Döküm Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Döküm bölümü nedir, mezunları ne iş yapar, nerede çalışır ve daha birçok sorunun cevabı burada.

Döküm bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Döküm bölümü var. Aşağıda sırasıyla Döküm bölümü nedir, puan türü nedir, Döküm bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Döküm dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
döküm bölümü hakkında bilgi
Döküm
Döküm Bölümü ülkemizde sadece bir üniversitede okutulmaktadır. Bu üniversite, İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesidir. Bölümün tek olması, bir kamına mezunlar için avantajdır; zira sektörde çalışabilecek rakip sayısı daha az olacaktır. Yalnız bu durum özel sektör için geçerlidir. Kamuya bu bölümden atama yapılmadığı için rakip sayısının pek de önemi yoktur.

2 Yıllık Döküm Bölümü Nedir?

Döküm bölümü; her türlü döküm işletmesinde; ergitilen metalleri hazırlanmış olan kalıplara dökecek ve istenen şeklin verilmesini sağlayacak, döküm bittikten sonra elde edilen kalıp üzerindeki fazlalıkları temizleyecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Döküm Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Döküm önlisans programını tercih etmeyi düşünen üniversite adaylarının girmesi gereken sınav TYT oturumudur. Bu oturumdan elde edilen tek puan türü vardır. Bu puan türü ise TYT puan türüdür. İşte bu bölüme öğrenci alımı TYT puanı ile yapılmaktadır. Döküm bölümü eğitim süresi 2 yıldır.

Döküm Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Döküm bölümü iş olanaklarının çok da iyi olduğunu söyleyemeyiz. Öncelikle devlete atama olmadığını bilmelisiniz. Ayrıca bu bölümü okuduktan sonra özel sektör dahi olsa sanayinin gelişmediği küçükşehirlerde iş bulmanız neredeyse imkansızdır. Döküm mezunu ne iş yapar başlığında da görüleceği üzere, bu bölümü bitirenler sanayinin gelişmiş olduğu ve döküm fabrika ve işletmelerinin bulunduğu şehirlerimizde iş bulma olanağına sahip olabilir. Döküm iş imkanları şunlardır:

1- Fabrikalar
2- Dökümhaneler
3- Endüstriyel seri üretim yapan firmalar
4- Demir çelik fabrikaları

Döküm Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Döküm mezunları sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde bulunan fabrika ve benzeri işletmelerde çalışırlar. Döküm teknikerinin başlıca görevleri şunlardır:

- Elde edilecek ürünün hangi alanda kullanılacağını göz önünde bulundurarak uygun metali seçer.
- Kum kalıplarını hazırlar ve bunların döküme hazır hale getirilmesin sağlar.
- Metalleri özel yöntem ve tekniklerle ergitir veya alaşımı hazırlar.
- Ergitilmiş metali yahut alaşımı hazır kalıplara döker.
- Elde edilen döküm ürününün fazla parçacıklarını temizler.
- Plak modellerini üretir.

Döküm Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Çeşitli döküm fabrikalarında çalışan teknikerler 3000-3500 lira arasında maaş alabilmektedir. Çalışılan il veya işletmeye göre maaşlarda değişiklikler görülebilmektedir.

Döküm Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Döküm mezunları, YÖK tarafından gerçekleştirilen DGS sınavına girerek çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Döküm bölümü dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- İmalat Mühendisliği
2- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
3- Malzeme Mühendisliği
4- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
5- Nanobilim ve Nanoteknoloji
6- Nanoteknoloji Mühendisliği

2 Yıllık Döküm Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde okutulan dersler dönemler halinde şu şekildedir:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgi Ve İletişim Teknolojisi, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce), Dökümde Çizim Teknikleri I, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Matematik, Fizik, İletişim, Kimya, Kalıplama.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Döküm Metalurjisi, Fizik, Bilgisayar Destekli Tasarıma Giriş, Dökümde Çizim Teknikleri 2, Kalıplama 2, Türk Dili 2, Matematik 2, Yabanci Dil 2 (İngilizce), Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Döküm Endüstrisinde İş Güvenliği.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Yolluk Besleyici Tasarımı, Bilgisayar Destekli Mesleki Çizimler 1, Maça Yapımı, Metal Ergitme 1, Döküm Laboratuarı 1, Katılaşma, Dökümde Araştırma Yöntemleri.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Mesleki Çizimler 2, Döküm Laboratuvarı 2, Döküm Simülasyonu, Metal Ergitme 2, Özel Döküm Yöntemleri, Dökümlere Isıl İşlem, Staj.

Döküm Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Ne yazık ki KPSS atamalarında bu bölüme hiç kontenjan verilmemektedir. Şayet amacınız bölümü bitirip devlete atanmaksa, bu bölümün sizin için uygun olmadığını bilmelisiniz.

Döküm Bölümü Çalışma Ortamı

Döküm işlemi gerçekten zor bir iştir. Bu bölümü düşünenlerin fiziken sağlıklı ve güçlü olması gerekir. Sektörün aynı zamanda tehliksei de bulunmaktadır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğine çok önem verilmelidir.

Döküm Okuyanlar ve Döküm Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Döküm iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Döküm Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Döküm Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Döküm bölümü nedir, mezunları ne iş yapar, nerede çalışır ve daha birçok sorunun cevabı burada.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD6plf6RlFdzZERJdO-RBeyiMcbFo-_51ZYyi0IyvcPzTGdOwUGIp5tT5CUWCvd4CSuBZEvAGOhDlWas8go7zCGjqYWfS2kCk4qcezsEb6s-K9o44eITVnwY8SJ3JT1HGU8r-Z1_3Vuj9o/s1600/dokum-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD6plf6RlFdzZERJdO-RBeyiMcbFo-_51ZYyi0IyvcPzTGdOwUGIp5tT5CUWCvd4CSuBZEvAGOhDlWas8go7zCGjqYWfS2kCk4qcezsEb6s-K9o44eITVnwY8SJ3JT1HGU8r-Z1_3Vuj9o/s72-c/dokum-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/dokum-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/dokum-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content