Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü nedir, puan türü nedir, Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Coğrafi Bilgi Sistemleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü, üniversite adayları tarafından en çok merak edilen ve araştırılan bölümlerden bir tanesidir. Adındaki ‘’coğrafi’’ ifadesinden mı kaynaklanıyor bu durum bilemiyorum ama Türk insanında coğrafyaya genel bir eğilim vardır. Öyle ki kaç insanla bölümler üzerinde konuştuysam, içinde bir Coğrafya öğretmenliği okuma isteği olduğunu ifade etmiştir.

Hatta bunlardan biri de benim. Sanırım coğrafya biraz da doğa ile ilgilendiği için ve ben de doğa aşığı biri olduğum için en çok istediğim bölümlerden biriydi. Ancak gel gör ki zamanında o bölüm atama konusunda sıkıntılı olduğu için ataması daha kolay olan bir bölüm seçmek zorunda kaldım.
Aslında kısmen de olsa bölümün coğrafya ile ilgisi var. Çünkü bu bölümün ilgi ve görev alanı coğrafi koordinatlar. Yani hakkında bilgi elde edilecek olan şeyin coğrafi konumu da önemli bir role sahip. Biraz karmaşık gelebilir ama birazdan en anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağım bu bölümü.

2 Yıllık Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir?

Coğrafi Bilgi Sistemleri terim anlamıyla; herhangi bir coğrafi referanslı bilginin en iyi şekilde ortaya çıkarılması, kayıt altına alınması, güncel duruma getirilmesi, işlevsel hale getirilmesi, araştırılıp incelenmesi, kullanılıp yönetilmesi için; her türlü bilgisayar, cihaz ve bunların donanımları, yazılımları ve bu donanım ve yazılımları kullanma yetisine sahip insanların oluşturduğu sistemdir.
Eğer 2 yıllık Coğrafi Bilgi Sistemlerini araştırıyorsanız bu ve buna benzer anlaşılmaz tanımlamaları her yerde göreceksiniz arkadaşlar. Yukarıdaki tanımı daha anlaşılır hale getirmeye çalışalım şimdi.

Yukarıdaki Tanımın Açıklaması
Farz edin falan şehrimizde bir akarsu var ve bu akarsuya kurulacak bir baraj göleti için de uygun görünen bir alan var. (coğrafi referanslı bilgi: baraj yapılması düşünülen alanın uygun olup olmayacağı bilgisi) Şimdi iş artık Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikerine düşüyor. Bu tekniker gerekli zemin etütlerini yapmak için bazı cihazlar, aletler, bilgisayarlar kullanacak. Bu bilgisayar ve cihazlarda da çeşitli yazılımlar ve uygulamalar olacak. Bunları kullanacak kişi bizim Coğrafi Bilgi Sistemleri mezunu yani teknikeri olacak. İşte; bilgisi toplanacak coğrafi alanı,, bilgisayar ve donanımlarını bir de teknikeri bir araya getirdiğinizde oluyor size coğrafi bilgi sistemleri.
Coğrafi Bilgi sistemleri bölümü toplam dokuz üniversitemizde okutulmaktadır ve bölümlerin tamamı devlet üniversitesidir.

1- Sinop Üniversitesi
2- Manisa Celal Bayar Üniversitesi
3- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
4- Akdeniz Üniversitesi
5- Gümüşhane Üniversitesi
6- Selçuk Üniversitesi
7- Çukurova Üniversitesi
8- Samsun Üniversitesi
9- İstanbul Üniversitesi

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Üniversite bölüm tercihlerinde Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümünü yazmak için girmeniz gereken sınav TYT’dir. TYT’ye girip TYT puan türünde yeterli puanı alırsanız, istediğiniz üniversitenin bu bölümüne yerleştirilirsiniz. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Dersler dört dönem halinde verilir yani her dönem farklı dersler işlenir. Bölümde staj yapma zorunluluğu da bulunmaktadır.
 
coğrafi bilgi sistemleri bölümü
Coğrafi Bilgi Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Coğrafi Bilgi Sistemleri teknikerleri haritacılık, tarımsal faaliyetler, ormancılık, savunma uygulamaları, hidrolojik uygulamalar ve jeolojik uygulamalar alanı ile ilgili her türlü kurum, kuruluş ve firma ile çalışabilme imkanına sahiptir. Coğrafi Bilgi Sistemleri iş imkanları şunlardır:

-Belediyeler
-Tapu müdürlükleri
-Devlet Su İşleri
-Orman Genel Müdürlüğü
-Türk Silahlı Kuvvetleri

Yukarıda saydığımız kurum ve kuruluşlar kamuya ait olduğu için bu kurumlara KPSS puanı ile yerleşebilirsiniz. Ancak açıkça söylemek gerekirse, bölüm mezunlarının çalışma alanları bu kurumlar olmasına rağmen son 4-5 yılda bu kurumlardan herhangi birisine KPSS ile atanan bir coğrafi bilgi sistemleri mezunu olmadı. Son yıllarda yapılan atamalarda bölüme hiç kontenjan verilmedi.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Yukarıda baraj örneğini vermiştik. Teknikerin görevlerini anlamak için aynı örnekten devam edelim:  Devlet Su İşlerinde (DSİ) görevli bir Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri, herhangi bir alana kurulacak bir baraj göleti için ön araştırmalarını yapar, ihtiyaç halinde zemin etüdü yapar, o barajın nerelere su gönderebileceğini, hangi alanlarda sulama amaçlı kullanılacağını belirler ve gerektiğinde bunu grafiklere dökerek ilgililerin hizmetine sunar.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri genel görevleri şunlardır:

-Çalışanlar hakkında tüm iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayarak yapılacak işi organize eder.
-Coğrafi bilgi sistemlerini oluşturan verilerin toplandığı organizasyonda ve arazi hakkındaki bilgilerin incelenmesinde görev alır.
-Elde edilecek bilginin gün yüzüne çıkarılması için kullanılacak tüm cihaz ve donanımlarını hazırlar.
-Coğrafi silgi referanslı tüm verileri depolar, işler ve mekansal analizlerini yapar.
-Çizim grafiğini veri tabanıyla ilişkilendirir.
-Topoloji, istatistik ve raporlama işlemlerini yapar ve yetkililere sunar.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Kamuda görev alacak bir coğrafi bilgi sistemleri teknikeri 3800 lira kadar maaş alabilmektedir. Teknikerin göreve yeni başlamış olması veya yıllardır görev yapıyor olması maaşın daha düşük veya yüksek olmasında etkilidir. Özel sektörde çalışanların bu kadar şanslı olduğunu söyleyemeyiz; zira özeldekilerin çoğu ya asgari ücretle ya da çok az üzerinde maaşlarla çalışmaktadır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Corafi Bilgi Sistemleri 2 yıllık programı mezunları aşağıda sıraladığımız lisans bölümlerine DGS ile dikey geçiş yapma hakkına sahiptir.

1- Şehir ve Bölge Planlama
2- Jeoloji Mühendisliği
3- Harita Mühendisliği
4- Geomatik Mühendisliği
5- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
6- Bilgisayar-Enformatik
7- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
8- Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

2 Yıllık Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojileri I, İşlem Tabloları I, Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş, Coğrafi Bilgi Sistemleri İçin Temel İstatistik, Bilgisayar Destekli Haritalama I, Bilgisayar Destekli Temel Tasarım, Kurumsal İletişim ve Birlikte Çalışma I, Yabancı Dil.
1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojileri II, İşlem Tabloları II, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları, Bilgisayar Destekli Haritalama II, Veritabanlarına Giriş, Kurumsal İletişim ve Birlikte Çalışma II, Yabancı Dil.
2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Planlama ve Denetleme Araçları I, Ofis Uygulamaları Geliştirme I, Uzaktan Algılama, Konumsal Veritabanı, Fotogrametri, Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Proje Tasarımı ve Yönetimi I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I.
2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Planlama ve Denetleme Araçları II, Ofis Uygulamaları Geliştirme II, Uzaktan Algılama Uygulamaları, Veritabanı Uygulamaları, Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Proje Tasarımı ve Yönetimi II, Görsel Kültür, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Ne yazık ki size bu başlık altında hiç güzel bilgiler vermeyeceğiz. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan hiçbir atamada bu bölüme kontenjan verilmedi. Açıktan atama ile alım yapılmış mıdır bilemeyiz ama KPSS ataması ile böyle bir alım gerçekleşmedi.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Okuyanlar ve Coğrafi Bilgi Sistemleri  Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Coğrafi Bilgi Sistemleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. zamanla bu meslek olabilecek gibi görünüyor ama zamanla

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqJCo0JeUP4GCvVp7Ii4kh0n29yr-gau5bzrLDQK8BhRAzSudvJAseJqx6GoVKepLqIunpJ_CBwQ9BzAbfqAIzw5FmOfZqg9a0lWZ4Ul5OhMe_MtMMJp5X2leARTQ-ff4nDNGzgyeyzx7n/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqJCo0JeUP4GCvVp7Ii4kh0n29yr-gau5bzrLDQK8BhRAzSudvJAseJqx6GoVKepLqIunpJ_CBwQ9BzAbfqAIzw5FmOfZqg9a0lWZ4Ul5OhMe_MtMMJp5X2leARTQ-ff4nDNGzgyeyzx7n/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/cografi-bilgi-sistemleri-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/cografi-bilgi-sistemleri-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content