Biyokimya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

2 yıllık Biyokimya bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Biyokimya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Biyokimya bölümü var. Aşağıda sırasıyla Biyokimya bölümü nedir, puan türü nedir, Biyokimya bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Biyokimya dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Biyokimya Bölümü Nedir?

Kelime anlamıyla ‘’biyokimya’’, canlıların en küçük yapı parçası olan hücreden en büyük canlı parçalara kadar olan tüm dokuları inceleyen, analiz eden bilim dalıdır. Biyokimya bölümü ise bu görevleri yerine getirecek ve elde ettiği bulguları insan ve canlı sağlığında kullanabilecek meslek elemanları yetiştiren bir önlisans bölümüdür. Bu makalede ele aldığımız bölüm 2 yıllık Biyokimya bölümüdür. Lütfen başka bölümlerle karıştırmayın. Zira aynı ad altında başka bir Biyokimya bölümü bulunmaktadır.

Biyokimya Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Biyokimya kaç yıllık bir bölüm sorusu ile sık sık karşılaşıyoruz. İki tane Biyokimya bölümü var; fakat bizim bu yazıda hakkında bilgi verdiğimiz bölüm 2 yıllık Biyokimya bölümüdür. Lisans düzeyinde de aynı ismi taşıyan başka bir bölüm bulunmaktadır.
Eğitim süresi 2 yıl olan, yani önlisans bölümlerine sadece TYT sınavı ve TYT puan türü ile girilmektedir. Bu sınavda 150 baraj puanını alan her üniversite adayı, istediği 2 yıllık bölümü tercihlerinde yazma hakkına sahiptir.

biyokimya bölümü ne iş yapar
Biyokimya Bölümü

Biyokimya Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

2 yıllık Biyokimya bölümünden mezun olanlara ‘’Biyokimya Önlisans Diplaması’’ verilir. Mezunlar kamuda görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı çeşitli firmalarda da çalışma olanağına sahiptir. 2 yıllık Biyokimya bölümü iş imkanları geniş sayılır. Mezunlar birçok sektörün farklı pozisyonlarında çalışma olanağı bulabilmektedir. Biyokimya iş olanakları şunlardır:

-Tarımsal ilaç üretim ve satış merkezlerinde çalışabilirler.
-Gıda firmalarının laboratuvarlarında görev alabilirler.
-Kozmetik sanayisinde çalışabilirler.
-Deterjan ve benzeri temizlik ürünleri üreten ve satan firmalarda çalışır.
-Hastanelerde görev alabilir.
-Araştırma laboratuvarlarında araştırmalar yapabilir.

Biyokimya Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Biyokimya mezunlarına biyokimyager denir. Biyokimyagerlerin başlıca görevleri şunlardır:
1- İnsan sağlığını olumsuz etkileyebilecek kimyasal etkenler üzerinde çeşitli araştırmalar yapar.
2- Gerek insanları gerekse de hayvanları hastalandıran küçük organizmalar hakkında laboratuvar incelemeleri yapar.
3- Herhangi bir alanda kullanılabilecek kimyasallar üretmek için laboratuvar çalışmaları yapar.
4- Her türlü kimyasal ilaç veya ürünün canlı sağlığı üzerindeki etkilerini inceler.
5- Tekniğine uygun olarak hücre ve doku kültürü hazırlar.
6- Sağlıklı ve dengeli beslenme üzerinde etkili olan etmenler ve mikroorganizmalar üzerinde çeşitli incelemeler yapar ve bunları rapor haline getirir.

Biyokimya Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Devlet kurumlarına atanmış biyokimya mezunu maaşı 3800 lira civarındadır. Biyokimyager maaşları çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. Özel sektörde faaliyet gösterenler asgari ücret ve biraz üzerinde maaşlar almaktadır.

Biyokimya Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık Biyokimya mezunları aşağıda listelediğimiz bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Ancak bunun olması için DGS’ye girip yeterli puanı almaları gerekir. Biyokimya DGS bölümleri şunlardır:
*Biyoloji
*Biyokimya
*Biyomühendislik
*Biyoteknoloji
*Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji
*Genetik ve Biyomühendislik
*Kimya
*Moleküler Biyoloji ve Genetik

2 Yıllık Biyokimya Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Genel Kimya, Genel Biyoloji, Laboratuvar teknikleri-I, Laboratuvar Güvenliği, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Genel Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-1, Türk Dili, Yabancı Dil (İng).
1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Organik Kimya, Laboratuvar teknikleri-II, Kimyasal Analiz, Biyokimya- I, İş Sağlığı ve Güvenliği, Türk Dili-II, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II, Yabancı Dil (İng)-II.
2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Biyokimya- II, Biyokimyada Temel Teknikler, Enstrümantal Analiz, Laboratuvar Aletlerinin Bakım Ve Kullanımı, Hücre ve Doku Kültürü Hazırlama Teknikleri, Enzimoloji, Araştıma Yöntem ve Teknikleri, Girişimcilik.
2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Teknik Proje, Gıda Biyokimyası, Standardizasyon ve kalite, Meslek Etiği, Klinik Biyokimya, Vitamin ve Hormon Biyokimyası.

Biyokimya Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan KPSS atamalarında 2 yıllık Biyokimya mezunlarına kontenjan ayrılmamıştır. Ancak çok yüksek puanlarla genel memurluk kontenjanlarına atananlar olmuştur. Dileriz ki 2021 yılında bu bölüme de hak ettikleri kontenjanlar açılır.

Biyokimya Okuyanlar ve Biyokimya  Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Biyokimya  iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Biyokimya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Biyokimya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
2 yıllık Biyokimya bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_ymB99JbCZgkkT0sODRK2HKBMRtzC5VuVGuS_5JSXBfqrJ70Uq8WRG4OAZZT9QWR7wDsKvj7IbIE_adw15HCx6ek_1wgRZM9AOhWc6XHl7Hv3ZPzDfY7EKfoPsgPEt1tUEDJEmlGsXdW3/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_ymB99JbCZgkkT0sODRK2HKBMRtzC5VuVGuS_5JSXBfqrJ70Uq8WRG4OAZZT9QWR7wDsKvj7IbIE_adw15HCx6ek_1wgRZM9AOhWc6XHl7Hv3ZPzDfY7EKfoPsgPEt1tUEDJEmlGsXdW3/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/biyokimya-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/biyokimya-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content