Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tan...


Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Lastik ve Plastik Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Nedir?

Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü; lastik ve plastik sanayi alanında faaliyet gösteren iş yerlerinde, kimya ve makine mühendislerinin gözetiminde, her türlü lastik ve plastik ürünlerin üretim ve şekillendirilmesinde çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Lastik ve Plastik Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Lastik ve Plastik Teknolojisi
Lastik ve Plastik Teknolojisi

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Otomotiv sanayii
2- Ambalaj firmaları
3- Lastik ve plastik üretimi yapan fabrikalar
4- Laboratuvarlar

Dünya ekonomisinde ve sanayisinde önemli yer tutan, ülkemizde de gelişmekte olan plastik sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Ülkemiz plastik tüketimi açısından Avrupa'da 6.sıradadır. Ambalaj ve inşaat sektörü plastiklerin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerin başında gelmektedir. Son yıllarda hızla gelişen ihracat ve değişen tüketim alışkanlıkları özellikle ambalaj sektörünün hızla gelişmesine yol açmıştır. Ülkemizde üretilen plastik ambalaj uygulamaları arasında torbalar, poşetler, ipler, katı ve sıvı yiyecek kapları, içecek şişeleri vb. sayılabilir.

Modern üretim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen ürünler iç piyasa talebini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracatta gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin coğrafi olarak Avrupa ile Asya'nın buluştuğu noktada yer alması plastik endüstrisinin ihracatını giderek artırmaktadır.
Plastik teknikerleri, plastik ile ilgili fabrikalarda, atölyelerde ve laboratuvarlarda çalışabilirler. İyi yetişmiş plastik teknikerlerine talep sürekli artmaktadır. Bu alanda kadınların çalışma oranları daha düşüktür. Kadınlar daha çok laboratuvar ortamında ve plastik ürünlerinin pazarlanması işinde çalışmaktadırlar.
Ülkemizde plastik tüketimi geliştikçe plastik teknikerlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Lastik üretiminde kullanılacak makineleri, üretim programlarına ve yönergelere uygun şekilde hazırlar.
2- Gerekli laboratuvar çalışmaları yaparak, lastik ham maddelerini, reçetelerde belirtilen miktarlara göre hazırlar.
3- Üretim bandındaki faaliyetleri kumanda ve kontrol eden makine sistemini işletir.
4- Lastiklerin ve plastik ürünlerin yönergelere uygun biçimde pişirme ve presleme işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlar.
5- Üretilen malın standartlara uygunluğunu kontrol eder, varsa özrü giderir veya ilgililere haber verir.
6- Plastik malzemelerin üretiminde kullanılacak makineleri, üretim programlarına ve yönergelere uygun bir şekilde hazırlar.
7- Gerekli laboratuvar çalışmaları yaparak, plastik ham maddelerini reçetelerde belirtilen miktarlara göre hazırlar.
8- Üretim bandındaki faaliyetleri kumanda ve kontrol eden makine sistemini işletir ve uygun kalıpları hazırlar.
9- Plastik ürünlerin şekillendirme ve projeleme işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlar.
10- Yapılan analiz sonuçlarından ürün kalitesinin belirlenen standarda uygun olup olmadığını kontrol eder, özrü giderir veya ilgililere haber verir.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Lastik ve Plastik Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Lastik ve Plastik Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Plastik teknikeri, kapalı alanda görev yapar. Çalışma ortamı gürültülü, kirli, sıcak ve rahatsız edici kokuludur. Yapılan işin fazla tehlikesi yoktur. Ancak kesici aletlerle çalışıldığı için çalışırken dikkatli olunması gerekmektedir. Meslekle ilgili faaliyetler genelde ayakta çalışılarak yapılmaktadır. Yapılan iş hem aletlerle hem de insanlarla ilgilidir. Çalışırlarken kimya ve makine mühendisleri ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
Plastik üretimi çeşitli kimyasalların karışımı sonucu yapıldığı için solunum yollu hastalıkları görülebilir, ayrıca özürlüler ve kimyasal maddelere alerjisi olanların bu mesleği yürütmeleri güçtür.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Plastik imal makineleri (enjeksiyon makinası, ekstradorler)
2- Pres makineleri
3- Tartı
4- Cetvel,gönye gibi ölçüm aletleri ve ölçü kapları
5- Bıçak
6- Otomatik kontrol aletleri

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Lastik ve Plastik Teknolojisi maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Lastik ve Plastik Teknolojisi maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Lastik ve Plastik Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- İmalat Mühendisliği
2- Kimya
3- Kimya Mühendisliği
4- Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya
5- Lif ve Polimer Mühendisliği
6- Polimer Mühendisliği

2 Yıllık Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Matematik, Temel İlkyardım, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Genel Kimya, Teknik Resim, İş Güvenliği, Makine Bilgisi, Ekstrüzyon Teknolojisi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Organik Kimya, Laboratuvar Teknikleri, Plastik Malzemeler ve Kullanımı, Lastik Malzemeler ve Kullanımı, Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi, Lastik Plastik İşleme Teknolojileri.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Türk Dili-I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Yabancı Dil-I, Polimer Kimyası, Enstrumental Analiz, Bilgisayar Destekli Tasarım.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Türk Dili 2, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Yabancı Dil2, İşyeri Eğitimi, İşyeri Uygulaması.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Lastik ve Plastik Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümüne son beş yılda ne yazık ki hiç kontenjan verilmemiş.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Lastik ve Plastik Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Ayrıntıyı algılayabilen, yönergeyi izleyebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dikkatli ve tedbirli kişiler olması gerekir.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
6- Görme keskinliği, renk algısı yüksek olmalı.
7- Göz-el-ayak eşgüdümü ve tepki hızı gelişmiş olmalı.
8- İşbirliğine yatkın olmalı.
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Miktar, uzunluk ve ağırlık tahmin edebilmeli.
11- Planlı çalışmayı bilmeli.
12- Uzay-şekil ilişkilerini görebilme yeteneği olmalı.
13- Yaygın ve yoğun dikkat yeteneği gelişmiş olmalı.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Okuyanlar ve Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Lastik ve Plastik Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Lastik ve Plastik Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5GA_fsA8dK4yfHUiEGgOjFkEYrT6dFS2UDEXQzn8Nd6nKMeoJgsKC7q3o4Dl31yLepQ6Em1y0zMdJlCUc6w2wIUjLJefParAw3X0P0XMjHTxAxqoxtcSAo4cmjUf_Y8dZGR34xV25VZXh/s1600/lastik-ve-plastik-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5GA_fsA8dK4yfHUiEGgOjFkEYrT6dFS2UDEXQzn8Nd6nKMeoJgsKC7q3o4Dl31yLepQ6Em1y0zMdJlCUc6w2wIUjLJefParAw3X0P0XMjHTxAxqoxtcSAo4cmjUf_Y8dZGR34xV25VZXh/s72-c/lastik-ve-plastik-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/lastik-ve-plastik-teknolojisi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/lastik-ve-plastik-teknolojisi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content