Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Laboratuvar Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığı...


Laboratuvar Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Laboratuvar Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Laboratuvar Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Laboratuvar Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Laboratuvar Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Laboratuvar Teknolojisi Programı mezunları ilgili laboratuvarlarda tekniker olarak özellikle bitki, toprak, su, yem, gıda gibi numunelerin kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapmaktadır. Ayrıca analiz sonuçlarını kaydetme, rapor etme ve yorumlama da işinin önemli bir parçasıdır.

2 Yıllık Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Nedir?

Laboratuvar Teknolojisi bölümü; konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, yeni sistemleri ve teknolojik yöntemleri takip edebilen, yeni ürün tasarımı, üretimi ve kalite kontrolünü yapabilecek yeteneklere sahip, kalite güvence dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım, laboratuvar ve üretim birimlerinde görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştiren bir önlisans programıdır.

Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Laboratuvar Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Laboratuvar Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Laboratuvar Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Laboratuvar Teknolojisi iş imkanları
Laboratuvar Teknolojisi

Laboratuvar Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Laboratuvar Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Laboratuvar Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Atık ıslah eden özel veya resmi kurumlara ait laboratuvarlar
2- Atık Su Arıtma Tesisleri
3- Çevre ve Su İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlar
4- Devlet Su İşleri
5- Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerin
6- Gıda Kontrol Laboratuvarları
7- Gıda Laboratuvarları
8- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı birimler
9- Gümrük Müsteşarlığına bağlı laboratuvarları
10- Her türlü gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar
11- Kimya Laboratuvarları
12- Köy Hizmetleri
13- Özel sağlık kuruluşları
14- Sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda özellikle hastaneler
15- Tarım İl Kontrol Laboratuvarları
16- Tarım Kredi Kooperatifleri
17- Tarım ve Köy işleri Bakanlığında ve Bakanlığın laboratuvar kısımları
18- Tarımsal Araştırma Enstitüleri
19- Toprak Mahsulleri Ofisi
20- Toprak, bitki koruma-sağlığı, bitki besleme gibi özel laboratuvarlar
21- Üniversitelerin ilgili laboratuvarları
22- Zirai Mücadele Enstitüleri

Laboratuvar Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler laboratuvarlarda tekniker olarak çalışabilmektedir. Mezunlar ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığında ve Bakanlığın laboratuvar kısımlarında, Devlet Su İşleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım İl Kontrol Laboratuvarları, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Atık Su Arıtma Tesisleri, Zirai Mücadele Enstitüleri, toprak-su-bitki, gübre analizleri yapan laboratuvarlar, her türlü gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar, belediye bünyesinde kurulan laboratuvarlar, üniversitenin ilgili bölüm laboratuvarlarında, yem fabrikaları laboratuvarlarında gıda üzerine kurulan işletmelerde ve kendi kuracakları özel laboratuvarlarda çalışabilmektedir.

Laboratuvar Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Laboratuvar Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Laboratuvar Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Analiz için gerekli olan çözelti ve ortamı hazırlar.
2- Laboratuvar içerisinde kullanılan mikroskop ya da deney tüpü gibi malzemeleri streril tutar.
3- Laboratuvar malzemelerinin yardımı ile test, analiz ve ölçümleri yapar.
4- Elde edilen tüm sonuçları yazılı ya da dijital olarak kaydeder.

Laboratuvar Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Laboratuvar Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Laboratuvar Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Görev yapılan alanlar laboratuvarlardır. Bu alanlar her zaman temiz ve düzenlidir. Çeşitli ürünlerin analizleri yapılacağı için farklı kokulara maruz kalınabilmektedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Cam ve porselen malzemeler (deney tüpü, pipet, buret, desikatör, huni, mezur, erlent, balon, joje, baget)
2- Cihazlar (mikroskop, santrifüj, yarı otomatize sistemler ve otoanalizörler, elektronik terazi, kan sayım cihazı)
3- Kimyasal maddeler (bakır sülfat, çinko sülfat vb.)
4- Bilgisayar vb.

Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Laboratuvar Teknolojisi maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Laboratuvar Teknolojisi maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Laboratuvar Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Laboratuvar Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Biyoloji

-Biyomühendislik

-Biyoteknoloji

-Genetik ve Biyomühendislik

-Gıda Teknolojisi

-Hemşirelik

-Kimya

-Moleküler Biyoloji ve Genetik


2 Yıllık Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, Yabancı Dil 1, Matematik I, Temel Bilgi Teknolojileri, Genel Kimya, Genel Biyoloji, Laboratuvar Teknikleri.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Yabancı Dil 2, Bitki Fizyolojisi, Toprak Bilgisi, Temel Biyokimya, Analitik Kimya I, Mikrobiyoloji.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bitki ve Toprak Analizleri, Bitki Beslenme ve Gübreleme, Analitik Kimya II, Mesleki Yabancı Dil, Standardizasyon ve Kalite, İstatistik, Enstrümental Analiz Teknikleri, Tarla Bitkileri.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Su Analizleri, Gıda Teknolojisi, Meyve Sebze Hastalık ve Zararlıları, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Tarım İlaçları ve Analizleri, Çed Raporu Hazırlama, Toprak ve Su Kirliliği, Bahçe Bitkileri, Tarımsal Ekoloji, Staj.

Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Laboratuvar Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Laboratuvar Teknolojisi bölümüne son beş yılda sadece 23 kadro açılmış ve o kadar kişi atanmıştır.

Laboratuvar Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Laboratuvar Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.
2- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
3- Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilmeli ve sabırlı olmalı.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Rutin işler yapmaktan sıkılmamalı.
9- Sorumluluk sahibi olmalı.

Laboratuvar Teknolojisi Okuyanlar ve Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Laboratuvar Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Laboratuvar Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Bu bölümü seçtim ktü bu arada bilmiyorum inşallah severim

    YanıtlaSil
  2. Laboratuvar teknolojisinden mezun olanların kan alma damar yolu açma yetkileri var mı ?

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQG2JQpBAI_X-vNdws-H8piniHebrgyBRUAj_6ywL35Z1HZMn13BLFFnk6kWSZ1JuWDzFhdcRje_ZD24FixN4Fd5Rrk8cdGHLRuAq6cArzIatLp9n50R-ZOgfur_Iwm9zCagQ8hXVvXFS/s1600/laboratuvar-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQG2JQpBAI_X-vNdws-H8piniHebrgyBRUAj_6ywL35Z1HZMn13BLFFnk6kWSZ1JuWDzFhdcRje_ZD24FixN4Fd5Rrk8cdGHLRuAq6cArzIatLp9n50R-ZOgfur_Iwm9zCagQ8hXVvXFS/s72-c/laboratuvar-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/laboratuvar-teknolojisi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/laboratuvar-teknolojisi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content