Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...


Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Çevre Temizliği ve Denetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Daha yaşanabilir bir dünya için temiz çevre şarttır. Temiz bir çevre ise ancak insanların çevreyi temiz tutmasıyla gerçekleşebilir. Fakat ne yazık ki dünya genelinde, çevre temizliği ile ilgili büyük bir bilinçsizlik var. İnsanlar, çöplerini bile çöp kutularına atmaktan aciz. İşte, tam da bu durum için bazı kuralların veya tedbirlerin alınması gerekiyor. Bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Bir şekilde kirletilen çevrenin temizlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü de buna hizmet ediyor.

2 Yıllık Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir?

Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü; çevre temizliği ile ilgili her türlü denetimi yapabilecek, insan sağlığını olumsuz etkileme ihtimali bulunan çeşitli fabrika ve benzeri sanayi kuruluşlarını denetleyebilecek, çevreye ve insan sağlığına zarar veren atıkların geri dönüştürülmesinde görev alabilecek ve bu geri dönüşüm hizmetini verecek işletme ve tesislerin kurulması ve işletilmesi aşamalarında etkin rol oynayabilecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü sadece Kocaeli Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde okutulmaktadır. Çevre Temizliği ve Denetimi iş imkanları açısından zengin bir bölüm olmadığı için üniversite adaylaı tarafından da rağbet görmemektedir.

Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bölüme öğrenci alımı TYT sınavı ve bu sınavdan elde edilen TYT puanı ile yapılmaktadır. 150 baraj puanını alan herkes, bölümü tercih etme hakkına sahiptir. Zaten, dediğimiz gibi, bölüme ilgi olmadığı için bazı yıllar bölüme ayrılan kontenjanların dolmadığı bile görülmektedir. Eğitim süresi 2 yıldır ve eğitim süresi içinde öğrencilerin staj yapma zorunluluğu da bulunmaktadır.
 
çevre temizliği ve denetimi bölümü nedir
Çevre Temizliği ve Denetimi

Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

 Çevre Temizliği ve Denetimi mezunları ‘’Çevre Temizliği ve Denetimi Teknikeri’’ unvanını almaktadır. Bu başlıkta açık konuşmamız gerekiyor sanırım. Her ne kadar bölümü okutan üniversiteler, bölümün iş olanakları konusunda olumlu konuşsa da işler onların bahsettiği gibi değil. Çevre Temizliği ve Denetimi mezunlarının kamuya kendi branşlarında girmesi neredeyse imkansız; zira yıllardır yapılan hiçbir atamada bu bölüm mezunlarına kadro verilmedi. Sadece çok yüksek puan alanlar genel memurluk kontenjanlarına (3001 nitelik kodlu kadrolar) başvurarak normal memur olabildi. Olası bir atamada bölüme kontenjan verilirse, Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü iş imkanları şunlardır:

1- Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve bu bakanlığa bağlı il-ilçe birimleri
2- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı birimler
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı teşkilatlar
4- Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bağlı birimleri
5- İl özel idareleri
6- İl ve İlçe Belediye başkanlıkları
7- Devlet okulları veya Özel Okullar
8- Hastaneler
9- Alışveriş Merkezleri
10- Arıtma Tesisleri
11- Geri dönüşüm tesisleri
12- Üniversiteler

Çevre Temizliği ve Denetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Çevre Temizliği ve Denetimi mezunları tekniker sıfatı ile görev almaktadır. Görev aldıkları işletme veya departmana göre farklı görevler alabilecek olsalar da yaptıkları işler genellikle aşağıdaki gibidir:

1- Görev yaptıkları kurum, kuruluş veya işletmenin araç ve gereçlerini prensiplere uygun şekilde kullanır, bakım ve onarımını yapar.
2- Çevreye zarar etmenlerin farkında olur ve bunları ortadan kaldırmanın yollarını arar.
3- Çevresel izinlerin takibini yapar ve ilgili kuruluşlar ile koordinasyon sağlar.
4- Endüstriyel temizlik hizmetlerini düzenler ve yürütür.
5- Çevre temizliği, endüstriyel ve evsel atıkların toplanması ve geri dönüşüm faaliyetlerini yürütür.
6- Çevreye zarar verebilecek işletmelerin denetimini yapar ve var olan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasını sağlar.

Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Kamuda görev yapacak bir çevre temizliği ve denetimi teknikeri maaşı 3500 lira civarında olacaktır. Kişinin kıdemi ve buna benzer bazı etmenler, maaşın daha yüksek olmasında etkendir. Özel sektörde çalışanlar genellikle asgari ücret seviyesinde maaş almaktadır.

Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Çevre Temizliği ve Denetimi mezunları DGS’de başarılı oldukları takdirde bazı lisans (4 yıllık) bölümlerine dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. DGS, her sene gerçekleştirilmektedir. Bölüm mezunlarının dikey geçiş yapabileceği lisans programları şunlardır:

1- Çevre Mühendisliği
2- Kimya Mühendisliği
3- Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya

2 Yıllık Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çevre Temizliği ve Denetimi dersleri zor mu diye soranlar için ufak bir açıklama yapalım. Bölüm, kimya ile yakından ilgili olduğu için sözel çıkışlı öğrencilerin zorlanabileceğini söyleyebiliriz. Bunun dışında çok da zorlanmadan geçebileceğiniz dersler olduğunu da söyleyebiliriz. Dersler dönemlere göre şu şekilde:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Çevre Yönetim Sistemleri, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Genel Kimya, Temizlik Teknolojisine Giriş, Genel İşletme, Türk Dili, Yabancı Dil (İngilizce), Bilgisayar Teknolojisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Çevre Denetimi, Toksitoloji, Temizlik Teknolojisine Giriş 2, Temizlik Uygulama Teknikleri 1, Temizlik Ürünleri Kullanımı ve Denetimi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atık Yönetimi 1, Çevre Bilimi, Temizlik Hizmetleri Yönetimi, Temizlik Uygulama Teknikleri 2, Atık Toplama ve Taşıma Yöntemleri, Temizlik Kimyasalları, Çevre Mevzuatı, Meslek Etiği, Endüstriye Dayalı Öğretim Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atık Yönetimi 2, Atıkların Değerlendirilmesi ve Geri Kazanımı, Temizlik Uygulama Teknikleri 2, Su Kaletisi Yönetimi, Çevre Etkileri ve Dğerlendirme, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Endüstriye Dayalı Öğretim Staj.

Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Üzgünüz ama siz çok kötü haberlerimiz var. Son 5 yılda yapılan hiçbir KPSS atamasına bu bölüme kontenjan verilmedi. Yani KPSS önlisans oturumunda yüksek puan alsanız dahi, bu alanla ilgili herhangi bir kuruma atanmanız mümkün değil. Çok yüksek puanlarla 3001 nitelik kodlu memurluk kadrolarına tabii ki herkes gibi sizler de başvurabilirsiniz.

Çevre Temizliği ve Denetimi Okuyanlar ve Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Yorumları

Bana soracak olursanız son 5-6 yılda kendisine hiç kontenjan verilmeyen bir bölümü tercih etmenizi önermem. Puanınız sadece bu bölüme yetiyorsa ve siz ille de üniversite ortamını yaşamak istiyorsanız ayrı iş. Ancak atanmak için, iş bulmak için bu bölümü yazmak pek akıl karı değil.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Çevre Temizliği ve Denetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibukA_-FK1731kLbxzsGbSHOlwxlNYW6RSp00OYDwi40QvybR1XzlIyLqRvjp6ZlUP-2hhiXn7nnW1B9O2WWl-dwjBHSQbcJx1INA2Un58zT8wyoqbwt4t5o3X_oFw2tt2gT1SI007t5bh/s320/cevre-temizligi-ve-denetimi-bolumu.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibukA_-FK1731kLbxzsGbSHOlwxlNYW6RSp00OYDwi40QvybR1XzlIyLqRvjp6ZlUP-2hhiXn7nnW1B9O2WWl-dwjBHSQbcJx1INA2Un58zT8wyoqbwt4t5o3X_oFw2tt2gT1SI007t5bh/s72-c/cevre-temizligi-ve-denetimi-bolumu.jpeg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/cevre-temizligi-ve-denetimi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/cevre-temizligi-ve-denetimi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content