Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları

Gemi Makineleri İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tan...


Gemi Makineleri İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Gemi Makineleri İşletme bölümü var. Aşağıda sırasıyla Gemi Makineleri İşletme bölümü nedir, puan türü nedir, Gemi Makineleri İşletme bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Gemi Makineleri İşletme dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Gemi Makineleri İşletme ne iş yapar
Gemi Makineleri İşletme
Gemicilik ve denizcilik üzerine kurulmuş olan bölümlerden mezun olanların iyi maaş aldıklarını daha önce söylemiştik. Bu bölümün de o yönüyle şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Maaşlar ve iş olanakları ile ilgili başlıkları lütfen inceleyiniz.

2 Yıllık Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Gemi Makineleri İşletme Bölümü; gemi İçerisindeki araç, gereç ve ekipmanları kullanabilen gemiye yağ, yakıt ve su alınırken nezaret eden herhangi bir olumsuz durum söz konusu olmaması için makine dairesinde bekleyen aksaklık oluşması halinde başmühendise haber veren kısacası Her türlü gemi makinelerini işletebilecek deneyimli personeller yetiştiren bir bölümdür. 2 yıllık eğitim süresi içerisinde öğrenciler staj yaparak kendilerini geliştirirler.

Bölümden mezun olan öğrenciler Gemi  Makineleri İşletme Teknikeri unvanına sahip olurlar. Gemi  Makineleri İşletme mezunları  gemilerde, elektrik üretim sistemleri, kazan sistemleri, itici güç sistemleri ve bu sistemlerin operasyonları, bakım, tutum ve onarımlarıyla sorumludurlar. Gemi Makine Zabiti olarak da unvana sahiptirler. 750 KW - 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir. 

Gemi makineleri işletme programından mezun olanlar ayrıca, gemilerde bulunan atık su sistemleri, yakıt transfer sistemleri, aydınlatma sistemleri, havalandırma ve tatlı su sistemlerinin, düzenli olarak çalışmasından ve bakım-tutumundan da sorumludurlar. Dünya ticari ve askeri deniz filolarındaki gemiler, hiçbir şekilde, gemi makineleri işletme mühendisleri  ve teknikerleri olmadan yürütülemez.

Gemi Makineleri İşletme Programı  2 yıllık lisans eğitimini takiben mezunlar Gemi Makineleri İşletme Teknikeri  Önlisans Diplomalarını alırlar. Mezunlar gemi makineleri, içten yanmalı makineler, türbinler, güç ve yük aktarma ve kumanda sistemleri, basınçlı kaplar, ısıtma havalandırma iklimlendirme, kazanlar, kompresörler, arıtma ve ayrıştırma sistemleri, akışkan depolama ve aktarma sistemleri ve kumanda kontrol sistemleri tasarım, projelendirme, projelerin uygulanması ve denetim işlerini yaparlar.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Gemi Makineleri İşletme bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Gemi Makineleri İşletme, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Gemi Makineleri İşletme bölümü için de baraj puanı 150 puandır.


Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Gemi Makineleri İşletme mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Gemi Makineleri İşletme mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gemiadamları Sınav Merkezi tarafından gerçekleştirilen Vardiya Zabitliği sınavına girme hakkını elde ederler. Bu sınavda başarı gösteren mezunlara Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca uluslararası geçerliliği olan Makine Bölümü Vardiya Zabiti Yeterliği belgesi verilir.
Makine Vardiya Zabitleri, Türk yahut yabancı bayraklı gemilerde çalışabilirler. Yönetmeliklerle belirlenmiş olan deniz hizmet sürelerini tamamlayarak ve ilgili sınavlarda başarı göstermek şartıyla Baş Mühendisliğe veya Baş Makinistliğe kadar ilerleyebilirler.

2- Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulma imkanına sahiptir. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

Gemi makineleri teknikerlerinin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir.

Gemi Makineleri İşletme bölümünden mezun olanlar 6 ay açık deniz staj yapmak ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmak kaydıyla "Makine Zabiti" olarak çalışabileceklerdir. İngilizce ve diğer yabancı dilleri bilmeleri mezunların çalıştığı  yerde daha üst kademelere getirilmelerine ve maaşlarının artırılmasına sebep olmaktadır.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Gemi Makineleri İşletme mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Gemi Makineleri İşletme mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Gemi için yakıt, yağ veya su alınırken hazır bulunur.
2- Geminin seyahati sırasında makine dairesinde nöbet tutar.
3- Herhangi bir problemle karşılaştığında başmühendis bilgilendirir.
4- Her iki saatte bir yaptığı periyodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kaydeder.
5- Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar.
6- Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır.
7- Makine arızalarının tespit eder ve konu ile ilgili başmakinisti bilgilendirir.
8- Başmakinistin verdiği diğer iş ve işlemleri yerine getirir. 

Gemi Makineleri İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Gemi Makineleri İşletme çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Gemi Makineleri İşletme okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

***Gemi makineleri teknikerleri gemilerin makine dairesi, pompa dairesi, dümen dairesi gibi bölümlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı genellikle gürültülü, yağlı ve kirlidir. Çalışırken kaptan, baş makinist, yağcı, silici gibi gemi personeli ile iletişim halindedir. 

Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezun olar için Gemi Makineleri İşletme maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Gemi Makineleri İşletme maaşları 6000-7000 lira arasındadır.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Gemi Makineleri İşletme bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Gemi Makineleri İşletme dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Endüstri Mühendisliği

-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

-Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

-Makine Mühendisliği

-Otomotiv Mühendisliği

2 Yıllık Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Mekanik Bilimleri, Teknik Resim 1, Temel Ve Tıbbi İlk Yardım , Matematik 1, Fizik, Denizcilik, Kimyası, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1, Türk Dili 1, Yabancı Dil 1, Gemi Makinelerine Giriş , Temel Bilgi Teknolojileri Ve Bilgisayar Programlama, Denizde Güvenlik 1.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Denizcilik İngilizcesi 1, Matematik 2, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2
Yabancı Dil 2, Denizde Güvenlik 2, Teknik Resim 2, Gemicilik, Malzeme Bilgisi, Atölye 1, Dizel Motorları 1.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Dizel Motorları 2, Elektroteknik 1, Güvenlik Ve Kalite Yönetimi, Denizcilik İngilizcesi 2
Denizde Güvenlik 3, Gemi Makineleri Operasyon Ve Bakımı 1, Gemi Yardımcı Makineleri 1, Gemi İnşaatı, Atölye 2.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Otomatik Kontrol , Elektroteknik 2, Denizcilik İngilizcesi 3, Uluslararası Denizcilik Sözleşmesi, Denizde Güvenlik 4, Bitirme Projesi , Gemi Yardımcı Makineleri 2, Termodinamik, Gemi Makineleri Operasyon Ve Bakımı 2.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Gemi Makineleri İşletme KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Gemi Makineleri İşletme bölümüne son beş yılda ne yazık ki hiç kontenjan verilmedi.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Gemi Makineleri İşletme tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Gemide, kapalı ortamda uzun süre çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Fiziğe özellikle de mekanik konulara ilgili olmalı.
3- Ekip çalışmasına yatkın olmalı.
4- Deniz tutması rahatsızlığı olmamalı.
5- Bedence güçlü, el-göz koordinasyonuna sahip, işitme sorunu olmayan, sesleri ayırt edebilmeli
6- Seyatı ve keşfi sevmeli.
7- Duygusal olarak güçlü ailesinden ve sevdiklerinde uzakta kalmakta zorlanmayan.
8- Sorumluluk duygusuna sahip, dikkatli, sabırlı, sakin kimseler olmaları gerekir. 
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
11- Planlı çalışmayı bilmeli.
12- Ekip çalışmasını sevmeli.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Okuyanlar ve Gemi Makineleri İşletme Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Gemi Makineleri İşletme yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Gemi Makineleri İşletme iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. 2 yıllık okumak gemide sizi değersiz kılar 4 yıllığa tamamlayın ya da direkt 4 yıllığını okuyun.

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnSvJSRciHfC-S3N0JNgix6-agoAQYMiJZ0MLN1RsGlQK3ADg-HXZEFFGbwAoCaB0o1j-sgqzytz8Ss0I4xU3SQPqOoWOXqW4eoMY0kl7THmqJpiiXxWH63paOfudO62p-NLLETB1OxKxH/s1600/gemi-makineleri-isletme.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnSvJSRciHfC-S3N0JNgix6-agoAQYMiJZ0MLN1RsGlQK3ADg-HXZEFFGbwAoCaB0o1j-sgqzytz8Ss0I4xU3SQPqOoWOXqW4eoMY0kl7THmqJpiiXxWH63paOfudO62p-NLLETB1OxKxH/s72-c/gemi-makineleri-isletme.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/gemi-makineleri-isletme-bolumu-nedir-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/gemi-makineleri-isletme-bolumu-nedir-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content