Diyaliz Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Önlisans Diyaliz bölümü hakkında size lazım olabilecek tüm bilgileri güncel hakli ile derledik. Yardımcı olması dileğiyle.


Diyaliz bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Diyaliz bölümü var. Aşağıda sırasıyla Diyaliz bölümü nedir, puan türü nedir, Diyaliz bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Diyaliz dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
diyaliz mezunu ne iş yapar maaşı ne kadar
Diyaliz Teknikeri
Bir bölümü tercih etmeyi düşünüyorsak öncelikle o bölümün ne olduğunu çok iyi anlamalıyız. Bu bölümün adı da Diyaliz. Peki, diyaliz ne demek? Açıklayacağız; ama iyi anlayabilmeniz için bazı bilgileri vermemiz gerekiyor. Bilindiği gibi vücudumuzda iki adet böbreğimiz var. Bu böbreklerin en büyük işlevi kanı temizlemek. Yani tamamen filtre görevi görmek. Böbreklerimiz kandaki işe yaramaz maddeleri kandan temizler. Ancak böbrek yetmezliği olan insanlarda böbrekler bu işlemi yapamaz.

İşte, diyaliz; özel cihazlarla kanı temizleme işleminin adıdır. Yani böbreklerin yapması gereken şeyi cihazlarla yapmaktır. Doktorun belirlediği periyotlarda, böbrek yetmezliği yaşayan hastaya diyaliz makinesi bağlanır ve kanın temizlenmesi sağlanır. Diyaliz işlemi ise Diyaliz teknikerleri gerçekleştirir.

Hemen hemen her hastanede diyaliz birimleri bulunmaktadır. Diyaliz makinesi hastaya hastane ortamında bağlanabileceği gibi bu hizmet hasta evlerinde de verilebilmektedir. Bu nedenle diyaliz teknikerlerinin çalışma alanı hastane içi ile sınırlı değildir. Gerekli görülen hastaların evine gidilerek de hastaya cihaz bağlanabilmektedir.

2 Yıllık Diyaliz Bölümü Nedir?

Diyaliz bölümü; böbrek yetmezliği yaşayan hastalara diyaliz makinesini bağlayacak, hastanın durumunu takip edip yaptığı işlemleri kayıt altına alacak sağlık teknikerleri yetiştiren bir önlisan programıdır.

Sağlık kuruluşlarında çalışacak çok sayıda diyaliz teknikerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu bölüm gerek birçok devlet üniversitesinde gerekse de özel üniversitelerde açılmış ve eğitimine devam etmektedir.

Diyaliz Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Diyaliz bölümü, sağlık programları arasında en büyük ilgiyi gören ve tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Bundaki en büyük etken, devlete atanmanın kolay olması ve özel hastanelerde de kolaylıkla iş bulunabilmesidir. Diyaliz bölümüne girmek için TYT’ye girip yeterli puanı almanı yeterlidir. Sadece bu bölümü tercih edecekler için girilmesi gereken başka bir sınav yoktur. Öğrenci alımı TYT puan türü ile yapılmaktadır.

Diyaliz Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Diyaliz bölümünden mezun olanlar çok rahat bir şekilde kamu hastanelerinde veya özel hastanelerde iş bulabilmektedir. Özel sektöre bağlı hastane veya sağlık kuruluşlarında işe başlamak için sizden KPSS şartı istenmez; ancak devlet hastaneleri ile yine devlete bağlı çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışabilmek için KPSS önlisans oturumuna katılıp atanmaya yeterli puanı almanız gerekmektedir. Diyaliz bölümü iş imkanları şunlardır:

1- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
2- Devlet Hastaneleri
3- Üniversite Hastaneleri
4- Diyaliz Merkezleri
5- Özel Hastaneler

Diyaliz Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Herhangi bir sağlık kuruluşunda görev yapan diyaliz teknikerinin başlıca görevleri şunlardır:

1- Diyaliz makinesine bağlanması gereken hastalarla ilgilenir, onların takibini yapar.
2- Doktorun belirlediği periyotlarda, hastaların günlük, haftalık veya aylık olarak diyaliz makinesine bağlanmasını sağlar ve bunları kayıt altına alır.
3- Diyaliz makinesini çalışmaya hazır hale getirir, makinenin düzenli bakımlarını yapar.
4- Hastaları anlayışla dinler ve onların çeşitli sorunları ile ilgilenir.
5- Hastanın diyaliz makinesine bağlanması ile ilgili sorumluluğu kabul eder.
6- Doktorun hastaya önerdiği diyetin takibini yapar, hastayı bu konuda bilgilendirir.
7- Hasta yakınlarına, hastanın genel durumu ile ilgili bilgiyi aktarır.

Diyaliz Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Kamu hastanelerinde veya diyaliz merkezlerinde çalışan diyaliz teknikeri maaşları 4000 lira civarındadır. Normalde özel sektörde çalışan meslek mensupları kamuya nazaran daha düşük maaşlar almaktadır. Ancak sağlık sektörü bu konuda daha şanslıdır. Özelde çalışan diyaliz mezunu maaşı 3-4 bin lira arasında değişmektedir. Bu miktar hastaneden hastaneye farklılık gösterebilmektedir.

Diyaliz Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Diyaliz mezunlarının, istekleri doğrultusunda dikey geçiş yapabileceği iki tane bölüm bulunmaktadır. Bunlar Hemşirelik ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümleridir. Bölümlerin isimleri birbirinden farklı olsa da temelde aldıkları eğitim ve sahip oldukları haklar aynıdır. Yani her iki bölümden mezun olanlar da kamuda veya özelde hemşire olabilmektedir.

-Hemşirelik
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi
-Sağlık Yönetimi
-Sosyal Hizmet

2 Yıllık Diyaliz Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bir sağlık bölümü olduğu için bölümün dersleri kısmen zordur; ancak geçilemeyecek kadar da zor değildir elbet. Her dönem farklı dersler okutulabilmektedir. Diyaliz bölümü dersleri şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Anatomi ve Fizyoloji, Diyalizde Temel Mikrobiyoloji, Hasta Bakım İlkeleri, Temel Farmakoloji, Biyokimya, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Türk Dili I, İngilizce I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Üniversite Kültürü I

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Diyaliz Ekipmanlarının Kullanımı ve Bakımı, Diyaliz I, Nefroloji, Türk Dili II, İngilizce II, Üniversite Kültürü II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Hastalıklar Bilgisi, Diyaliz II, İlk Yardım, Sağlık Hukuku, Meslek Etiği.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Diyaliz Hastalarında Rehabilitasyon, Diyaliz III, Yaz Stajı.

Diyaliz Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

İş bulma ve atanma olanakları bakımından en iyi bölümlerden biri de Diyaliz bölümüdür. Her ne kadar büyük bir mezun yığılması olsa da hala atanabilmek kolay sayılmaktadır. 2020 yılında iki büyük atama yapıldı. Her iki atamada da çok sayıda diyaliz teknikeri alındı. 2020 Mart ayı içinde yapılan Sağlık Bakanlığı atamalarında 81 ve daha üzeri puanlarla çeşitli hastanelere diyaliz teknikerleri alındı. 81, yüksek bir puan gibi görünse de birçok bölüme nazaran düşük bir puandır.

Diyaliz Okuyanlar ve Diyaliz Bölümü Yorumları

Sevgili adaylar, daha fazla yol gösterici olması ve karar vermenize yardımcı olması için web ortamında okuduğumuz bazı yorumları sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Bu yorumlar olumlu da olumsuz da olabilmektedir. Karar vermek sizin işiniz.

Emre diyor ki:
‘’Arkadaşlar sadece bölümün KPSS taban puanlarına aldanıp bölümü tercih etmeyin. Bakın, internette birçok sitede Diyaliz KPSS atama puanları verilmiş ve puanlar düşük gibi görünüyor. Ancak işin aslı öyle değil. Diyaliz bölümü için birden fazla branşta kadro açıyorlar. En düşük KPSS puanını örneğin 78 gösteriyorlar. Ancak bu 78 puanla atanan kişiler şehit veya gazi yakını olabiliyor. Onlara öncelik tanındığı için onlar düşük puanla atanmış olabilir. Bakın kesin bildiğim bir şey yok, ben duyduklarımı söylüyorum.

Örneğin taban puanın 81 olarak gösterildiği bir atamada ben atanamadım. Üstelik tercih ettiğim iki kadroya başkaları daha düşük puanla atanmıştı. Dediğim gibi bunlar ya farklı sertifika alan kişilerdi ya da şehit veya gazi çocuğuydu. Araştırmanızı iyi yapmadan bölümü tercih etmeyin. Hatta puanınız yetiyorsa diğer sağlık bölümlerine bakın. Bana göre diyalizde iş yok. Benden sadece uyarması.’’

Hüseyin Toksöz diyor ki:
‘’Bence bölümü kötüleyenler kendilerine rakip çıkarmamak için kötülüyorlar. Onu yazmayalım, buu yazmayalım peki hangi bölümü yazalım o zaman. Yıl olmuş 2020. Hangi bölümden mezun olanlar hemen işe girebiliyor ki? Her işin bir zorluğu vardır elbet. Atanmak isteyen KPSS’ye çalışır, aslanlar gibi de istediği yere atanır Kim ne derse desin, diyaliz bölümü en iyi bölümlerden bir tanesi arkadaşlar. Bölümü seviyorsanız başkasından etkilenmeyin, tercih edin.’’

Elif Güneri diyor ki:
‘’Ben Diyaliz 2. Sınıf öğrencisiyim. Doğrusu çok ümitli de değilim tamaen karamsar da değilim. Puanlar 80 civarı. Bu puanları almak inanın çok da kolay değil. Ciddi bir KPSS hazırlık süreci yaşamak gerekiyor. Bir de duyduğum kadarıyla diyaliz teknikerinin yaptığı işleri hemşireler de yapabiliyor. Sanırım bunun için sertifika almak yeterli oluyor. Böyle olunca fazla ihtiyaç duyulmuyor ve az kontenjan veriyorlar KPSS’de. Yine de bakalım atanabilecek miyiz!’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Diyaliz iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Diyaliz Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Diyaliz Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Önlisans Diyaliz bölümü hakkında size lazım olabilecek tüm bilgileri güncel hakli ile derledik. Yardımcı olması dileğiyle.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK1AgRhWZz1EkfhR0kqdcWPdiFiZdN7VNGmi-tTDTv7tvuEJlGR7UEwkOtmSVoX5oeU5QHNJPk5eA-kVMlHJ1tgGcxfSpMj8zjdbFCdULyo9zIqaPq4BgMQfVOwTsytrKVSvu8qMm9aFjq/s320/diyaliz-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK1AgRhWZz1EkfhR0kqdcWPdiFiZdN7VNGmi-tTDTv7tvuEJlGR7UEwkOtmSVoX5oeU5QHNJPk5eA-kVMlHJ1tgGcxfSpMj8zjdbFCdULyo9zIqaPq4BgMQfVOwTsytrKVSvu8qMm9aFjq/s72-c/diyaliz-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/diyaliz-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/diyaliz-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content