Fizyoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Fizyoterapi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...


Fizyoterapi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Fizyoterapi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fizyoterapi bölümü nedir, puan türü nedir, Fizyoterapi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Fizyoterapi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Fizyoterapi iş imkanları maaşları
Fizyoterapi
Yıllardır 2 yıllık sağlık bölümleri arasında en iyilerden biri olmasına rağmen, son yıllarda ne yazık ki bu niteliğini yavaş yavaş kaybetmektedir. Sebebi ise, affedersiniz ama, bölümün içine edilmesidir. Neredeyse hiç şaşmaz. Bir bölümden mezun olanlar rahat bir şekilde atanabildiği zaman o bölüm başka üniversitelerde de açılmaya başlar. Öyle bir iki üniversite de değil. Bakkal açarmış gibi açarlar bölümü. İşte 2 yıllık Fizyoterapi bölümü de bu saçmalıktan nasibini almış durumda. Zamanında 70’li puanlarla atanabilen mezunlar, şimdilerde 85 ve üzerinde ancak atanabiliyor. Çünkü bölümün açılmadığı üniversite kalmadı neredeyse. Haliyle her sene binlerce mezun verilmesine rağmen verilen kontenjan 100-150’yi geçmeyince KPSS taban puanları aldı başını gitti.

Her şeye rağmen en iyi bölümlerden biri saymaya devam ediyoruz. Çünkü bölümde umut var. Yanlış anlamayın, umuttan kastımız, ileride büyük alımların olacağı, KPSS taban puanlarının düşeceği şeklinde değil. Şu şekilde: Hemen hemen her atamadan bölüm mezunlarına hatırı sayılır sayıda kontenjan açılıyor. Böylece şunu söyleyebiliyorsunuz: ‘’KPSS’ye iyi çalışırsam atanabilirim.’’ Ne yazık ki öyle bölümler var ki siz inek gibi çalışıp yüksek puan alsanız dahi kontenjan açılmadığı için atanamıyorsunuz. Ama bu bölümde çalışan hakkını alacaktır; çünkü her atamada bölüme kadro açılıyor.

2 Yıllık Fizyoterapi Bölümü Nedir?

Tıbbi bir terim olarak Fizyoterapi; doğuştan var olan veya sonradan herhangi bir kaza, hastalık sebebiyle oluşan sakatlık, hastalık veya rahatsızlıkların çeşitli egzersizler, ses veya ışık yöntemi ile giderilmesidir.

Fizyoterapi bölümü ise; yukarıda sayılan sakatlık, hastalık veya rahatsızlıkları, ilgili yöntem ve tekniklerle gidermeye çalışan fizyoterapi teknikerlerini yetiştiren bir önlisans programıdır. Bu bölümü başarı ile bitirenler ‘’Fizyoterapi Teknikeri’’ unvanı alırlar. Bu bölüm bir önlisans programıdır, lütfen benzer isimlere sahip olan diğer lisans programları ile karıştırmayın.

Fizyoterapi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Birçok kişi, meslek seçimini henüz lise bitmeden yapmaya çalışmaktadır. Bu nedenle üniversiteye yerleşme ile ilgili pek bilgileri yoktur. Girilmesi gereken sınavlar, aranan şartlar, alınması gereken puanlar hakkında fikir sahibi olmadıkları için yanlış kararlar verip bu kararı sonra değiştirebiliyorlar. Bu nedenle Fizyoterapi bölümü ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Arkadaşlar, öncelikle lise eğitimi biter. Lise eğitimini bitirenler, üniversite sınavı dediğimiz YKS sürecine dahil olur. YKS; bir sınavın adı değil, sistemin adıdır. Yani YKS sınavına girmezsiniz. YKS kapsamında yapılan TYT, AYT ve YDT sınavlarına girersiniz. Bütün 2 yıllık bölümler için TYT’ye girmelisiniz. TYT’den alınan puan türü ise TYT puan türüdür. İşte, bu puan türünde yeterli puanı alırsanız, tercih ettiğiniz üniversitelerden birine yerleşirsiniz. Tercih yapabilmeniz için TYT sınavından en az 150 puan almalısınız. Çünkü bu puan baraj puanıdır.

Fizyoterapi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Fizyoterapi iş imkanları yalnızca kamu kurumları ile sınırlı değildir. Mezunlar özel sektörde de kolayca iş bulabilmektedir. Aşağıda, Fizyoterapi Teknikeri iş olanaklarını sıraladık. Bu iş alanları arasında devlet kurumları da, özel kurumlar da bulunmakta. Bilindiği gibi devlet kurumlarına personel alımları KPSS yoluyla yapılıyor. Yani amacınız herhangi bir devlet hastanesine atanmaksa, KPSS’ye ciddi bir şekilde çalışıp iyi bir puan almalısınız. Ancak özel sektör için böyle bir mecburiyet yoktur. Başvuru yaptığınız özel kurumda ihtiyaç varsa ve siz de onların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte iseniz işe başlayabiliyorsunuz. Fizyoterapi iş olanakları şunlardır:

1- Devlet Hastaneleri
2- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
3- Engelli merkezleri
4- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri
5- Huzurevleri
6- Kaplıca-kür merkezleri
7- Okulları
8- Ortez-protez üniteleri
9- Özel Hastaneler
10- Rehabilitasyon merkezleri
11- Sağlık turizmine yönelik oteller
12- Spor kulüpleri
13- Spor merkezleri
14- Üniversite Hastaneleri

Fizyoterapi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Fizyoterapi teknikeri, alanda uzman hekimlerin gözetim ve denetiminde çalışır. Uzman hekim, hastanın hastalık, sakatlık veya rahatsızlığını teşhis eder. Tedavi için ise gerekli planlamayı yapar. Bu planlamada yer alan çeşitli uygulamaları yapmak ise Fizyoterapi Teknikerinin görevidir. Fizyoterapi Teknikeri görevleri şunlardır:

***Alanda uzman doktorun teşhisine ve tedavi planına uygun olarak;
1- Hastaya doktorun önerdiği tedaviyi uygulamak üzere gerekli alet, cihaz ve malzemeyi hazırlar..
2- Fizyoterapistin gözetim ve denetimi altında hastaya elektroterapi uygulamalarını gerçekleştirir.
3- Hastanın fiziksel durumunu iyileştirmek için, yardımcı cihaz, alet ve makine, ortez ve protez uygulamaları ve uzman hekimin planladığı egzersiz uygulamalarını yapar.
4- Isı-ışık, hidroterapi, elektroterapi, mekanik tedaviler, masaj ve günlük yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemeler yaparak hastaya fizik tedavi uygulamalarını yapar.
5- İşlevini yitirmiş uzuvların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez-ortez, splint ve benzeri) kullanımını hastaya veya hasta yakınına öğretir.
6- Yaptığı uygulamaların kayıtlarını tutar.

Fizyoterapi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bu bölümü tercih etmeyi düşünen adayların en sık sorduğu sorulardan biri ‘’Fizyoterapi mezunları ne kadar maaş alır?’’ sorusudur. Çünkü bölüm tercihi yaparken, o bölümü bitiren meslek mensuplarının aldığı maaş dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Fizyoterapi maaşları hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz.

Biliyorsunuz ki bölümden mezun olanlar kamu kurumlarında da özel hastanelerde de çalışabilmektedir. Maaş konusunda kamu kurumlarında çalışanlar daha şanslıdır. Herhangi bir kamu hastanesinde çalışan fizyoterapi teknikeri maaşları 4300 lira civarındadır. Bu maaş, göreve yeni başlayan fizyoterapi teknikerleri için geçerlidir. Meslekteki kıdem arttıkça maaş da artmaktadır. Ayrıca maaşın yükselmesinde başka etkenler de vardır: Bu etkenler şunlardır:

Derece/Kademe: Meslekte geçirdiğiniz yıllar arttıkça maaşınız da artar. Şöyle ki göreve yeni başlayan bir tekniker ile meslekte 25 yılını doldurmuş bir tekniker arasında kabaca 500 lira fark vardır.

Çocuk Sayısı: Devlet memurlarına, sahip olduğu her çocuk için ödeme yapılır. Bu ödeme çocuk 25 yaşına gelinceye kadar devam eder. Hatta 25 yaşına gelmesine rağmen henüz evlenmemiş kız çocukları için ödemenin zaman sınırı yoktur. Her çocuk için 50-60 lira ödeme yapılmaktadır.

Çalışmayan Eş Yardımı: Devlet memuruysanız ve eşiniz ev hanımıysa, yani herhangi bir yerde çalışmıyorsa kabaca 300 lira fazla alırsınız.

Fizyoterapi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Kimi zaman okuduğunuz 2 yıllık bölümü beğenmezsiniz veya beğenseniz de aklınız daha güzel 4 yıllık bölümlerde olur. İşte, bu durumlarda önünüzde bir fırsat var. Kendi bölümünüzden mezun olduktan sonra, her sene yapılan DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girip yeterli puanı alarak bazı 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirsiniz. Fizyoterapi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Ergoterapi

-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

-Hemşirelik

-Sağlık Yönetimi


2 Yıllık Fizyoterapi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizyoterapi dersleri zor mu diyenlere kısaca cevap verelim. Evet, Fizyoterapi bölümü dersleri, yeterince çalışmayanlar için zordur. Yani çalışmadan, öğrenmeden, ezberlemeden geçilecek dersler değildir. Bütün sağlık bölümlerinde olduğu gibi, bu bölümün de öğrencileri derslerde zorlanmaktadır. Ancak dediğimiz gibi derslere gerekli ciddiyeti gösterdiğiniz takdirde geçemeyeceğiniz dersler de değildir. Fizyoterapi dersleri şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Anatomi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Fizyoloji, Fizyoterapi-I, İngilizce-I, Temel Fizik, Tıbbi Terminoloji, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Biyomekanik, Elektroterapi-I, Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme, Fizyoterapi-II, İngilizce-II, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Elektroterapi-II, Kinezyoloji, Klinik Bilimler-I, Masaj Teknikleri ve Uygulama, Özel Eğitimde Terapi ve Uygulamalar, Sağlık Psikolojisi, Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Hidroterapi Balneoterapi, İlk Yardım, İş ve Uğraşı Terapisi, Klinik Bilimler-II, Normal Motor Gelişmi, Ortez ve Protez, Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği.

Fizyoterapi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Alım sayısı yüksek olmasına rağmen KPSS taban puanları biraz yüksektir. Bunun en temel sebebi ise yukarıda da ifade ettiğimiz gibi çok sayıda mezunun yani rakibin bulunmasıdır. 2015 yılından itibaren yapılan tüm atamalarda alınan fizyoterapi teknikeri sayılarına ve KPSS taban puanlarına baktık. Önümüzde şöyle bir tablo var:

*2015 yılında 106 kişi 79 taban puanıyla,
*2016 yılında 113 kişi 80 taban puanıyla,
*2017 yılında 55 kişi 85 taban puanıyla,
*2018 yılında 228 kişi 81 taban puanıyla,
*2019 yılında 102 kişi 88 taban puanıyla,
*2020 yılında 139 kişi 86 taban puanıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atandı.

Fizyoterapi Okuyanlar ve Fizyoterapi Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Fizyoterapi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Fizyoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Fizyoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxosySoyFHoUQiNdRLHXnJE-Fvse22kV2qAIttVNm-TzHwGYx1GkxYTZzHQortXUb6dymPlaxWx3kW3ZtOXvqFr6L7MUBlSJdYF1FmdZtIGe4ReUEARKbPeAHR3az8G1EqfOaGInFYbyWh/s320/fizyoterapi-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxosySoyFHoUQiNdRLHXnJE-Fvse22kV2qAIttVNm-TzHwGYx1GkxYTZzHQortXUb6dymPlaxWx3kW3ZtOXvqFr6L7MUBlSJdYF1FmdZtIGe4ReUEARKbPeAHR3az8G1EqfOaGInFYbyWh/s72-c/fizyoterapi-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/fizyoterapi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/fizyoterapi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content