Bitki Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Bitki Koruma bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Bitki Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Bitki Koruma bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bitki Koruma bölümü nedir, puan türü nedir, Bitki Koruma bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Bitki Koruma dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Türkiye, genel anlamda bir tarım ülkesidir. Yani geçimini tarım üzerinden sağlamaktadır. Bunun en önemli sebebi az gelişmiş olmamız ve topraklarımızın tarıma elverişli olmasıdır. Henüz yeterince gelişmediğimiz için bir sanayi ülkesi olamadık. Bari yaptığımız tarımı en doğru en bilinçli şekilde yapalım ki verimini alabilelim.

Peki, bilinçli tarım ne demek? Bilirsiniz, eskiden çiftçiler toprağını bir yıl ekip biçer, ertesi yıl nadasa bırakırdı. Zararlı ot veya zararlı haşaratla nasıl mücadele edilmesi gerektiği bilinmezdi. Birçok tarla bir zararlı otun istilasına uğrar, o tarlada ekim yapılamaz hale gelirdi.

Gün geçtikçe insanlar bilinçlendi, yeni tarım ilaçları kullanılmaya başlandı. Nadasa bırakılan o topraklar, artık senede birden fazla ürün vermeye başladı. İşte bunlar, bilinçli tarımın neticeleriydi. Bilinçli tarım, Bitki Koruma ve türevi bölümlerde verilen eğitimler sayesinde gelişmektedir.

2 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Nedir?

Önlisans Bitki Koruma bölümü; yapılan tarımdan en iyi verimi alabilmek için bitkilerin her türlü zararlıdan koruyacak ilaç veya ürünleri üretebilen, kullanabilen veya satışa sunabilen meslek elemanları yetiştirmeyi gaye edinen bir bölümdür. Dolu, kuraklık gibi doğal afetleri bir yana bırakırsak, tarım verimliliğini etkileyen en büyük etmenler çeşitli hastalıklar, böcekler ve zararlı otlardır. Günümüzde tüm bunların çaresi bulunmuştur ve bunda Bitki Koruma meslek elemanlarının da rolü büyüktür.

Bitki Koruma Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bitki Koruma adı altında iki üniversite bölümü bulunmaktadır. Öncelikle bunu bilmelisiniz. Bu yazıda tanıtımını yaptığımız bölüm 2 yıllık Bitki Koruma bölümüdür. Yani bir önlisans programıdır. Bütün önlisans programlarına ise TYT sınavı ile girilmektedir. Bitki Koruma 2 yıllık bölümünün puan türü TYT’dir. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır ve eğitim dört dönemde verilmektedir.
 
bitki koruma bölümü nedir
Bitki Koruma Bölümü

Bitki Koruma Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bitki Koruma mezunları tarım sektöründe faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluşta, ayrıca özel sektöre bağlı zirai firmalarda çalışma olanağına sahiptir. Aşağıda listelediğimiz Bitki Koruma iş imkanlarının bazıları kamuya bazıları ise özel sektöre aittir. Kamuya bağlı kurumlar için mezunların KPSS’ye girip yeterli puanı alması şarttır. Özel sektörde böyle bir mecburiyet yoktur. Bitki Koruma mezunları kendi zirai ilaç veya cihaz satan mağazasını açabilir, yani kendi işini kurabilir.2 yıllık Bitki Koruma iş imkanları şu şekildedir:

1- Tarım Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı taşra teşkilatları
2- Orman Bakanlığı ve bakanlığa bağlı taşra teşkilatlar
3- Tarım kredi kooperatifleri
4- Park genel müdürlükleri
5- Peyzaj firmaları
6- Tarımsal ilaç satışı yapan firmalar
7- Fidanlıklar ve tohum firmaları
8- Tarım makineleri satışı yapan firmalar

Bitki Koruma Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

2 yıllık bitki Koruma mezunları, görevlerini, şayet varsa, ilgili ziraat mühendisinin gözetimi ve denetimi altında yaparlar. Başlıca görevleri şulardır:

1- Tarım yapılması düşünülen arazide gözlem yapar.
2- Tarıma sekte vuran problemi belirler.
3- Problemin cinsine göre, ne şekilde mücadele edeceğine karar verir.
4- Kullanacağı alet, ilaç ve ekipmanı kontrol eder.
5- Ekonomik değeri olan her türlü bitkiyi koruma altına alabilmek için çeşitli tedbirler alır.
6- Kimyasal, biyolojik ve biyo-teknik mücadele yollarını kullanarak, zararlı ot, böcek veya hastalıkların ortadan kaldırılmasını sağlar.
7- Şayet gerek görülürse tarımda verimliliği artırmak için çeşitli bitkisel veya kimyasal ilaçların kullanılmasına karar verir.
8- Her türlü zararlıyla baş etmede çiftçilere her türlü desteği sağlar ve onlara gerekli eğitimleri verir.

Bitki Koruma Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bitki Koruma 2 yıllık mezunları iş imkanları hakkında bilgi vermiştik önceki başlıklarımızda. Bu iş olanakları arasında çeşitli kamu kurumlarını da yazmıştık. Bitki Koruma mezunları Tarım ve Orman Bakanlığına, Toprak Mahsulleri Ofisine ve benzeri devlet kurumlarına KPSS ile atanmaktadır. Memur statüsünde bulunan bu mezunlar 3700 lira dolaylarında maaş almaktadır. Özelde çalışanlar ise asgari ücret ile 3 bin lira arasında maaş almaktadır. Kendi işyerini açıp serbest çalışanlar için ise kazançlar değişkendir.

Bitki Koruma Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bitki Koruma bölümünden dikey geçiş yapılabilecek bölümleri aşağıda sıraladık. DGS sınavına girip başarılı olanlar, istedikleri bölümü tercih ederek dikey geçiş yapabilirler.
*Bahçe Bitkileri
*Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
*Bitki Koruma
*Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
*Organik Tarım İşletmeciliği
*Orman Mühendisliği
*Tarla Bitkileri

2 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce), Bitkisel Üretim, Ekoloji, Temel Bilgisayar Kullanımı, Bitki Morfolojisi ve Fizyolojisi, Toprak Bilimi, Kalkülüse Giriş, Korunan Alanlar.
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, Yabancı Dil II-A2, Entomoloji, Fitopatoloji, Organik Tarım, İstatistik, Böceklerin Örnekleme Yöntemleri ve Preparasyonu, Biyolojik Çeşitlilik, Böcek Morfolojisi ve Fizyolojisi.
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Tarımsal Zararlılarla Savaş Yöntemleri, Meyve ve Bağ Hastalıkları ve Zararlıları, Sera Bitkileri Hastalık ve Zararlıları, Bitki Sağlığı, Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları, Bitki Klinikleri I, Tarımsal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği.
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Staj (30 iş günü), Akaroloji, Herboloji, Nematoloji, Seminer, Bitki Klinikleri II, Mezuniyet Tez Çalışması.

Bitki Koruma Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2018 ve sonrasında yapılan KPSS atama puanlarını inceledik. Bu atamalarda 2 yıllık Bitki Koruma mezunlarına da yer verilmiş. Mezunlar 77 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atanmışlar.

Bitki Koruma Okuyanlar ve Bitki Koruma Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Bitki Koruma iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. 2 yıllık bitki koruma okuyan birisi kendine ait iş yeri açabilir mi

    YanıtlaSil
  2. 2 yıllık bitki koruma okuyan birisi kendine ait iş yeri açabilirim?

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bitki Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bitki Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bitki Koruma bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijFuH1BorK9WF_F_RRdCAZlty7gG5aD1qN5IFUxOPupFTEmcm55ASOL9-LGmvKOSf_qeVMAfvXYBY3K_SXSBQH5b7RQ54C54t0aXJcxeGLEiwiWdOccvRMN5fSlbVh9Y7sEuwZS4yDZ6_v/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijFuH1BorK9WF_F_RRdCAZlty7gG5aD1qN5IFUxOPupFTEmcm55ASOL9-LGmvKOSf_qeVMAfvXYBY3K_SXSBQH5b7RQ54C54t0aXJcxeGLEiwiWdOccvRMN5fSlbVh9Y7sEuwZS4yDZ6_v/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/bitki-koruma-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/bitki-koruma-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content