Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Diş Protez Teknolojisi nedir, ne iş yapar, mezunlar ne kadar maaş alır, KPSS taban puanları nasıl gibi aklınıza takılan her sorunun cevabı bu yazımızda...


Diş Protez Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Diş Protez Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Diş Protez Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Diş Protez Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Diş Protez Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Diş Protez Teknolojisi iş imkanları maaşları
Diş Protez Teknolojisi
2 yıllık sağlık bölümleri arasında en çok ilgi gören programlardan bir tanesi de Diş Protez Teknolojisidir. Bu bölümden mezun olanlar KPSS ile çok kolay bir şekilde atanabildikleri gibi özel sektörde de rahat bir şekilde iş bulabiliyorlar. Bu nedenle daha önce hazırladığımız en iyi 2 yıllık sağlık bölümleri adlı içerikte, listemizin ilk sıralarında yer alıyordu. 2020 alımlarında neredeyse en düşük taban puanla ataması yapılan birkaç bölümden biriydi.

Tüm ülkelerde olduğu gibi diş sağlığı problemi ülkemizde de fazlasıyla yaygın. Dişlere gereken önemin verilmemesi, diş hekimleri ile aramızın iyi olmaması dişlerimizi kaybetmemize sebep oluyor. Bu anda da diş protez teknikerleri devreye giriyor. Bu yönüyle geleceği parlak bir bölüm olarak da görülüyor. Şimdi dilerseniz bölümü daha yakından tanımaya çalışalım:

2 Yıllık Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir?

Diş Protez Teknolojisi bölümü; herhangi bir sebeple kaybedilmiş olan dişlerin görevlerini kısmen de olsa yerine getirebilecek diş ve çene protezlerini üretebilen ve diş hekimlerine yardımcı olarak çalışabilen diş protez teknikerleri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Diş Protez Teknolojisi Hangi Üniversitelerde Var?

Diş Protez teknolojisi  bölümü toplam 28 üniversitemizde eğitime devam etmektedir. Bunlarda ilk 12 tanesi devlet üniversitesi iken geri kalanları özel üniversitedir. Özel üniversitelerde puanınız yeterliyse burslu okuma imkanınız bulunmaktadır. Ya da daha düşük puanlarla yarı burslu veya ücretli okuyabilirsiniz. Diş Protez Teknolojisi bölümü bulunan üniversiteler şunlardır:

1- Atatürk Üniversitesi
2- Bingöl Üniversitesi
3- Çukurova Üniversitesi
4- Dicle Üniversitesi
5- Gaziantep Üniversitesi
6- Hacettepe Üniversitesi
7- Harran Üniversitesi
8- İstanbul Üniversitesi
9- Marmara Üniversitesi
10- Ankara Sağlık Bilimler Üniversitesi
11- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
12- Süleyman Demirel Üniversitesi
13- Ankara Medipol Üniversitesi
14- Avrasya Üniversitesi
15- Bahçeşehir Üniversitesi
16- Beykent Üniversitesi
17- Biruni Üniversitesi
18- İstanbul Aydın Üniversitesi
19- İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
20- İstanbul Bilgi Üniversitesi
21- İstanbul Gelişim Üniversitesi
22- İstanbul Medipol Üniversitesi
23- İstanbul Rumeli Üniversitesi
24- Kapadokya Üniversitesi
25- Lokman Hekim Üniversitesi
26- Nişantaşı Üniversitesi
27- Üsküdar Üniversitesi
28- Lefke Avrupa Üniversitesi

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bu başlığı üniversite sınavları hakkında hiçbir şey bilmeyenlerin anlayacağı şekilde açıklamak istiyoruz. Şimdi bilindiği gibi üniversiteye yerleşmek için YKS sınavlarına girilir. YKS ise üç oturumda yapılır. İlk yapılan sınav TYT sınavıdır. Diş Protez Teknolojisi de dahil olmak üzere 2 yıllık tüm bölümlere TYT sınavı ile elde edilen puanla girilmektedir.

Tercih listesinde 4 yıllık bölümleri de yazmak isteyenler ise ayrıca AYT sınavına da katılmalıdır. 4 yıllık bölümlere öğrenci alınırken AYT puanı hesaplanmaktadır.

4 yıllık yabancı dil bölümleri için ise YKS sürecinin son sınavı olan YDT yapılır. YDT yabancı dil sınavıdır.

Özetlemek gerekirse bu bölüm için girmeniz gereken sınav TYT’dir. Bölümün puan türü TYT puan türüdür. Eğitim süresi 2 yıldır.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bölüm tercihi yaparken ilgi ve yeteneklerimizden çok, düşündüğümüz bölümün iş imkanlarının olup olmadığına bakmak zorunda kalıyoruz maalesef. Türkiye’de iyi bir iş bulmak çok zor. İyi bir iş bulmanın en iyi yolu ise iyi bir bölüm bitirmek. Bu nedenle tercih yapma sürecinde tüm bölümleri araştırmalı ve ataması kolay olan, gerektiğinde özel sektörde de iş imkanı bulunan bölümlere odaklanmalıyız.

Diş Protez Teknolojisi de ataması kolay olan sağlık bölümlerinden bir tanesidir. Çeşitli hastanelere düşük puanlarla atanmanız mümkündür. Diş Protez Teknolojisi iş olanakları şunlardır:

1- Ağız ve Diş Hastaneleri
2- Diş Protez Laboratuvarları
3- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
4- Diş Klinikleri
5- Üniversite Hastaneleri
6- Özel hastaneler
7- Özel diş protez laboratuvarları
8- Özel Diş Doktoru Muayenehaneleri

Diş Protez Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Diş Protez Teknikerleri, ilgili diş hekiminin oluşturduğu tedavi planına göre çalışır ve çalışmalarını genellikle laboratuvar ortamında gerçekleştirir. Teknikerin başlıca görevleri şunlardır:

-Diş hekimi hastaya göre ölçüler alır; protez teknikeri ise bu ölçülere uygun protezi tasarlar.
-Tasarlanan protezin üretimini yapar ve kullanıma hazır hale getirir. Bunun için gerekli işlemleri yapar.
-Herhangi bir nedenle çatlayan ve kırılan protezleri tamir eder.
-Kullandığı aletlerin düzenli bakımlarını ve onarımlarını yapar.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel hastane veya laboratuvarlarda çalışan diş protez teknikeri maaşları 3-4 bin lira arasında değişmektedir. Kamuya bağlı sağlık kurumlarında çalışanların maaşı genellikle daha yüksek olur ki bu miktar 4-5 bin lira arasında değişmektedir. Hastanelerde mevcut olan döner sermaye gibi ayrı ödemelerden dolayı farklı yerlerde çalışanların maaşında küçük değişiklikler görülebilir.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Diş Protez teknolojisi mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği tek bir bölüm vardır. Bu bölüm 4 yıllık Sağlık Yönetimi bölümüdür. Ancak bizim tavsiyemiz dikey geçiş yapmamak yönündedir. Çünkü okuduğunuz Diş Protez Teknolojisi bölümünün ataması çok daha kolay gerçekleşmektedir.
-Sağlık Yönetimi
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi
-Sosyal Hizmet

2 Yıllık Diş Protez Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün dersleri diğer sağlık bölümlerinde olduğu kadar zor değildir. Az bir çalışma ile bile geçebileceğiniz derslerden oluşmaktadır. Bölümde okutulan dersler şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Diş Morfolojisi ve Fizyolojisi, Baş ve Boyun Anatomisi, Ağız ve Diş Sağlığı, Türk Dili-I, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I, İngilizce-I, Ağız ve Diş Biyokimyası, Dental Terminoloji, Sağlıklı Beslenme, Laboratuvar Teknikleri ve Güvenliği.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Sabit Protezler -I, Hareketli Protezler-I, Dental Maddeler Ve Aletler Bilgisi, Dental Laboratuvar Teknolojisi, Türk Dili-II, Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi-II, İngilizce-II, Bulaşıcı Hastalıklar, Artikülatörler ve Yüz Arkı, Yaz Stajı.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Sabit Protezler -II, Hareketli Protezler-II, Ortodonti-I, Porselen Protezler-I, İmplant Üstü Protezler, Temel Bilgi Teknolojileri, İlk Yardım, Biyomedikal Teknoloji.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Genel Protez Uygulamaları, Çene-Yüz Protezleri, Ortodonti-II, Porselen Protezler-II, Hassas Tutucular, Hasta Psikolojisi ve İletişimi, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Yazımızın başında da değindiğimiz gibi bu bölüm en iyi sağlık bölümleri arasında yer almaktadır. Bunun en büyük göstergesi ise her KPSS alımında bölüme fazlası ile kontenjan açılması ve bölüm mezunlarının kolayca atanmasıdır. Sadece son iki yılın atamalarına baktığımızda şunu görüyoruz. 76 puanla 2020’de 100 kadar kişi, 2019’da ise yüzden daha fazla kişi alındı. Bu kadar düşük puanlarla atanmak da her bölüme mezun olmaz.

Diş Protez Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Sizler de takdir edersiniz ki her bölüm herkes için uygun olmayabilir. İnsanların ilgilileri veya yetenek alanları farklı farklıdır. Diş Protez Teknolojisi okumak isteyenlerin aşağıdaki özelliklere sahip olması, hem kendileri için hem de hastalar için yerinde olacaktır. Bölümü tercih etmeyi düşünenler şu özelliklere sahip olmalı:

1- Bu kişiler her şeyden önce temel bilimlere ilgi duymalı.
2- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli ve bunu ortaya çıkaracağı ürüne yansıtabilmeli.
3- El, parmak becerisi yüksek olmalı ve el-göz koordinasyonu gelişmiş olmalı.
4- Renkleri ayırt edebilmeli, herkesin göremediği ayrıntıları görebilmeli.
5- Estetik anlayışı yüksek olmalı, yaratıcı olmalı.
6- Sorumluluk sahibi olmalı, kendisine verilen işi eksiksiz ve zamanında teslim edebilmeli.
7- Kimyasal madde ve toza karşı alerjisi olmamalı.

Diş Protez Teknolojisi Okuyanlar ve Diş Protez Teknolojisi Bölümü Yorumları

Hasan Kemal Polat diyor ki:
‘’Ben Diş Protez Teknolojisinde okuyorum. Bölümü tercih etmeden çok araştırdım. Herkes tavsiye ediyordu. Bir tanıdığımız bölümü bitirir bitirmez işe başladı. Maaşlar da fena değil. Bölümü tavsiye ederim.’’

Günay Kandemir diyor ki:
‘’Normalde sağlık bölümlerini sevmem ama iş imkanı olduğu için bu bölümü okudum. İlk atamada da atandım. Eğer atanma konusunda problem yaşamak istemiyorsanız, hemen işe başlayıp hayata atılmak istiyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Diş Protez Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Diş Protez Teknolojisi nedir, ne iş yapar, mezunlar ne kadar maaş alır, KPSS taban puanları nasıl gibi aklınıza takılan her sorunun cevabı bu yazımızda...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheIrHro325zbOLWp-XK475mjxhDZvBENH_ChwWACDtAy7tufwXFFf_vHog8HQrSJsjwtmf5_3oW3-gB_uG-lkn3C9Iqf4EVPuS-iFR1xg6z93lkPQvJrLoX4wHaUDLCndnHv_mdk5t-uRv/s320/dis-protez-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheIrHro325zbOLWp-XK475mjxhDZvBENH_ChwWACDtAy7tufwXFFf_vHog8HQrSJsjwtmf5_3oW3-gB_uG-lkn3C9Iqf4EVPuS-iFR1xg6z93lkPQvJrLoX4wHaUDLCndnHv_mdk5t-uRv/s72-c/dis-protez-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/dis-protez-teknolojisi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/dis-protez-teknolojisi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content