Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

2 yıllık Çocuk gelişimi nedir, ne iş yapar, nerede çalışır, ne kadar maaş alır ve kafanıza takılan daha birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.


2 yıllık Çocuk Gelişimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Çocuk Gelişimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çocuk Gelişimi bölümü nedir, puan türü nedir, Çocuk Gelişimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Çocuk Gelişimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
çocuk gelişimi mezunları nerede çalışır ne iş yapar
Çocuk Gelişimi Bölümü
Ülkemizin birçok üniversitesinde okutulması hasebiyle Çocuk Gelişimi bölümü, üniversite adayları tarafından en çok araştırılan önlisans programlarının başında gelmektedir. Çocukların ileride başarılı bir akademik hayat geçirmesi, gerek ruhsal gerek fiziksel gerekse de sosyal anlamda gelişmesi, onların henüz küçük yaşlarda eğitilmesi ile mümkün olabilir. Okul öncesi eğitimin de nihai amacı budur zaten.

Öncelikle belirtelim ki 2 yıllık Çocuk Gelişimi bir lisans programı değildir. Bu nedenle bu bölümü bitirenlerin öğretmen olma gibi bir şansı yoktur. Ancak özellikle özel kreşlerde, özel anaokullarında okul öncesi öğretmenlerine yardımcı olarak çalışabilirler. Öğretmen olabilen çocuk gelişimi mezunları, bu bölümün lisans versiyonunu okumuş olanlardır. Şimdi bölümü başlıklar halinde daha yakından tanımaya çalışalım.

2 Yıllık Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?

Çocuk Gelişimi bölümü; 0-6 yaş aralığında bulunan çocukların her türlü zihinsel, fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimleri konusunda onlara yardımcı olabilecek, bu alanda kullanılabilecek materyalleri hazırlayıp kullanabilecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Önlisans Çocuk Gelişimi bölümü neredeyse her üniversitede okutulmaktadır. Bölümü devlet üniversitelerinde okuyabileceğiniz gibi; özel üniversitelerde burslu, yarı burslu veya ücretli olarak okuyabilirsiniz.

Çocuk Gelişimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bilindiği gibi tüm önlisans programları artık TYT oturumundan elde edilen puan türü ile tercih edilebilmektedir. Çocuk Gelişimi isteyen bir aday TYT oturumuna girmeli ve yeterli puanı almalıdır. TYT puan türünde 150 puan barajını aşan herkes bölümü tercih edebilmektedir.

Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Google’da sıkça sorulan sorulardan bir tanesi ‘’Çocuk Gelişimi kaç yıllık’’ sorusudur. Bu bölümün hem önlisans hem de lisans eğitimi verildiği için adayların kafası karışabilmektedir. Bu yazıda tanıtımını yaptığımız bölüm önlisans programıdır.

Çocuk Gelişimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Çocuk Gelişimi 2 yıllık mezunlarının özel sektörde iş bulma imkanı yüksek olsa da kamuya atanma konusunda pek şanslı sayılmazlar. Aşağıda bölümün KPSS atama puanlarına ayrıntılı olarak değindik; fakat burada da kısa bahsedelim. Ne yazık ki her sene binlerce mezun verilmesine rağmen KPSS alımlarında bu bölüme gereken önem verilmemektedir. Bu nedenle bölümü tercih edecekseniz, özel sektöre talim olabileceğinizi bilmelisiniz. 2 yıllık Çocuk Gelişimi iş imkanları şunlardır:

1- Anaokulları
2- Kreşler
3- Özel Hastaneler veya kamuya bağlı hastaneler
4- Aile Sağlığı Merkezleri
5- Üniversiteler
6- MEB'e bağlı Özel Eğitim Kurumları
7- Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM)
8- Çocuk ve Gençlik Merkezleri
9- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Toplum Merkezleri
10- Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri
11- Emniyet Genel Müdürlüklerine bağlı Çocuk Şube Müdürlükleri

Çocuk Gelişimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bu bölümü başarı ile bitiren mezunlara ‘’Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı’’ unvanı verilmektedir. Mezunlar farklı kurum ve kuruluşlarda çalışabileceği için görev tanımlarında baı değişiklikler olabilir. Ancak genel anlamda düşünürsek 2 yıllık Çocuk Gelişimi görevleri şunlardır:

1- Görev yaptığı kurumdaki sınıf veya çocuklarla onların her türlü fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerine yardımcı olabilecek oyunlar oynar, çeşitli etkinlikler düzenler ve yaptırır.
2- Sorumluluğunu aldığı çocukları gözlemler ve onların ilgi ve yetenek alanlarına uygun etkinlikleri yaptırır.
3- Kendisinin çocuklar için en büyük örnek olacağını bilir, onlara rol model olur.
4- Kişisel bakım ve ihtiyaçlarını gideremeyecek olan çocuklara yardımcı olur, onları her konuda destekler.
5- İlk yardım müdahaleleri hakkında bilgi sahibi olur ve ihtiyaç halinde bunları uygular.
6- Çocukların gelişimine destek sağlayacak eğitim materyallerini hazırlar.
7- Önemli gün ve haftalarda çocuklara çeşitli etkinlikler düzenler ve onların bu etkinliklere aktif bir şekilde katılmasını sağlar.

Çocuk Gelişimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

KPSS’de başarılı olup herhangi bir kamu kurumuna atanan Çocuk gelişimi maaşları 3500 lira dolaylarındadır. Özel sektörde ise durum tamamen farklıdır. Ziyaretçilerimizden de gelen bilgiye göre özel sektörde çalışanların çok büyük çoğunluğu asgari ücret ile çalışmaktadır.

Çocuk Gelişimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

2 yıllık çocuk gelişimi bölümü herkesin tercih edebileceği bir bölüm değildir. Elbette bu konuda yapılmış herhangi bir yasal düzenleme yoktur. Yani kanunen herkes tercih edebilir ama aşağıda sıraladığımız özelliklerde olanların bölümü tercih etmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Çocuk gelişimi okumak isteyenlerin şu özelliklere sahip olması gerekmektedir.

1- Çocukları oldukları gibi kabullenen, onları seven ve onlarla zaman geçirmekten hoşlanan insanlar olmalı.
2- Çocukların duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli, empati kurma yeteneği yüksek olmalı.
3- Çocuklara karşı her zaman nazik, anlayışlı ve sevecen olmalı.
4- Plan yapabilmeli, ne zaman neyi ve nasıl yapması gerektiğini bilmeli.
5- İşine gözen gösteren, tertipli ve düzenli biri olmalı.
6- Yaratıcı olmalı, materyal hazırlama konusunda geniş düşünmeli.
7- İşbirliğine yatkın olmalı.
8- Konuşma ve davranışları ile çocuklara iyi örnek omalı.

Çocuk Gelişimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Çocuk Gelişimi okuyanların veya bu bölümden mezun olanların en büyük şansı, iyi lisans bölümlerine dikey geçiş haklarının bulunmasıdır. Bildiğiniz gibi lisans Çocuk Gelişimi mezunları da okul öncesi öğretmeni olabilmektedir. Bu nedenle aşağıda listelediğimiz bölümlere geçiş yapmak hayatınızı tamamen değiştirebilir. Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları da çok kolay bir şekilde atanabilmektedir. Çocuk Gelişimi DGS dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Çocuk Gelişimi
2- Okul Öncesi Öğretmenliği
3- Özel Eğitim Öğretmenliği
4- Sosyal Hizmet

2 Yıllık Çocuk Gelişimi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki öğretmen olmak için lisans mezunu olma şartı bulunmaktadır. Bu nedenle Çocuk gelişimi 2 yıllık mezunlarının öğretmen olma olanakları yoktur. Ancak DGS ile yukarıda saydığımız öğretmenlik bölümlerine veya lisans Çocuk gelişimi bölümüne geçiş yaptığınızda öğretmen olabilirsiniz.

2 Yıllık Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çocuk gelişimi dersleri zor mu sorusuna hemen cevap verelim. Hayır arkadaşlar, dersler zor değil aksine çok eğlencelidir. Bu nedenle korkmanıza hiç gerek yok. 2 yıllık Çocuk Gelişimi dersleri şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Çocuk Gelişimi-I, Çocuk ve Drama, Çocukta Sanat ve Yaratıcılık, İngilizce-I, Okul Öncesinde Program Geliştirme, Psikolojiye Giriş, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Çocuk Gelişimi-II, Çocuk Ruh Sağlığı, Çocuk ve Müzik, Davranış Bilimleri, İngilizce-II, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Aile Eğitimi, Çocuk Beslenmesi, Çocuk Edebiyatı, Eğitim Sosyolojisi, Eğitimde Materyal Geliştirme, Öğrenme ve Öğretme Teknikleri, Özel Eğitim, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Çocuk Medya ve Teknoloji.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Anne Çocuk Sağlığı ve İlkyardım, Çocuk Hakları, Çocuk ve Oyun, Etkili İletişim, Kaynaştırma Eğitimi, Okul Öncesinde Fen ve Matematik, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Sınıf Yönetimi.

Çocuk Gelişimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2 yıllık Çocuk Gelişimi bölümünün KPSS ile pek ataması yok ne yazık ki. En çok tercih edilen ve ilgi duyulan bir önlisans programı olmasına rağmen bölüme KPSS atamalarında kadro açılmaması çok enteresan bir durum. Madem ihtiyaç yok, neden bu kadar çok üniversitede açarsınız bölümü? Bölüme son yıllarda verilen kontenjanlara baktığımızda durum şu şekilde:

*2015 yılında bölüme 3 kadro açılmış ve 3 kişi Adıyaman Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine memur olarak atanmış.
*2016’da atama yapılmamış.
*2017 yılında 1 kişi Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığına atanmış.
*2018 yılında 1 kişi Adıyaman Üniversitesine atanmış.
*2019 yılında atama yok.
*2020 (Nisan’a kadar) yılında atama yok.

Çocuk Gelişimi Okuyanlar ve Çocuk Gelişimi Bölümü Yorumları

Değerli ziyaretçiler, sizler için ziyaretçilerimizden gelen birkaç yorumu buraya ekledik. Diğer yorumlar ise yazının altında yer almaktadır.

Emine Akbolat diyor ki:

‘’Arkadaşlar Çocuk Gelişimi bitirdikten sonra devlete atanmanız imkansız gibi bir şey. 3 yı önce mezun oldum ama hala atama yok. Sadece bir defa başvurabildim o atamada da sadece 1 kişilik kontenjan açtılar. Özel sektörde çocuk gelişimi iş olanakları yüksek. Ama herkes asgari ücret teklif ediyor. Öyle yüksek maaşlarla çalışma hayali kurmayın, derim.’’

Sezin Şahin diyor ki:

‘’Özelde çok kolay bir şekilde iş bulursunuz. Çok açık var. Ama maaşlar düşük ve iş gerçekten çok zor. Özellikle işe yeni başladığınızda deyim yerindeyse ananız ağlayacak. Çocukları seviyorsanız ve yeterince sabırlıysanız zamanla alışıyorsunuz. Ama atanmak hayal maalesef.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Çocuk Gelişimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
2 yıllık Çocuk gelişimi nedir, ne iş yapar, nerede çalışır, ne kadar maaş alır ve kafanıza takılan daha birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOMuyRL1F8-EDKRYLfZncDS7v8jSUjMlLaO6RCr5JMk16VTKbZuZRNsFpEToCfn368NQZpawpgAK22GGaQmKRQiYUXuF55SLYOf9Bwfn4Z1CjZjkpB5w1ooSU3ql2-HxQkmdvLuLpGEvKC/s320/cocuk-gelisimi-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOMuyRL1F8-EDKRYLfZncDS7v8jSUjMlLaO6RCr5JMk16VTKbZuZRNsFpEToCfn368NQZpawpgAK22GGaQmKRQiYUXuF55SLYOf9Bwfn4Z1CjZjkpB5w1ooSU3ql2-HxQkmdvLuLpGEvKC/s72-c/cocuk-gelisimi-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/cocuk-gelisimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/cocuk-gelisimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content