Elektrik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? İmkanları Maaşları

2 yıllık elektrik bölümü iş imkanları ve maaşları yanında bölüm ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi açıkladık. Ayrıntılı tanıtım için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Elektrik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Elektrik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Elektrik bölümü nedir, puan türü nedir, Elektrik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Elektrik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
elektrik iş imkanları
Elektrik Teknikeri

Çok sayıda üniversitede okutulan 2 yıllık Elektrik bölümü, bu sene bir sürprizle çıktı karşımıza. Normalde 85 ve üzeri KPSS puanı ile kamu kurumlarına ataması olan bu bölüme 2019 Aralık ayında yapılan atamada 76 gibi düşük bir taban puanla atamalar gerçekleşti. Hemen hemen her alımda bu bölüme de kontenjan verilmesine rağmen kontenjan sayısı az olduğu için taban puanlar 85-90 arası oluyor. KPSS’ye giren mezun sayısı çok. Çünkü Elektrik önlisans programı yıllardır onlarca üniversitede okutulmasına rağmen, alımlarda yeterince kadro açılmıyor.

Her şeye rağmen birçok 2 yıllık bölüme nazaran iş imkanı daha fazla olan, en azından çalışıldığında atanabileceğinizi bildiğiniz bir bölüm olduğu için tercih edilebilecek bir bölüm. Öyle bölümler var ki siz sınavdan 95 bile alsanız, KPSS alımlarında hiç kontenjan açılmadığı için atamanız yine de gerçekleşmiyor. Şimdi önlisans Elektrik programını daha yakından tanıyalım.

2 Yıllık Elektrik Bölümü Nedir?

Elektrik bölümü; elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılmasında etkin bir şekilde görev alacak; elektrik ile ilgili her türlü direk, trafo, tel sistemleri ve makinelerin kurulmasını, bakımının yapılmasını ve onarılmasını sağlayacak elektrik teknikerleri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Elektrik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bütün önlisans programları gibi elektrik önlisans programı için de girilmesi gereken tek sınav TYT’dir. Lisan programlarını da tercih etmek gibi bir gayeniz yoksa TYT’ye girip 150 baraj puanını aşmanız yeterlidir. Tabii ki 150 puan, sadece tercih hakkı elde etmek için alınması gereken puandır. Az çok ilgi gören bir bölüm olduğu için daha yüksek bir puana sahip olmanız gerekir.

Elektrik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Elektrik mezunları kamuda iş imkanı bulabildiği gibi çeşitli özel şirketlerde de çalışabilmektedir. Dileyenler tamamen serbest çalışabilmekte veya elektrik ürünleri satışı yapan dükkan açabilmektedir. Devlet kurumlarına atanmak için KPSS önlisans oturumuna katılıp yeterli puanı almalısınız. Puanınızı aldıktan sonraki şey ise sıradaki alımı beklemektir. KPSS alımında bölümünüze kontenjan açılırsa size sunulan yerlere tercihinizi yapar ve sıralamada başarıyı sağladıysanız tekniker olarak atanırsınız. Elektrik iş imkanları, çalışma alanları şunlardır:

1- Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ)
2- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (TEİAŞ)
3- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü (MKE)
4- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)
5- Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (EÜAŞ)
6- T.C. Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)
7- Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
8- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü
9- Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü
10- Üniversiteler
11- Büyük çaplı inşaat firmaları
12- Özel elektrik dağıtım şirketleri
13- Devlet Su İşleri (DSİ)
14- Fabrikalar
15- Kendi iş yerleri vb.

Elektrik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Elektrik teknikeri, şayet çalıştığı birimde elektrik mühendisi varsa, onun gözetim ve denetimi altında aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmektedir.

1- Elektrik mühendisinin hazırladığı plan ve projeye göre elektrik tesisatını uygun bir şekilde döşer ve ilgili cihaz ve makineleri yerlerine yerleştirir.
2- İşletme içindeki bütün alçak gerilim, güç ve aydınlatma tesislerinde oluşan arızaları tespit eder ve bilgisi dahilinde olanları onarır.
3- Sistemi geliştirmek ve denetlemek için çeşitli deneyler ve testler yapar.
4- Sokak ve cadde aydınlatma sistemlerini kurar, test eder.
5- Olası elektrik arızalarına müdahalede bulunur.
6- Elektrik dağıtımı için kurulan elektrik direkleri ve trafo sistemlerinin konumlandırılmasına nezaret veya yardım eder.
7- Binaların elektrik tesisatlarını döşer.

Elektrik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

KPSS ile yukarıda saydığımız kamu kurumlarına atanan elektrik teknikeri maaşı 3900-4200 lira arasında değişmektedir. Göreve yeni başlayan elektrik teknikerleri daha düşük bir maaşla başlarken, kıdem yılı arttıkça maaşları da yükselmektedir. Özel sektör için durum biraz vahim diyebiliriz. Serbest çalışanlar iyi kazanç sağlayabilirken, herhangi bir firmaya bağlı çalışanlar asgari ücretin az üstünde maaşlar almaktadır.

Elektrik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Önlisans programlarından mezun olmuş herkes gibi 2 yıllık Elektrik mezunları da DGS ile çeşitli 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilmektedir. Hatta Elektrik mezunlarının bu konuda daha şanslı olduğunu bile söyleyebiliriz; zira mezunların dikey geçiş yapabileceği lisans programları alanındaki en iyi bölümler sayılır ve bu bölümlerin neredeyse tamamı mühendislik bölümlerinden oluşur. Elektrik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Uzay Mühendisliği
2- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
3- Uçak Elektrik-Elektronik
4- Meteoroloji Mühendisliği
5- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
6- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
7- Fizik Mühendisliği
8- Fizik
9- Enerji Yönetimi
10- Enerji Sistemleri Mühendisliği
11- Endüstri ve Sistem Mühendisliği
12- Endüstri Mühendisliği
13- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
14- Elektronik Mühendisliği
15- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
16- Elektrik Mühendisliği
17- Biyomedikal Mühendisliği
18- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

2 Yıllık Elektrik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Elektrik derslerini dönem dönem listeledik. Elektrik dersleri zor mu kolay mı sizler karar verin.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Algoritma ve Programlama, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Devre Teorisi-I, İngilizce-I, Matematik-I, Ölçme Tekniği ve Aygıtları, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Analog Elektronik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Devre Teorisi-II, Elektrik Devreleri Lab, İngilizce-II, Matematik-II, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Elektrik Makineleri-I, Elektrik Tesisleri, Elektromekanik Kumanda Sistemleri, Güç Elektroniği, Mikroişlemciler ve Lab., Genel Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Elektrik Makineleri-II, Enerji İletimi Dağıtımı, Otomatik Kontrol, PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol), Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları.

Elektrik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi normal şartlar altında elektrik mezunları KPSS alımlarında 85 ve üzeri puanlarla devlete atanabiliyor. Ama nedense 2019 KPSS alımlarında 77 puanla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü taşra teşkilatlarına birçok kişi atandı. Bu 76 ve benzeri düşük puanlar için bilmediğimiz özel şartlar istendi mi emin değiliz. Lütfen bu düşük KPSS taban puanlarına göre tercih yapacaksanız, ilgili atamada aranan nitelik kodlarına da dikkat edin.

Elektrik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

 Sevgili adaylar, öncelikle bir husustan bahsetmemiz gerekiyor. Kadın erkek herkes eşit haklara sahiptir; Elektrik bölümünü erkekler de bayanlar da tercih edebilir, bununla ilgili bir kısıtlama yok. Ancak tecrübe ile sabittir ki kadınlar bu bölümü tercih ettiğinde sonradan bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Örneğin iş mülakatına katılan bir bayana şunu söyleyebiliyorlar: ‘’Hanımefendi, yeri gelecek dağ dağ, dere dere dolanacaksınız. Yeri gelecek elektrik direklerine tırmanacaksınız. Bunu yapabileceğinize inanıyor musunuz?’’ Evet, siz inanıyorsanız problem yok. Yahut masa başı bir işe yerleşebileceğinizi düşünüyorsanız yine problem yok. Her neyse şimdi Elektrik bölümü kimler için uygun, kimler için uygun değil ona bakalım. Elektrik bölümünü tercih edecek olan adayla şu özelliklere sahip olmalıdır:

1- Elleri ve gözleri sağlam olmalı, özellikle renk körlüğü bulunmamalı.
2- Fizik bilimine ilgi duymalı.
3- Çok dikkatli tedbirli ve düzenli biri olmalı.
4- Yeri geldiğinde elektrik direklerine tırmanabilecek kadar güçlü olmalı ve yükseklik korkusu bulunmamalı.
5- Sorumluluk duygusu gelişmiş olmalı.
6- Zor şartlar altında çalışmayı göze almalı, soğukkanlı, hızlı karar verebilen biri olmalı.

Sevgili adaylar, biliyorsunuz ki elektrik işleri zor ve tehlikeli işlerdir. Dikkatli olmazsanız bu hayatınıza bile mal olabilir. Özellikle elektriğe karşı korkusu olanlar, bölümü tercih etmeden bir kez daha düşünmelidir.

Elektrik Okuyanlar ve Elektrik Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Elektrik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Elektrik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? İmkanları Maaşları
Elektrik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? İmkanları Maaşları
2 yıllık elektrik bölümü iş imkanları ve maaşları yanında bölüm ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi açıkladık. Ayrıntılı tanıtım için yazımızı inceleyebilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpn3R8F2WM0RkdeUi1plUPRGqWghyXzJ82pqmW1Ev0XHpHZkd8lrsOLZLex2mCDW0VKJh2l_6HsIVLxEDuLXE0DhTgXwBndPD6k_gL7yEaHurlDM0kD3BxGmGOW5ECSy3JxcEtawg7xTca/s320/elektrik-bolumu.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpn3R8F2WM0RkdeUi1plUPRGqWghyXzJ82pqmW1Ev0XHpHZkd8lrsOLZLex2mCDW0VKJh2l_6HsIVLxEDuLXE0DhTgXwBndPD6k_gL7yEaHurlDM0kD3BxGmGOW5ECSy3JxcEtawg7xTca/s72-c/elektrik-bolumu.jpeg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/elektrik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/elektrik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content