Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Yeni bir bölüm olan Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü iş imkanları, maaşları, dersleri, DGS bölümleri hakkında güncel bilgiler verdik.


Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü nedir, puan türü nedir, Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi ne iş yapar maaşları
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi
Değerli adaylar, özellikle sağlık sektörü ile ilgili olan ve yeni açılan bölümlerin ilk mezunları genellikle şanslı olmaktadır; zira sektörlerle ilgili bakanlıklar, herhangi bir personel türüne ihtiyaç duyduğunda bunu YÖK’ bildirir ve uygun görülen üniversitelerde bu personelleri yetiştirecek bölümler açılır. Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi yeni açılan ve sadece Hacettepe Üniversitesinde eğitimi verilen bir sağlık bölümüdür.

Özellikle çok yakından bildiğimiz Covid-19 salgınında; dezenfeksiyonun, sterilizasyonun ve antisepsinin önemini çok daha iyi anladık. Bu işlemlerin gerçekleştirilmediği bir ortamda bulaşıcı hastalıkların veya enfeksiyonların bulaşma ve yayılma hızı yüksek olmaktadır. Bu nedenle tüm hastanelerde kesinlikle Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi eğitimi görmüş deneyimli personellere yer verilmelidir. Dilerseniz tanıtım yazısına geçmeden önce ismini söylemenin dahi zor olduğu ‘’dezenfeksiyon’’, ‘’sterilizasyon’’ ve ‘’antisepsi’’ kavramlarının kelime anlamlarına bir göz atalım. Zaten her üç terimin de birbirine çok yakın anlamları var.

Dezenfeksiyon: Herhangi cansız bir maddenin üzerinde hastalık yapma riski bulunan bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmaların kimyasal maddeler aracılığı ile azaltılması veya ortadan tamamen kaldırılması işlemidir.

Sterilizasyon: Canlılar üzerindeki herhangi bir yaranın, cansız maddeler, tıbbi araç-gereç veya cihazın ya da bir pansuman aletinin barındırdığı mikropları yok etmek.

Antisepsi: Elde, yüzde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan ve hastalık yapma riski bulunan mikropları etkisiz hale getirmek veya yok etmek.

2 Yıllık Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Nedir?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü; hastanelerde kullanılan her türlü tıbbi alet ve cihazın ilk kullanımdan önceki sterilizasyonunu gerçekleştirecek, tek kullanımlık olmaya tıbbi alet ve cihazları her kullanımdan sonra tekrar steril duruma getirecek, bu alet ve cihazları paketleyecek, uygun koşullarda muhafaza edecek ve tüm bunların kayıtlarını tutabilecek sağlık teknikerleri yetiştiren bir önlisans sağlık programıdır.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Ankara Hacettepe Üniversitesi Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümüne yerleşmek isteyenlerin katılması gereken tek sınav oturumu TYT’dir. TYT baraj puanı önlisans bölümleri için 150’dir. 150 ve üzerinde puan alan adaylar, bu bölümü tercih edebilmektedir. Ancak 150 puan ksinlikle yetersiz gelecektir; zira bu bölüm yeni olduğu ve sağlık bölümü olduğu için birçok aday tarafından tercih edilecektir. Bu nedenle çok daha yüksek puanlar almanız gerekir. Zaten Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi taban puanlarına bakarsanız, almanız gereken tahmini puan hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

 Bu bölümden başarı ile mezun olanlara Dezenfeksiyon,  Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikeri unvanı verilmektedir. Mezunlar hem kamuya ait hastanelere atanabilecek hem de özel sektöre ait hastanelerde görev yapabilecektir. Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi iş imkanları şunlardır:

1- Devlet Hastaneleri
2- Üniversite Hastaneleri
3- Özel Hastaneler
4- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bölüm mezunları kamu veya özel sektöre bağlı hastanelerde tekniker olarak çalışacaktır. Bu sağlık teknikerleri, görev yaptıkları sterilizasyon birimlerinde aşağıda belirttiğimiz iş ve işlemleri yerine getirirler. Başlıca görevleri şunlardı:

1- Hastanelerde kullanılan her türlü tıbbi alet ve cihazı tanır.
2- Bu cihaz ve aletlerin ilk kullanımdan önceki temizliğini sağlar.
3- Alet ve cihazların dekontaminasyonu yapar.
4- Sorumluluğunda bulunan alet ve cihazların zaman zaman sayımını yapar.
5- Belli periyotlar halinde bunların bakımını gerçekleştirir.
6- Bu alet ve cihazları kontrol eder.
7- Paketler.
8- Herhangi bir işlemde kullanılmış olan alet veya cihazı tekrar kullanıma hazır hale getirmek için sterilizasyon işlemini gerçekleştirir.
9- Kullanılan veya kullanılmayan aletler depolar.
10- Teslim edilmesi gereken alet ve cihazları ilgili ya da yetkili kişilere teslim eder.
11- Yaptığı iş veya işlemler ile ilgili gerekli kayıtları tutar.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Şu an için (2020) bölüm henüz mezun vermediği için kamu hastanelerine atanmış herhangi bir personel bulunmamaktadır. Ancak merak etmeyin, yine de bölüm mezunlarının atandıklarında ne kadar maaş alacakları hakkında bilgimiz veya fikrimiz var. Dediğimiz gibi mezunlar, hastanelerde sağlık teknikeri olarak çalışacaklardır. Sağlık teknikeri maaşları ise günümüz koşullarında 3500 lira civarındadır. Özel hastanelerde çalışılan yere göre maaş değişebileceği için net bir şey söyleyemiyoruz.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

1- Acil Yardım ve Afet Yönetimi

2- Biyoloji

3- İş Sağlığı ve Güvenliği

4- Sağlık Yönetimi

2 Yıllık Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Adayların, cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi dersleri zor mu sorusudur. Hemen cevap verelim. Gördüğünüz gibi bölümün adını söylemek bile zor. Çünkün bu terimler, günlük hayatımızda pek kullanmadığımız ve duymadığımız terimler. İşte sağlık bölümleri derslerinin zorluğu da genellikle bu terimlerden kaynaklanmaktadır. Sürekli yeni terimlerle karşılaşacak ve yüzlerce alet ve cihazın adını ezberlemeye çalışacaksınız. Bu nedenle başlarda zorlanacaksınız; fakat sonra her şey yerli yerine oturacaktır. Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi dersleri şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Temel İngilizce, Temel Mikrobiyoloji, Dezenfektanlar, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Kavramlar, Cerrahi Setlerin Tanınması, Sterilizasyon Süreci Tanımlanması, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Biyogüvenlik, Türk Dili.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Temel İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Endoskopların Tekrar Kullanıma Hazırlanması, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Standartlar, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uygulamaları, Sterilizasyonda Paketleme Materyalleri, Diş Hekimliğinde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon, Düşük Isı Sterilizasyon Yöntemleri, Türk Dili.
Seçmeli Dersler: Biyomedikal Teknoloji, Mikrobiyolojik Tanı Yöntemleri, İlk Yardım.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Otaklav, Staj 1, Staj 2.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Yapılanması, Enfeksiyon Hastalıkları, Staj 3, Staj 4.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Önceki başlıklarımızda da belirttiğimiz gibi bölüm yeni açıldığı için henüz herhangi bir KPSS alımında bölüme kontenjan açılmamıştır. Sonraki atamaları takip etmeye çalışın lütfen.

Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yazılmış yorumlar varsa, yazının aşağısında yer almaktadır. Bizler de kendi fikirlerimizi beyan etmek isteriz. Bize göre, bu bölümün eğitimini almış insanlar muhakkak her hastaneye atanmalıdır. Sağlık sektörüne fazlasıyla önem veren devletimizin de böyle düşündüğünü ve ileride bölüme hatırı sayılı kontenjanlar açacağını düşünüyoruz. Bize göre bu bölüm geleceği parlak olan bir bölüm olacaktır. Ancak dediğimiz gibi bu sadece bizim temenni ve tahminlerimizdir. Lütfen kendiniz için iyi araştırın ve bölümü yazıp yapmama konusunda kendi kararınızı verin. Neticede bu bir risk. Tutabilir de, tutmayabilir de...

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 10
  1. şu an Hacettepe Üniversitesinde 1.sınıf Dezenfeksiyon Sterilizisasyon ve Antisepsi Bölümünde okumaktayım hocam ben de risk alıp bu bölüme verdim şu an her şey belirsiz mezunu daha yok düşündüm mantığımı kullandım umarım atanırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hacettepe üniversitesi de kadro açılması için çalışmalar yapılıyor mu bir bilginuz var mı

      Sil
  2. Bu bölüm yeni + virüs var virüs bitse dahi artık hastaneler eşyalarına dezenfekte konusunda dikkatli olmalı umutsuzluğa kapılmayın arkadaşlar

    YanıtlaSil
  3. dezenfeksiyon sterilizasyon bölümünü okuyorum bölümü kimse bilmiyor henüz yeni olduğu için ,umarım ilerde atamama açarlar boşa okumuyoruzdur sınıfça endişeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi günler bölüm hakkinda ne dusunuyosunuz tercih donemindeyim yardimci olun lütfennnnnn

      Sil
  4. Kütahya sağlık bilimleri üniversitesi tavşanlı sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu DEZENFEKSİYON STERLİZASYON VE ANTİSEPSİ Teknikerliği 2. Sınıf öğrencisiyim bizim de endişemiz kadro nün geç açılması, bölümü tanıyan yok, umarım en kısa zamanda ataniriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben de yazmayı düşünüyorum sence yazmalı mıyımm

      Sil
  5. Ağlamayan çocuğa meme vermezler diye bir sözümüz vardır. Bu bölümü okuyan öğrenci ve velileri cimer, sağlık bakanlığı ve gerekli yerlere en azından mail atılarak kadro talebinde bulunmalı gündeme alıp gündemde tutmalı. Okul bölüm yetkilileride ülke genelindeki tüm hastanelere personel talebinde bulunmaları yönünde iletişime geçmeleri gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ben bu bölümden mezun olmuş biriyim evet kimse bu bölümü bilmiyor şuan yaklaşık 150 kişi mezunu olan bir meslek birlik olmayız sağlık bakanlığı şuan bizi resmi olarak tanınıyor çünkü sağlık meslekleri arasında gözükmüyoruz resmi bir açıklama ile görev tanımı yayınlanmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmayı düşünüyorum bölümü son 2 gün yazılır mı yardımcı olur musun lütfen

      Sil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Yeni bir bölüm olan Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü iş imkanları, maaşları, dersleri, DGS bölümleri hakkında güncel bilgiler verdik.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilrW1clXu9wsZGiBv3-5g6oUOxcaMxOruV_ba7W6KTdGrb26XOK4PzdU8Mvbapuc4PQSY241xJttbldZOILl0FhtCeQ_Pi-EaeyAz35Qu7dOtK0VCeS8qoXu_BWuK-gPMQWNwgH-R3cdQ4/s320/Dezenfeksiyon-Sterilizasyon-ve-Antisepsi-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilrW1clXu9wsZGiBv3-5g6oUOxcaMxOruV_ba7W6KTdGrb26XOK4PzdU8Mvbapuc4PQSY241xJttbldZOILl0FhtCeQ_Pi-EaeyAz35Qu7dOtK0VCeS8qoXu_BWuK-gPMQWNwgH-R3cdQ4/s72-c/Dezenfeksiyon-Sterilizasyon-ve-Antisepsi-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/dezenfeksiyon-sterilizasyon-ve.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/dezenfeksiyon-sterilizasyon-ve.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content