Tetkik Arama
8- Mermer Fabrikaları
9- Türkiye Kömür İşletmeleri
10- Madenlerin çıkarılmasından sorumlu tekniker olarak açık ocak ve yeraltı ocakları
11- Cevherlerin zenginleştirilmesinde sorumlu olarak cevher zenginleştirme tesisleri
12- Ar-Ge den sorumlu tekniker olarak laboratuvarlar
13- Kaya ve zemin mekaniği araştırmalarında, su sondaj, temel sondajı ile ilgili sorumlu tekniker olarak mühendis ofisleri

Madencilik Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Maden Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Maden Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Maden filizlerinin ve cevherlerinin bulunması çalışmalarında maden mühendislerine destek sağlar.
2- Hazırlanan sondaj planlarını uygular.
3- Madeni hava hacminin hesaplanması çalışmasında yer alır.
4- Herhangi bir zehirli gaz bulunup bulunmadığını tespit etmek için ilgili laboratuvarda hava örneğinin incelenmesini sağlar.
5- Bulunan madenlerin işletilmesi için kuyu ve galerilerin açılması işlemlerini yürütür.
6- Cevherin parçalanarak alınması ve yeryüzüne çıkarılması faaliyetlerini koordine eder.
7- Cevherin yıkanması, istenmeyen maddelerden arındırılması ve zenginleştirilmesi işlemlerini yürütür.
8- Maden işletmelerinin denetlenmesinde rol alır.
9- Kaya örneklerini test ederek, doğal kaynak yataklarının bulunmasında metalurji uzmanlarına ve kimyagerlere yardımcı olur.
10- İş sahasında güvenlik standartlarının ve yasal düzenlemelerin takip edilmesini sağlar.
11- Kullanılan sistem ve makinelerin çalışmasını kontrol etmek, olası arızaları mühendislere bildirir.
12- Teknisyen ve işçilerin denetim faaliyetlerini yürütür.

Madencilik Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Maden Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Maden Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Maden teknikeri; büro, şantiye, açık arazi ve yeraltı gibi, o anda üzerinde çalıştığı projeye bağlı olarak çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Maden teknikeri; maden mühendisleri, jeologlar, jeofizik mühendisleri, maden teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler. Çalıştığı ortam genellikle tozludur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Kazı makineleri
2- Pusula, harita, dedektör
3- Çekiç
4- Topoğrafik ölçüm aletleri
5- Gaz ölçüm cihazları
6- İş güvenliği ve kurtarma cihazları
7- İlk yardım araç ve ekipmanları

Maden Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Maden Teknolojisi maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Maden Teknolojisi maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Madencilik Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Maden Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Maden Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Cevher Hazırlama Mühendisliği
2- Jeoloji Mühendisliği
3- Maden Mühendisliği
4- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

2 Yıllık Madencilik Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Fizik, Genel Jeoloji I, Madenlerde Hazırlık ve Kazı, Maden Arama Yöntemleri, Madenciliğe Giriş, Matematik I, Mineraloji, Teknik Resim, Genel Kimya, Türk Dili I, Yabancı Dil I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Genel Jeoloji II, Matematik II, Petrografi, Saha Jeolojisi, Türk Dili II, Yabancı Dil II, Yeraltı İşletim Yöntemleri, Maden Makinaları, Maden ve Çevre, Kimyasal Metalurji.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Cevher Hazırlama I, Jeokimya, Maden Yatakları, Madenlerde Tahkimat İşleri, Nakliye ve Su Atımı, Topoğrafya.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Açık İşletme Yöntemleri, Cevher Hazırlama II, Çevre Jeolojisi, Endüstriyel Ham maddeler, Maden Hukuku, Madencilikte İşçi Sağlığı ve Güvenliği.

Madencilik Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Maden Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Maden Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 35 kontenjan verilmiş ve mezunlar 75 ve üzeri puanlarla çeşitli kurumlara yerleşmiştir.

Madencilik Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Maden Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Analitik düşünme yeteneği yüksek olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Etkin iletişim becerisi sergileyebilmeli.
5- İş birliği ve takım çalışmasına yatkınlık göstermeli.
6- Karmaşık problemleri tanımlama ve çözüm üretme yeteneği sergilemeli.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sorumluluk bilinci yüksek olmak.
10- Teknik ve matematiksel becerilere sahip olmalı.

Madencilik Teknolojisi Okuyanlar ve Maden Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Maden Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Maden Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Madencilik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Madencilik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTxBOZATLzVp4FAaSvLg2q-yPYTqJk6Jv7hj-ucVknTX77Tlzj9v5uPvA-46DXiydxXHCNpWjBq6CrJYrOv4wqbUkbTdiLkb5585uU7rETVicf-Bywkine38DqQek1W7WWxRyKto_pv7uV/s1600/maden-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTxBOZATLzVp4FAaSvLg2q-yPYTqJk6Jv7hj-ucVknTX77Tlzj9v5uPvA-46DXiydxXHCNpWjBq6CrJYrOv4wqbUkbTdiLkb5585uU7rETVicf-Bywkine38DqQek1W7WWxRyKto_pv7uV/s72-c/maden-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/maden-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/maden-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content