Dış Ticaret Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve Olanakları

Dış Ticaret bölümü iş olanakları, maaşları, görevleri, DGS bölümleri ve bölümün daha birçok yönünü ayrıntılarıyla ele aldık.


Dış Ticaret bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Dış Ticaret bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dış Ticaret bölümü nedir, puan türü nedir, Dış Ticaret bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Dış Ticaret dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Dış Ticaret ne iş yapar nerede çalışır
Dış Ticaret
2 yıllık Dış Ticaret bölümü; KPSS ile kamu kurumlarına ataması pek olmayan; fakat kendisini geliştirmiş, dil öğrenmiş, girişimci bir ruha sahip olanların özel sektörde önemli yerlere gelebilecekleri bir önlisans programıdır. Zaten ticaret sektörü ile alakalı bir bölüm okuyup devlet kurumlarına atanmayı umuyorsanız, o bölümü kesinlikle tercih etmenizi önermeyiz. Bu bölümü tercih edecek adaylar, kendi işini kurmayı bilmeli, serbest çalışmayı sevmelidir.

Günümüzde memurluk kadrolarına adaylar daha fazla yönelse de asıl kazanç ticarettedir. Memur olursanız her ayın 15’inde hayatınızı iyi kötü devam ettirecek miktarda maaş alırsınız; ama deyim yerindeyse ne uzarsınız ne kısalırsınız. Kısacası, zengin olmazsınız. Ancak ticaret böyle değildir. Çalıştığınız kadar kazanırsınız. Ancak bu işi de elbette ki profesyonel bir şekilde yapmalısınız. Profesyonel bir şekilde yapmak için de işin eğitimini almalısınız. İşte Dış Ticaret 2 yıllık bölümü de bu amaca hizmet etmektedir.

2 Yıllık Dış Ticaret Bölümü Nedir?

Dış Ticaret bölümü; ithalat ve ihracat sektöründe aktif olarak rol alacak, pazarlama sektörüne hakim, kendisini geliştirmiş ve en azından İngilizceyi çok iyi bilen meslek elemanları yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölümü başarı ile bitirenler dış ticaret meslek elemanı olarak nitelendirilir.

Dış Ticaret Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan bu bölüme yerleşmek için girilmesi gereken sınav TYT’dir. Lisans programlarını da tercih etmeyi düşünenler elbette ki AYT’ye de girmelidir. Ama tüm önlisans programları için TYT yeterlidir.

Dış Ticaret Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Dış Ticaret bölümü iş olanakları özel sektör için geniş olsa da kamu açısından aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Gerçekleştirilen KPSS alımlarında bu bölüm mezunlarına ya hiç kadro açılmamakta ya da çok az sayıda açılmaktadır. Bölüm mezunlarının çalışabileceği veya faaliyet gösterebileceği iş alanları şunlardır:

1- Serbest olarak ithalat ve ihracat pazarında faaliyet gösterebilirler.
2- Maliye Bakanlığı ile bağlı birimlerinde çalışabilirler.
3- Gümrük Müsteşarlığı ve bağlı birimlerinde görev alabilirler.
4- İthalat-ihracat işi yapan firmalarda iş bulabilirler.
5- Bankaların kambiyo bölümlerinde çalışabilirler.

Dış Ticaret Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Dış Ticaret mezunlarının başlıca görevlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

- İthal edilen ürünlerin zamanında gelmesi ve ilgililere teslim edilmesi için bu işin takibini yapar.
- İhraç edilen malların yurt dışında ilgililere teslim edilmesi için gerekli takibi yapar.
- İthal edilen malların ücretinin ödenmesini, ihraç edilen malların ise ödemesinin alınmasını sağlar.
- İhracat ve ithalat ile ilgili yasa ve yönetmelikleri takip eder.

Dış Ticaret Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Gümrüklerde veya ilgili kamu kurumlarında memur statüsünde çalışanların maaşı 4500 lira dolaylarındadır. Özel sektörde çalışanlar ise farklı kazançlar elde etmektedir. Sermayesi olan, kendini geliştirmiş girişken bir meslek elemanı çok yüksek kazançlar elde edebilir.

Dış Ticaret Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Dış Ticaret bölümü, DGS bölümleri bakımından en şanslı bölümlerden bir tanesidir. Sektör ile alakalı neredeyse tüm lisans programlarına dikey geçiş yapmak mümkündür. Bu bölüme olan ilginin bir sebebi de budur zate. Dış Ticaret mezunlarının dikey geçiş yapabileceği 4 yıllık bölümler şunlardır:

1- Avrupa Birliği İlişkileri
2- Bankacılık
3- Bankacılık ve Finans
4- Bankacılık ve Sigortacılık
5- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
6- Ekonomi
7- Ekonomi ve Finans
8- İktisat
9- İşletme
10- İşletme Bilgi Yönetimi
11- İşletme Enformatiği
12- İşletme Yönetimi
13- İşletme-Ekonomi
14- Lojistik
15- Lojistik Yönetimi
16- Sermaye Piyasası
17- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
18- Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
19- Ulaştırma ve Lojistik
20- Uluslararası Finans
21- Uluslararası Finans ve Bankacılık
22- Uluslararası İlişkiler
23- Uluslararası İşletmecilik
24- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
25- Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
26- Uluslararası Lojistik Yönetimi
27- Uluslararası Ticaret
28- Uluslararası Ticaret ve Finans
29- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
30- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
31- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

2 Yıllık Dış Ticaret Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sizler için dış Ticaret bölümü derslerini dönemler halinde listeledik. Peki Dış Ticaret dersleri zor mu? Bu konuda çok iyi şeyler söyleyemeyeceğiz sanırım. Ekonomi ve ticaret sektörü ile ilgili dersler biraz zordur. Genellikle öğrenciler zorlanmaktadır. Ancak o kadar da korkmayın. Çalışarak tüm dersleri geçebileceğinizi unutmayın. İşte bölümün dersleri:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Ekonomi, Genel İşletme, Genel Muhasebe, Gümrük Mevzuatı-I, İngilizce-I, Türk Dili-I, Uluslararası Ticaret.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Dış Ticaret İşlemleri, Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi, Gümrük Mevzuatı-II, İngilizce-II, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Hukuk, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Avrupa Birliği İnsan Hakları, İthalat-İhracat Uygulamaları, Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi, Kambiyo İşlemleri, Pazarlama İlkeleri, Ticaret Hukuku, Türkiye Ekonomisi.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
AB ve Gümrük Birliği, Dış Ticarette Sigorta, Örgütsel Davranış, Lojistik Uygulamaları, Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri, Serbest Bölgeler, Uluslararası Pazarlama, Uluslararası Ticaret Örgütleri.

Dış Ticaret Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Mezunlar, atamalar konusunda pek şanslı değil. Yapılan son atamalara baktığımızda 2019 yılında sadece 1 kişinin 89 puanlar Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğüne memur olarak atandığını gördük. Ne yazık ki bölüme başka kontenjan açılmadığı için atanan kimse olmadı.

Dış Ticaret Okuyanlar ve Dış Ticaret Bölümü Yorumları

Derlediğimiz bazı yorumlar şu şekilde. Ziyaretçilerimizi yaptığı diğer yorumlar ise (varsa) yazının altında yer almaktadır.

Turgut Tatar diyor ki:
‘’İlle de kamuda görev almak isterseniz gümrüklerde çalışma olanağınız var. Bunun dışında alım yapan bazı başka devlet kurumları da oluyor. Bu bölümü okuyacaksanız kesinlikle özel sektöre yönelmelisiniz. Asıl iş özel sektörde.’’

Tahir Şar diyor ki:
‘’Bu bölüm için kendinizi geliştirmeniz şart. Bir kere İngilizceyi çok iyi konuşacak ve yazacaksınız. Siyaseti takip edeceksiniz. Haklarınızı ve sorumluluklarınızı mutlaka bileceksiniz. Diksiyonunuz çok iyi olmalı ve insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmelisiniz. Biraz da paranız varsa bu sektörde çok iyi işler başarabilirsiniz.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Dış Ticaret iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Dış Ticaret Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve Olanakları
Dış Ticaret Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve Olanakları
Dış Ticaret bölümü iş olanakları, maaşları, görevleri, DGS bölümleri ve bölümün daha birçok yönünü ayrıntılarıyla ele aldık.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXoJT-ks2sm1I8QxMQ_CW1wC4-Fgy4Aoe5Jquozf45qx4cuLg5c8udH-wl0MUvrMiKmwjsqrCWg766cvNNBMYIhBgzNWsgDaRLws5hXkprQRG0WPp6udB2G6HMhjSQVGn9m5_EDlNxN2lo/s1600/dis-ticaret-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXoJT-ks2sm1I8QxMQ_CW1wC4-Fgy4Aoe5Jquozf45qx4cuLg5c8udH-wl0MUvrMiKmwjsqrCWg766cvNNBMYIhBgzNWsgDaRLws5hXkprQRG0WPp6udB2G6HMhjSQVGn9m5_EDlNxN2lo/s72-c/dis-ticaret-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/ds-ticaret-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/ds-ticaret-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content