Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü nedir, ne iş yapar, bölüm mezunları nerede çalışır, ne kadar maaş alır gibi tüm sorularınızın cevabını alacağınız güzel bir tanıtım yazısı.


Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ülkemiz, bulunduğu matematiksel ve coğrafi yapısı dolayısıyla eşsiz bir ülkedir. Neredeyse her bölgesi farklı iklim ve toprak özelliklerine sahip olduğu için bitkisel ürün çeşitliliği de bir hayli fazladır. Bilindiği gibi çay bitkisi, Doğu Karadeniz yöresinin iklimine has bir bitkidir. Rize ise, Türkiye’de çay tarımının en fazla yapıldığı ilimizdir. Bundandır ki Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde okutulmaktadır. Başka herhangi bir üniversitede bu program bulunmamaktadır.

2 Yıllık Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir?

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi; çay tarımı yapılabilecek arazileri belirleyebilecek, bu arazilerin toprak analizlerini çıkarabilecek, çay bitkisi üretim aşamalarında aktif rol alabilecek, çay bitkisinin hasadından, kurutulup ambalajlanmasına kadar geçen tüm aşamalarda etkin rol alabilecek teknikerler yetiştiren bir önlisans bölümüdür.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yalnızca Rize’de bu bölüm bulunmaktadır. Her sene 50-60 civarında öğrenci alımı yapmaktadır. Kontenjanların dolmasından anlaşılıyor ki bu bölüme rağbet vardır. Taban puanlar ise genellikle 200’ün üzerinde olmaktadır.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümünü TYT sınavına katılmış ve bu sınavdan 150 baraj puanını aşmış olan herkes tercih etme hakkına sahiptir. Tekrar belirtmekte fayda var. Baraj puanını geçen herkes bölümü tercih edebilse de alımlar sıralamaya göre yapıldığı için daha yüksek puanlar almalısınız. TYT puan türünde 220 üstü alan biri için bölüme girmek neredeyse garanti sayılır. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır.
 
çay tarımı ve işleme teknolojisi iş imkanları
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi


Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Çay Tarımı ve İşleme teknikerlerinin çalışma olanakları özel sektör ile sınırlı değildir. Önlisans mezunları için gerçekleştirilen KPSS oturumuna katılıp yeterli puanı aldığınızda ve yapılacak KPSS alımlarında bu bölüme de kontenjan verildiğinde çeşitli devlet kurum ve kuruluşlarına memur statüsünde ve tekniker unvanı ile atanmanız mümkündür.

Kamu kurumları dışında, bölüm mezunlarının iş imkanı bulabileceği başka alanlar da vardır. Aşağıda çay tarımı ve işleme teknolojisi mezunlarının nerelerde çalışabileceğini, yani iş imkanlarını sıraladık:

1- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bu müdürlüğe bağlı her türlü fabrikada çalışabilirler.
2- Özel sektöre bağlı çay işletmelerinin çeşitli departmanlarında görev alabilirler.
3- Çay analiz laboratuvarlarında gerekli analizleri yapmak üzere çalışabilirler.
4- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez teşkilatları ile bu bakanlıklara bağlı taşra teşkilatlarına KPSS ile atanabilirler.
5- Araştırma Enstitülerinde görev alabilirler.
6- Hazır (ambalajlı) çay satışı yapan firmalarda/şirketlerde görev alabilirler.
7- KPSS’de yüksek puan alanlar genel memurluk kontenjanlarını tercih ederek çeşitli kurum ve kuruluşlara normal memur olarak atanabilir.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bölüm mezunlarına çay tarımı ve işleme teknikeri unvanı verilir. Mezunlar, çalıştıkları alanlarda bu unvanla aşağıda belirtilen iş ve işlemleri yaparlar. Ancak unutulmamalıdır ki bölüm mezunları farklı firmaların farklı departmanlarında görev alabildikleri için bazılarının görev tanımı aşağıya uymayabilir. Çay tarımı ve işleme teknikeri görevleri şunlardır:
1- Çaylık tarımının yapılabileceği  alanları belirlerler.
2- Çayın işlenmesi, ambalajlanması ve gerekirse pazarlanması gibi her türlü süreçte görev alırlar.
3- Üretim fabrikalarında veya laboratuvarlarda gerekli analizleri yapar, analizlerin raporlarını çıkarır ve yetkililere sunarlar..
4- Satış yapan firmalarda veya firmalara çayın satışını gerçekleştirirler.
5- Çay bitkisi ile ilgili zararlılarla mücadele ederler.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel çay bitkisi işleme veya pazarlama şirketlerinde çalışanlar, ilgili işletme ile anlaşmalarına göre değişken maaşlar alabilmektedir. Ancak kamuda görev yapan çay tarımı ve işleme teknikeri maaşları birbirine yakındır. Teknikerler 3600 lira civarında maaş almaktadır. Kıdemli teknikerlerin maaşı biraz daha yüksektir.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Neredeyse bütün önlisans bölümü mezunlarına bir fırsat verilir. Bu fırsat, DGS ile bazı lisans bölümlerine dikey geçiş yapma hakkıdır. Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi mezunları da toplam 5 lisans bölümünden istedikleri ve DGS puanlarının yettikleri birine dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Çay Tarımı ve İşleme teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- Bahçe Bitkileri
2- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
3- Bitki Koruma
4- Tarla Bitkileri
5- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

2 Yıllık Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dört dönem halinde yapılan program eğitiminde, dönem dönem okutulan dersler şunlardır. Öğrencilerin belirlenen zaman dilimleri arasında staj yapma zorunluluğu da bulunmaktadır.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Botanik, Temel Kimya, Toprak Bilgisi, Matematik, Türk Dili, İngilizce.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Tarımsal Meteoroloji, Tarımsal Ekoloji, Bitki Besleme, Genel Ekonomi, İş Güvenliği, Türk Dili-II, İngilizce, Staj.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Çay Tarımı, Gübreler ve Gübreleme, Budama Tekniği, Çay Hastalık ve Zararlıları, Tarımsal Girişimcilik, Arazi Yönetimi, Tarım ve Çevre Koruma, Ölçme Bilgisi ve Arazi Planlaması, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Çay Teknolojisi, Çay Analizleri, Çay Ekonomisi ve Pazarlama, Organik Tarım, Kalite Güvencesi ve Standartları, Yaş Çay Ürünü Alım Esasları, Çiftçi Eğitimi, Çayın Biyokimyası, Staj.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bölümün iş olanakları başlığında, bölüm mezunlarının çalışabileceği kamu kurumlarını belirtmiş olsak da ne yazık ki son yıllarda gerçekleştirilen KPSS alımlarında çay tarımı ve işleme teknolojisi bölümüne özel kontenjan ayrılmadı. Açıkça konuşmak gerekirse, gelecekte ne olur bilemeyiz ama 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan verilmedir. Bu nedenle özel sektöre talim olacağınızı bilerek tercih etmelisiniz bu bölümü.

Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Okuyanlar ve Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında, şayet varsa, yorumlar aşağıdadır. Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi bölümü nedir, ne iş yapar, bölüm mezunları nerede çalışır, ne kadar maaş alır gibi tüm sorularınızın cevabını alacağınız güzel bir tanıtım yazısı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgR9efpA5geUGgWp81ZQiLLrWGU8UMu1Remv7NvxeftKfR6wJToBbnWrAhrQP9btN5OzT5gHQch20zyCj_gdBPru2Q7E6fam8fp7TCQl9g-_tzILmZ1l2Qoegl3ajD20lvBCsDX9V3cJ1Aj/s400/cay-tarimi-ve-isleme-teknolojisi.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgR9efpA5geUGgWp81ZQiLLrWGU8UMu1Remv7NvxeftKfR6wJToBbnWrAhrQP9btN5OzT5gHQch20zyCj_gdBPru2Q7E6fam8fp7TCQl9g-_tzILmZ1l2Qoegl3ajD20lvBCsDX9V3cJ1Aj/s72-c/cay-tarimi-ve-isleme-teknolojisi.jpeg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/cay-tarm-ve-isleme-teknolojisi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/cay-tarm-ve-isleme-teknolojisi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content