Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Halıcılık ve Kilimcilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığı...


Halıcılık ve Kilimcilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Halıcılık ve Kilimcilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Halıcılık ve Kilimcilik bölümü nedir, puan türü nedir, Halıcılık ve Kilimcilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Halıcılık ve Kilimcilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Halıcılık ve Kilimcilik iş olanakları
Halıcılık ve Kilimcilik

Eskiden el emeği göz nuru ile dokunan halı ve kilimler, günümüzde artık fabrikalarda hızlı bir şekilde üretilebiliyor. Ancak yine de sektörde çalışacak çok sayıda elemana ihtiyaç duyulabiliyor. El dokuması halı ve kilimler de fazlasıyla talep gördüğünden, bu bölümü bitirenler fabrikalarda çalışabileceği gibi serbest de çalışabilmektedir. Ancak kamu kurumlarına ataması yoktur. Bölümü tercih etmeden önce bunu dikkate almanızı öneririz. Şimdi bölümü yakından tanıyalım.

2 Yıllık Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Nedir?

Halıcılık ve Kilimcilik bölümü; halı ve kilimin renk, motif ve ölçülerini tasarlayarak üretimin diğer aşamalarına aktif olarak katılan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Halıcılık ve Kilimcilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Halıcılık ve Kilimcilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Halıcılık ve Kilimcilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Halıcılık ve Kilimcilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Halıcılık ve Kilimcilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı
2- Milli Eğitim Bakanlığı
3- Halk Eğitim Merkezleri
4- Halı dokuma fabrikaları
5- İl özel idareleri
6- Dokuma ve boya atölyeleri
7- Halı deseni hazırlayan işletmeler
8- Sosyal hizmetlere bağlı yerlerde rehabilitasyon amaçlı eğitimci olarak
9- Turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler
10- El halısı dokuyan atölyeler
11- Sanayi nakışı yapan işletmeler
12- Desen üretimi yapan işletmeler
13- Tekstil firmaları
14- Brode deseni hazırlayan firmalar
15- Brode nakışı yapan firmalar
15- Kişisel Çalışma Atölyeleri

Ülkemiz için önemli bir ihracat potansiyeline sahip olan halıcılık sektörde, iyi yetişmiş halı ve kilim teknikerlerin iş bulma olanakları oldukça fazladır. Halı ve kilim teknikerleri, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezlerinde, özel dokuma fabrikalarında, özel işletmelerde çalışırlar veya kendi iş yerlerini açabilirler.

Bölüm mezunları; halıcılık üretim işletmelerinde tekniker, desinatör, satış ve tanıtım sorumlusu ile eksper olarak görev yapmaktadır. Bölümü bitirenler ayrıca halk eğitim merkezlerinde, il özel idarelerinde ve köy işleri bakanlığınca açılan kurslarda öğretici olarak çalışabilmektedir.

Halıcılık ve Kilimcilik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Halıcılık ve Kilimcilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Halıcılık ve Kilimcilik mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Üretilecek halı ve kilimin desen boyut ve kalite açısından tasarımını yapar, desenleri çizer.
2- İpliğin doğal boyalarla (kök boya) boyanmasını sağlar.
3- Halı ve kilimin dokunacağı el tezgahlarına çözgü takar ve tezgahı ayarlar.
4- Halı ve kilimin dokunması ile kalitesinin kontrolü ve pazarlanması aşamasında çalışır veya nezaret eder.

Halıcılık ve Kilimcilik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Halıcılık ve Kilimcilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Halıcılık ve Kilimcilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Halı ve kilim teknikerleri, genellikle büyük yahut orta ölçekli atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı tozlu, kokulu ve gürültülüdür. İpliklerin boyandığı ortamda kimyasal maddelerden kaynaklanan koku daha fazladır.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Desen kağıdı
2- Guaş boya
3- Bitkiler, Mordan maddeler ( yünün daha iyi renk alması için kullanılan şap, soyum bikromat gibi kimyasallar)
4- Tezgah
5- Halı makası
6- Atılan düğümleri sıkıştırmada kullanılan kirkit
7- Tarak, çıkrık ve ipliği yumak yapmada kullanılan gülcan.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Halıcılık ve Kilimcilik maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Halıcılık ve Kilimcilik maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Halıcılık ve Kilimcilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Halıcılık ve Kilimcilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-El Sanatları

-Geleneksel Türk Sanatları

-Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri

-Tekstil Tasarımı

-Tekstil ve Moda Tasarımı

-Tezhip Sanatı


2 Yıllık Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Halıcılık Kilimcilik Programı, halı teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, halı teknikerliği mesleği ve genel etiği ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece, Halıcılık Kilimcilik eğitim programı, farklı halılarda desen bilgisi, , motif çizim teknikleri, iplik, elyaf, halıda üretim ve maliyet hesapları, halı testleri, halı dokuma tekniği, halıda konfeksiyon konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi-I, İngilizce-I, Matematik, Halı ve Kilim Dokuma-I, Tekstil Lifleri, Temel Sanat Eğitimi, Geometri, Kalite Güvencesi ve Standartları.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi-II, Sanat Tarihi, İngilizce-II, Türk Halıcılık Tarihi, İplik Teknolojisi, Geleneksel Türk Desenler, Halı ve Kilim Dokuma-II, Yöresel El Sanatları, Staj.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Türk Dili-I, Desen Tasarımının Temelleri-1, Motif Çizim Teknikleri-I, Desende Ebat Değiştirme-I, Halı Bakım ve Onarımı, Sosyal Duyarlılık, Halı Testleri-1, Makine Halısında Özel İşlemler, Girişimcilik.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Türk Dili-II, Desen Tasarımının Temelleri-II, Motif Çizim Teknikleri-II, Desende Ebat Değiştirme-II, Pazarlama Bilgisi, Makine Halıcılığı, Halı Testleri-II, Anadolu Türk Süsleme Sanatı.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Halıcılık ve Kilimcilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Halıcılık ve Kilimcilik bölümüne son beş yılda maalesef hiç kontenjan verilmedi.

Halıcılık ve Kilimcilik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Halıcılık ve Kilimcilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El ve parmaklarını seri şekilde kullanabilen
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Özellikle şekil ilişkilerini görebilen,
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Renk ve şekil algılama yeteneği gelişmiş,
8- Sanat yeteneği ile göz-el koordinasyonu gelişmiş,
9- Teknik resim ve desen çizme yeteneği olan,

Halıcılık ve Kilimcilik Okuyanlar ve Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Halıcılık ve Kilimcilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Halıcılık ve Kilimcilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6siwWcVWjt-u1duTPsJbd_vmiK2Vx3QwxcM44QzeHHEmDHv0NxMbzoQUFkRoz5Wt7Fkhz9ok6v8uuNNmqJdUJUARJh_kKRU_PbxsilvbC6LXDvpC_9SkF7SdDzZtZ5VipGTASaXk7i2Ok/s320/halicilik-ve-kilimcilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6siwWcVWjt-u1duTPsJbd_vmiK2Vx3QwxcM44QzeHHEmDHv0NxMbzoQUFkRoz5Wt7Fkhz9ok6v8uuNNmqJdUJUARJh_kKRU_PbxsilvbC6LXDvpC_9SkF7SdDzZtZ5VipGTASaXk7i2Ok/s72-c/halicilik-ve-kilimcilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/halclk-ve-kilimcilik-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/halclk-ve-kilimcilik-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content