Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Fidan Yetiştiriciliği iş imkanları, kariyer olanakları hakkında bilgi verip bölümün ayrıntılı tanıtımını yaptık.


 Fidan Yetiştiriciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Fidan Yetiştiriciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fidan Yetiştiriciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Fidan Yetiştiriciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Fidan Yetiştiriciliği dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Fidan Yetiştiriciliği iş imkanları
Fidan Yetiştiriciliği
Türkiye genel anlamda bir tarım ülkesidir. Gerek iklim koşullarının gerekse de toprak özelliklerinin uygun olması sebebiyle tarım faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. Bu nedenle fidancılık sektörü de gelişmiştir. Bu sektörün uzman eller yoluyla yapılması son derece önemlidir. Fidan Yetiştiriciliği bölümü, işte bu uzman ellerin yetişmesi amacıyla kurulmuştur. Kamuda iş bulma konusunda pek iyi bir bölüm sayılmaz. Ancak kendi fidanlığını kurmak isteyenler, bu bölümü bitirdikleri zaman fidancılık ile ilgili her şeyi öğrenmiş olacaklardır. Şimdi bölümün ayrıntılı tanıtımına bakalım:

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bu bölümün okutulduğu dört üniversite var. Dördü de devlet üniversitesi. Fidan Yetiştiriciliği çok rağbet gören bir bölüm olmadığı için düşük taban puanları ile bölüme yerleşmeniz mümkündür. Fidan Yetiştiriciliği bölümü olan üniversiteler şunlardır:

1- Mersin Üniversitesi
2- Kocaeli Üniversitesi
3- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
4- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

2 Yıllık Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Nedir?

Fidan Yetiştiriciliği bölümü; gerek meyve gerekse de süs bitkileri fidanlarını yetiştirebilecek; her türlü bitkinin köklendirilmesi, aşılanması, budanması ve dikimi hakkında bilgi sahibi olabilecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bölümün puan türü, bütün 2 yıllık bölümlerde olduğu gibi TYT puan türüdür. Bu puan türü ise TYT ile elde edilmektedir. 150 baraj puanını aşan her aday bölümü tercih listesinde gösterme hakkına sahiptir. Eğitim süresi 2 yıldır.

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Önlisans KPSS sınavına girip yeterli puanı alanlar, atamalarda kontenjan verilmesi halinde çeşitli kamu kurumlarına atanabilmektedir. Mezunlar ayrıca özel sektörde faaliyet gösterebilecekleri gibi kendi fidanlıklarını kurarak tamamen serbest çalışıp iyi kazançlar elde edebilir. Fidan Yetiştiriciliği iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:

1- Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı birimleri
2- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve taşra teşkilatları
3- Orman ve Su işleri Bakanlığına bağlı birimlerde ‘’Orman Muhafaza Memuru’’ sıfatı ile çalışabilir.
4- Orman ve Su işleri Bakanlığına bağlı fidanlıklar
5- Üniversitelerin araştırma ve geliştirme merkezleri
6- Özel sektörde fidancılık işletmeleri
7- Fidan üretim kooperatifleri
8- Fide ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapan işletmeler
9- Tarımsal ilaç, gübre ve tohum pazarlamasını yapan şirketler

Fidan Yetiştiriciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bölüm mezunları, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda farklı görevler üstlenebilirler. Ancak genel anlamda Fidan Yetiştiriciliği görevleri şu şekilde sıralanabilir.

1- Fidancılık faaliyetlerinin sürdürüleceği alanı belirler.
2- Fidanlık için gerekli olan sulama sistemi ve materyalleri temin eder.
3- Fidanlığın kurulacağı alanın toprağını analiz ettirir ve gerekli tedbirleri alır.
4- Hangi yöntemle üretim yapılacağını belirler.
5- Uygun koşul ve mevsimde tohumlama veya aşılamayı gerçekleştirir.
6- Yetiştirilen fidanların sulanması, gübrelenmesi, aşılanması ve ilaçlanması ile ilgilenir.
7- Yetiştirilen fidanın özelliğine göre söküm işlemini yapar.
8- Sökülen fidanları uygun koşullarda muhafaza eder.
9- Fidanların satışını sağlar.

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Devlete bağlı kurumlara atananlar için Fidan Yetiştiriciliği maaşları 4000-4300 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde çalışanlar ise asgari ücretin biraz üstünde maaş almaktadır. Ancak en iyi kazancı kendi özel fidanlığını kuranlar elde etmektedir.

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bölümü başarı ile bitiren mezunlar istekleri doğrultusunda DGS’ye girip yeterli puanı alarak bazı lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir. Fidan Yetiştiriciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

-Bahçe Bitkileri

-Orman Endüstrisi Mühendisliği

-Orman Mühendisliği

-Tarla Bitkileri


2 Yıllık Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde okutulan dersler dönemler halinde aşağıda sıralanmıştır.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1, Türk Dili-1, Yabancı Dil-1, Bilgisayar Kullanımı 1, Bitki Fizyolojisi, Tohum Bilimi, Botanik, Toprak Bilgisi, Genel Meyvecilik, Mesleki Uygulama-1.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Genel Bağcılık, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Tarımsal Ekoloji, Türk Dili 2, Bitki Besleme Ve Gübreleme, Yabancı Dil 2, Tarımsal Mekanizasyon, Bilgisayar Kullanımı 2, Islah, Mesleki Uygulama 2.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Fidan Hastalıkları Ve Mücadelesi, Fidan Yetiştirme Tekniği-1, Subtropik Meyveler, Dış Mekan Süs Bitkisi Yetiştiriciliği, Budama Tekniği, İç Mekan Süs Bitkisi Yetiştiriciliği, Asma Fidan Yetiştiriciliği, Tarımsal Meteoroloji, Mesleki Uygulama-3.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Ilıman İklim Meyveleri, Fidan Yetiştirme Tekniği 2, Fidancılıkta Kontrol Ve Sertifikasyon, Fidan Muhafaza Ve Pazarlama, Fidancılıkta Mikro Üretim, Sulama Teknikleri, Meyve Anaçları, Seminer, Meyve Pomoloji Bilgisi, Mesleki Uygulama-4.

Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bu bölüme her atamada kontenjan verilmese de zaman zaman kadro açıldığı oluyor. Son yılların atamalarına baktığımızda şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza: 2018 yılında 4 kişi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına (Artvin, Aksaray) 87 ve 88 taban puanı ile atandı. 2019 yılında ise 3 kişi 78, 87 ve 88 puanla Tarım ve Orman Bakanlığının Iğdır ve Hakkari teşkilatlarına atandı.

Fidan Yetiştiriciliği Okuyanlar ve Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Fidan Yetiştiriciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Fidan Yetiştiriciliği iş imkanları, kariyer olanakları hakkında bilgi verip bölümün ayrıntılı tanıtımını yaptık.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTVbwmY2zSjlEayfuN5OJqxPbvCTlMmTUXIAPuPXKjOOlyyquPJCgrPMYYVCios6vfUNf5iSxSu0rJ7ZPnJMlTXTpsFgoUKtzFhozHGVLJvXbPV8Xn2sBu36qQLhdYf5R5Pzhv5i-GCmgE/s320/fidan-yetistiriciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTVbwmY2zSjlEayfuN5OJqxPbvCTlMmTUXIAPuPXKjOOlyyquPJCgrPMYYVCios6vfUNf5iSxSu0rJ7ZPnJMlTXTpsFgoUKtzFhozHGVLJvXbPV8Xn2sBu36qQLhdYf5R5Pzhv5i-GCmgE/s72-c/fidan-yetistiriciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/fidan-yetistiriciligi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/fidan-yetistiriciligi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content