Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Elektrik Enerjisi Üretimi İletimi ve Dağıtımı iş imkanları nelerdir? Mezunlar nerelerde çalışır, bölüm dersleri zor mu gibi tüm sorularınızın cevabı burada.


Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı bölümü nedir, puan türü nedir, Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı ne iş yapar
Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı
Birçok üniversitede okutulmasına ve her sene yüzlerce mezun vermesine rağmen kamuda çalışma olanağı pek bulamayan bölümlerden biridir. Son yıllarda yapılan KPSS alımlarında bölüm mezunlarına özel hiç kontenjan açılmamıştır. Buna rağmen, mezunlar özel sektörde faaliyet gösterebilmekte, çeşitli işletmelerde iş bulabilmektedir.

2 Yıllık Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Nedir?

Elektrik üretimi, dağıtımı ve satışı yapan firmalarda çalışabilecek deneyimli teknikerler yetiştiren bir önlisans programıdır.

Dilerseniz konuyu biraz daha açalım. Hani özelleştirmelerden önce TEDAŞ vardır. Gelir elektrik sayaçlarımızı okur fatura keserdi. İşte o fatura kesenler veya elektrik arızalarına müdahale edenler bu bölümde yetişiyor. Tabii elektrik dağıtım şirketleri artık özelleştiği için her ilde farklı özel şirketler bulunuyor artık.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bölüm için girilmesi gereken sınav TYT’dir. Öğrenciler TYT neticesinde elde ettikleri TYT puan türü ile bölümü tercih edebilmektedir. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır.

Bölüm, kamuda iş bulma olanakları açısından pek şanslı olmasa bile yine de üniversite adayları tarafından ilgi görmektedir. Bu nedenle taban puanları kısmen yüksektir. TYT baraj puanı 150 olsa da, bu bölümün okutulduğu herhangi bir üniversiteye yerleşmek için daha yüksek puanlar almak gerekiyor.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bölüm mezunları kamuda olduğu gibi özel sektörde de iş bulma olanağına sahiptir. Kamuya atamalar KPSS ile gerçekleşmektedir; ancak ne yazık ki son yıllarda bölüm ile ilgili bir alım yapılmamıştır. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:

1- Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
2- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM)
3- Maden Tetkik Ve Arama Enstitüsü (MTA)
4- Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE)
5- EÜAŞ (Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi)
6- TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletimi Anonim Şirketi)
7- TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)
8- DSİ (Devlet Su İşleri)
9- TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri)
10- TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu)
11- TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)
12- BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi)
13- TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi)
14- TAEK (Türkiye Atom Enerjileri Kurumu)

Yukarıda saydığımız kurum ve kuruluşların çoğu kamuya ait kurum ve kuruluşlardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlama ise KPSS ile veya açıktan atamalarla gerçekleşmektedir. Açıktan atamaların ne yoğunlukta olduğu konusunda kendi araştırmanızı yapabilirsiniz. Ama şunu söylemeliyiz ki KPSS ile atamalarda bölüm mezunlarına kadro açılmıyor.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı mezunları görev yaptıkları kurum veya işletmede aşağıda belirtilen görevleri yerine getirir.

1- Her türlü elektrik şebekesinin kurulum, bakım ve onarımını yapar.
2- Elektrik arızalarını giderir.
3- Elektrik şebekelerini düzenli olarak kontrol eder va varsa arızaları giderir.
4- Müşteri sayaçlarını okur, fatura keser.
5- Faturalarını zamanında ödemeyenler hakkında cezai işlemler uygulanır. Faturanın ısrarla ödenmemesi durumlarında ilgili tekniker, ilgili müşterinin elektriğini keser.
6- Zamanı geçmiş ve artık kullanılamaz hale gelmiş elektrik sayaçlarını değiştirir veya değiştirilmesini sağlar.
7- Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili kontroller yapar ve bunun tespiti sonucunda gerekli belgeleri düzenler.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Mezunlar tekniker statüsünde çalışmakta ve tekniker maaşları almaktadır. Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı maaşları kamu kurum ve kuruluşlarında 3900-4300 lira arasında değişmektedir. Çalışanın kademe ve derecesi arttıkça buna paralel olarak maaş da artmaktadır. Özel sektörde maaş daha düşüktür. Genellikle asgari ücret veya biraz üstünde maaşlar alınmaktadır.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bölüm mezunları DGS’ye girip yeterli puanı alarak aşağıda sıraladığımız lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

*Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
*Biyomedikal Mühendisliği
*Elektrik Mühendisliği
*Elektrik-Elektronik Mühendisliği
*Elektronik Mühendisliği
*Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
*Endüstri Mühendisliği
*Endüstri ve Sistem Mühendisliği
*Enerji Sistemleri Mühendisliği
*Enerji Yönetimi
*Fizik
*Fizik Mühendisliği
*Havacılık Elektrik ve Elektroniği
*Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
*Meteoroloji Mühendisliği
*Uçak Elektrik-Elektronik
*Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
*Uzay Mühendisliği

Görüldüğü gibi bölüm mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği bölümlerin ekserisi mühendislik bölümleridir. Bu mühendislik bölümleri ise genellikle iş bulma imkanı ve maaş açısından iyi bölümlerdir. Bu nedenle bize göre bölümü okuyan veya bölümden mezun olmuş her aday DGS’ye çalışarak bu bölümlerden birine geçiş yapma şansını elde etmelidir. Böylelikle hem iş bulma olasılığınız daha yüksek olur hem de lisans mezunu olmuş olursunuz.

2 Yıllık Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde temel derslerin yanı sıra alan ile ilgili her türlü ders okutulmaktadır. Ayrıca öğrencilerin belirlenen zaman dilimlerinde staj yapması da zorunludur. Bölüm dersleri şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Enerji Analiz ve Tasarrufu, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Doğru Akım Devre Analizi, İngilizce I (ENG), Genel Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Türk Dili I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Geleneksel Enerji Kaynakları, Enerji Tesisleri İşletmeciliği, Alternatif Akım Devre Analizi, Analog Elektronik, İngilizce II (ENG), İş Sağlığı ve Güvenliği I, Mesleki Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Yüksek Gerilim Tekniği, Sayısal Elektronik, Mikroişlemciler/Mikrodenetleyiciler, Enerji Yönetimi, Güç Elektroniği.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Sözleşme, Keşif ve Planlama, Elektrik Enerjisi Üretimi İletimi ve Dağıtımı, Elektrik Tesisat Planları, Elektrik Makineleri,

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Üzülerek söylemeliyiz ki son yıllarda gerçekleştirilen KPSS atamalarında bu bölümden mezun olanlara herhangi bir kadro açılmamıştır. Bölüm mezunları, iş alanlarının yüksek olasılıkla özel sektör olacağını bilmelidir.

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Okuyanlar ve Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Yorumları

Tarık Seki diyor ki:
‘’Ben 3 yıl önce bu bölümden mezun oldum. Zaten bölümün ataması yok. KPSS’de çok yüksek puan alsanız da kendi alanınıza atanamıyorsunuz. Ne yaparsınız? Gerçekten 90 ve üzeri bir puan aldıysanız ve şartlarınız tutuyorsa normal memurluk kadrolarını falan tercih edersiniz. Özel sektöre gittiğinizde de sordukları ilk şey tecrübe oluyor. Tecrübe yoksa asgari ücrete talimsiniz. Bana soracak olursanız başka bölümlere bakın. Gerekirse bir yıl daha adam gibi çalışın ama atanabileceğiniz bir bölüm yazın. Sonra mezun olur benim gibi tullaz tullaz gezersiniz.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
Elektrik Enerjisi Üretimi İletimi ve Dağıtımı iş imkanları nelerdir? Mezunlar nerelerde çalışır, bölüm dersleri zor mu gibi tüm sorularınızın cevabı burada.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpNqPHsOJsUvZU_oxO9S5_EJzF-8XujP8Bj-5fxjaUrRlfXfi-WNDFCgxb3ZTILf5i9aSs_AMu9esdpq7QXe074sARwsqSeModa0R6M36S_XP-0heFQ5Si52zEwUHebA_bkjHjcYDXai8B/s1600/elektrik-enerjisi-uretim-iletim-ve-dagitimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpNqPHsOJsUvZU_oxO9S5_EJzF-8XujP8Bj-5fxjaUrRlfXfi-WNDFCgxb3ZTILf5i9aSs_AMu9esdpq7QXe074sARwsqSeModa0R6M36S_XP-0heFQ5Si52zEwUHebA_bkjHjcYDXai8B/s72-c/elektrik-enerjisi-uretim-iletim-ve-dagitimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/elektrik-enerjisi-uretim-iletim-ve.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/elektrik-enerjisi-uretim-iletim-ve.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content