Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Bilgi Yönetimi bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Bilgi Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Bilgi Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bilgi Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Bilgi Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Bilgi Yönetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Birçok üniversitede okutulmasına rağmen hakkında pek de bir şey bilinmeyen bölümlerden bir tanesi de Bilgi Yönetimi bölümüdür. Gidip bölüm hocalarına sorduğunuzda bile bölümü bitirdiğinizde hangi işleri yapabileceğinizi, hangi kurum ve kuruluşlara atanabileceğinizi tam anlamıyla söyleyemezler. Sizler için elimizden geldiğince bölümü tanıtmaya çalıştık.

2 Yıllık Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir?

Bilgi Yönetimi bölümü; herhangi bir işletme, kurum veya kuruluşun tüm bilgilerini en güvenli şekilde muhafaza edecek, gerektiğinde bu bilgileri ilgili kişilere ulaştırabilecek ve istenen bilgilere ulaşabilecek deneyimli elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir önlisan bölümüdür.

Bilgi Yönetimi bölümü mezunlarını bir anlamda arşiv görevlisi olarak düşünebilirsiniz. Eskiden, kısmen de günümüzde bir kurum ve kuruluşun işleyişiyle ilgili tüm bilgi ve belgeler bir arşiv odasında saklanır. Bu arşiv odasının da bir görevlisi yani arşivcisi vardır. Gerekli olan herhangi bir belge arşiv görevlisine sorulduğunda, arşiv görevlisi o belge veya dosyanın hangi rafta hangi dosyada olduğunu bilir ve ilgililere teslim ederdi.

Günümüzde artık bilgisayarlar da kocaman bir arşiv konumunda. Bilgisayar ortamında bu bilgileri saklayan, işletmesinin bilgi güvenliğini sağlayan, bu alanla ilgili her türlü uygulama ve yazılımı etkin olarak kullanabilen görevlilere bilgi yöneticisi diyoruz işte.

Bilgi Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bilgi Yönetimi bölümü için üniversite adaylarının TYT’ye girip bölüm için yeterli puanı alması gerekir. Bölüme öğrenci yerleştirmede üniversitelerin dikkate aldığı puan türü TYT puan türüdür. 2 yıllık bir süreçte verilen bölüm eğitiminde öğrencilerin staj yapma zorunluluğu da bulunuyor.
 
bilgi yönetimi mezunları ne iş yapar
Bilgi Yönetimi Bölümü

Bilgi Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bilgi Yönetimini bitirenlere önlisans diploması verilir ve bu kişiler diploma aldıktan sonra bilgi yönetimi meslek elemanı unvanını kazanmış olurlar. Ancak bu isim size uzun geldiyse arşivci de veya arşiv görevlisi de diyebilirsiniz. Bilgi Yönetimi mezunları KPSS ile kamu kurumlarına atanabilirken, KPSS olmadan da özel sektörde çeşitli pozisyonlarda iş imkanına sahiptir. Bölüm mezunlarının başlıca iş olanakları şunlardır:

1- Kütüphaneler
2- Kamu hastaneleri ile özel hastaneler
3- Bankalar
4- MEB ve MEB'e bağlı okullar
5- Belediyeler
6- Üniversiteler
7- Türk Silahlı Kuvvetleri
8- Emniyet Genel Müdürlüğü
9- Özel işletme veya firmalar
10- Her türlü giyim veya üretim mağazaları

Bilgi Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

2 yıllık Bilgi Yönetimi mezunları çalıştıkları pozisyona göre farklı görevlerde bulunsalar da görevlerini genel anlamda aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1- Çalıştığı işletme tarafından elde edilen her türlü bilgi ve belgenin elde edilmesinden, muhafaza edilmesinden ve talep edildiğinde yetkililere sunulmasından sorumludur.
2- Kurum ve kuruluş içinde çeşitli envanter çalışmaları yapar.
3- ISO standartları dahilinde işletmesi için  en uygun olan arşivleme tekniğine karar verir ve bunu uygular.
4- Kendi kurumu ile diğer kurumlar arasında yapılan yazışmaları inceler, düzenler ve varsa eksiklikleri giderir.
5- Hangi belge ve dosyanın hangi süreler içinde nerede muhafaza edileceğine karar verir.
6- İşten ayrılma gibi durumlarda işi devredeceği kişiye anlatır ve hangi belgelerin hangi şartlarda nerede muhafaza edildiğini öğretir. Bu alanla ilgili kullandığı yazılım ve uygulamaları ilgili kişiye açıklar.
7- Arşivde bulunan evraklar için erişim sistemini kurarak arşivden faydalanılmasını sağlamak,
8-  Gelen giden evrakların takibini yapar.

Bilgi Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bilgi Yönetimi maaşları kamu kurumları için 3750 lira civarındadır. Özel sektörde ise meslek mensuplarına 2500-3000 lira arasında maaş ödenebilmektedir. Kişinin meslekteki kıdem ve tecrübesi maaşa etki etmektedir.

Bilgi Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bilgi Yönetimi mezunlarının dikey geçiş hakkına sahip olduğu bölümleri aşağıda sıraladık. Bu bölümlerden istediğinizi, DGS’den de yeterli puanı almak şartıyla, tercih listenizde yazabilir ve önlisans olan eğitiminizi lisansa tamamlayabilirsiniz.

1- Yönetim Bilişim Sistemleri
2- Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
3- Lojistik Yönetimi
4- İşletme-Ekonomi
5- İşletme Yönetimi
6- İşletme Enformatiği
7- İşletme Bilgi Yönetimi
8- İşletme
9- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
10- Bilgi ve Belge Yönetimi

2 Yıllık Bilgi Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Bilgisayara Giriş, Genel İşletme, Büro Yönetimi, İşletim Sistemleri, Masaüstü Yayıncılık, Matematik I, Türk Dili I, Atatürk İlk. Ve İnk. Tarihi, Yabancı Dil I,
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
İşlem Tabloları, Çoklu Ortam Uygulamaları, Kurumsal İletişim Ve Birlikte Çalışma, Yönetim Ve Organizasyon, Pazarlama Yönetimi, Matematik II, Türk Dili II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Yabancı Dil II,
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Grafik Uygulamaları, İnternet Teknolojileri, Kurumsal Bilgi Yönetimi, Planlama Ve Denetleme Araçları, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Kalite Güvence Ve Standartlar, Araştırma Yöntemleri
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Ofis Uygulamaları Geliştirme, İnternet Programcılığı, İşletme Yönetimi, Yönlendirilmiş Çalışma, İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Halkla İlişkiler, Müşteri İlişkileri Yönetimi, İşyeri Eğitimi

Bilgi Yönetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bilgi Yönetimi mezunları için KPSS hakkında sevindirici haberlerimiz yok. Gönül isterdi ki her atamada bu bölüme de yüzlerce, hiç olmadı onlarca kontenjan ayrıldığını söyleyebilelim ama maalesef durum hiç açıcı değil. Bölüm araştırması yaparken dikkat ettiğimiz ilk hususlardan bir tanesi de bölüme KPSS alımlarında verilen kontenjan. Bilgi Yönetimi KPSS atamalarında neredeyse yok gibi. Son birkaç sene kamu kurumlarına 82 puanla sadece bir kişi alınmış. Yani alım neredeyse hiç yok gibi.

Bilgi Yönetimi Okuyanlar ve Bilgi Yönetimi Bölümü Yorumları

Ahmet Er Diyor ki:
‘’Arkadaşlar ben bu bölümden mezun oldum. KPSS’de ne yazık ki bizi almıyorlar. Alacak olsalar da puanlar zaten çok yüksek. Uzun sür beklememe rağmen atanamadım. Farklı zamanlarda farklı özel mağazalarda çalıştım. Giyim mağazalarının bilgi işlem biriminde asgari ücretle çalıştım. Asgari ücretin yarısı kadar maaş teklif edenler bile oldu. Bölümü yazmadan önce düşünün derim.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Bilgi Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bilgi Yönetimi bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghKnDxBCBQwmFMkwGWzsQuImXSA5_HBDf17WuahgZeJ8ATNe5cPaDfUBhU-Xza7au70VVfmizMXF3gV8PLOJJ2osCG5ZGdugvKQNszrd20yWzxgaG6-n2XGN2OMS_gUr-MDoGv7hVkU-J4/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghKnDxBCBQwmFMkwGWzsQuImXSA5_HBDf17WuahgZeJ8ATNe5cPaDfUBhU-Xza7au70VVfmizMXF3gV8PLOJJ2osCG5ZGdugvKQNszrd20yWzxgaG6-n2XGN2OMS_gUr-MDoGv7hVkU-J4/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/bilgi-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/bilgi-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content