Basın ve Yayıncılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Basın ve Yayıncılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Basın ve Yayıncılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Basın ve Yayıncılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Basın ve Yayıncılık bölümü nedir, puan türü nedir, Basın ve Yayıncılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Basın ve Yayıncılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Basın ve Yayıncılık bölümü sekiz on kadar üniversitede okutuluyor. Her sene yüzlerce mezun vermesine rağmen son yıllarda KPSS’de bölüme kontenjan verilmedi. Zaten Basın ve Yayıncılık gibi bir bölümü tercih edecek bir üniversite adayının gözü KPSS’de olmamalı. Bu bölüm daha çok özel sektörde faaliyet gösterebilecek kişiler için uygun.

2 Yıllık Basın ve Yayıncılık Bölümü Nedir?

Basın ve Yayıncılık bölümü; TV, internet siteleri, gazete ve diğer medya kuruluşlarının ihtiyaç duyacağı yani haber niteliği taşıyan olayları bulabilecek, bunları yazıya veya sözlü basına aktarabilecek tecrübeli elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir önlisans programıdır. Bu bölümle benzer isimler taşıyan başka programlar da mevcut ve o bölümlerin mezunları da neredeyse 2 yıllık Basın ve Yayıncılık mezunları ile aynı iş olanaklarına sahip.
Bu bölümü devlet üniversitelerinde okuyabileceğiniz gibi özel üniversitelerde okuma imkanınız da var; zira bölüm vakıf üniversitelerinde de ücretli, burslu veya yarı burslu olarak okutuluyor.

Basın ve Yayıncılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Şayet bölüm araştırması aşamasına geçtiyseniz TYT’den de haberdar olmuşsunuzdur. Bütün 2 yıllık bölümler için girilmesi gereken tek sınav TYT’dir. Dolayısıyla Basın ve Yayıncılık 2 yıllık bölümü için de TYT’ye girip yeterli puanı almanız yeterlidir.
Hedefinde lisans bölümleri olanlar ise TYT barajını geçtikleri takdirde AYT’ye girmek zorundadır. Çünkü lisans bölümlerine yerleştirme yapılırken AYT puanı da hesaplanıyor. Önlisans Basın ve Yayıncılık bölümü eğitim süresi 2 yıldır. Bölümde staj yapma zorunluluğu da bulunmaktadır.
 
basın ve yayıncılık mezunları ne iş yapar
Basın ve Yayıncılık Bölümü

Basın ve Yayıncılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

2 Yıllık Basın ve Yayıncılık mezunları için kamuya atanmak tamamen imkansız olmasa da çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bölüm öğrencileri veya mezunları kamu yerine özel sektör üzerine kafa yorsa, girişimci bir ruha sahip olmak için çabalasa kendileri için çok daha iyi olacaktır.
Girişkenlik bu işin püf noktası aslında. Bunun yanında iletişimi güçlü olan, meraklı olan, kalemi güçlü olan, kendisine özel gösteren ve kendisini daima geliştiren birinin bu sektörde barınamaması mümkün bile değildir. Basın ve Yayıncılık iş imkanları şu şekilde sıralanabilir:

1- Ulusal gazeteler ve yerel gazeteler
2- Ulusal TV kanallarıve yerel TV kanalları
3- WEB tasarım firmaları
4- TRT
5- Matbaalar
6- Reklam şirketleri
7- Grafik Tasarımı Şirketleri
Yukarıda saydıklarımız, kendi işini kuramayanlar veya kurmak istemeyenler için geçerli. Mezunlar istedikleri takdirde kendi iş yerlerini açabilirler. Bu bölümden mezun olup kendi yerel gazetesini açanlar, reklam şirketi kuranlar, yerel televizyon kanalı kuranların sayısı az değildir.

Basın ve Yayıncılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Basın ve Yayıncılık mezunlarının faaliyet gösterdiği asıl alan habercilik alanıdır. Yani bölüm mezununun işi haber toplamaktır. Bu doğrultuda yaptığı işleri şöyle sıralayabiliriz.
1- Kendisine herhangi bir şekilde verilen ve haber niteliği taşıyan olaylarla ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar.
2- İnsanları ve toplumu ilgilendiren siyasal, ekonomik ve toplumsal olayları gözler.
3- Ele geçirdiği haber olaylarını fotoğraflandırır.
4- Haber analizi ve metin çözümü yapar.
5- İncelenecek olay hakkında bilgi kaynaklarını araştırır.

Basın ve Yayıncılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

2 yıllık Basın ve Yayıncılık mezunları birbirinden çok farklı sektörlerde veya pozisyonlarda görev alabilmektedir. Bu nedenle her birinin alacağı maaş aynı olamaz. Devlet kurumlarında çalışanlar 4-5 bin lira maaş alırken özel sektör için bunu söyleyemeyiz. Atıyorum örneğin falan ilin falan küçük ilçesindeki yerel bir gazetede çalışan birinin maaşı ile tanınmış bir gazetede çalışan birinin maaşı aynı olmaz. Yahut TRT’de çalışan bir muhabirin maaşı çok daha yüksek olur.

Basın ve Yayıncılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Hemen aşağıda gördüğünüz tüm bölümler Basın ve Yayıncılık bölümü ile aynı doğrultuda ve benzer müfredata sahip olan lisans bölümleridir. Basın ve Yayıcılık mezunları, diledikleri ve DGS’de (Dikey Geçiş Sınavı) başarılı oldukları takdirde bu bölümlerden istedikleri birine dikey geçiş yapabilir.
1- Yeni Medya ve İletişim
2- Yeni Medya ve Gazetecilik
3- Yeni Medya
4- Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
5- Reklamcılık
6- Reklam Tasarımı ve İletişimi
7- Medya ve İletişim
8- Medya ve Görsel Sanatlar
9- İletişim ve Tasarım
10- İletişim Tasarımı ve Yönetimi
11- İletişim Tasarımı ve Medya
12- İletişim Tasarımı
13- İletişim Sanatları
14- İletişim Bilimleri
15- İletişim
16- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
17- Grafik Tasarımı
18- Grafik Tasarım
19- Grafik
20- Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
21- Görsel Sanatlar
22- Görsel İletişim Tasarımı
23- Görsel İletişim
24- Gazetecilik
25- Fotoğraf ve Video
24- Fotoğraf
25- Basın ve Yayın
26- Basım Teknolojileri

2 Yıllık Basın ve Yayıncılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Türk Dili I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Haber Toplama Ve Yazma – I, Kitle İletişim Kuramları, Yabancı Dil-I, Temel Fotoğrafçılık, Temel Gazetecilik, Basım Sanayiinin Temel Kavramları, İletişim Tarihi, Sosyoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği.
1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Türk Dili II, Masaüstü Yayıncılık – I, Yabancı Dil-II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Gazete Yazı Türleri, Fotoğraf Uygulamaları, Haber Toplama ve Yazma II, Gazetecilik Uygulamaları, Endüstriye Dayalı Eğitim (Staj), Sinema ve Televizyona Giriş.
1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Masaüstü Yayıncılık – II, Bilgi Kaynakları, Retorik, Uygulamalı Radyo Televizyon Haberciliği, Siyasal iletişim ve Reklam Kampanyaları, Kurgu, Yeni Medya ve Yeni İletişim Ortamı, Metin Yazarlığı, Haberi Okumak.
1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Medya ve Etik, Kent Kültür İletişim, Uluslararası İletişim, Türk Siyasal Hayatı ve Kurumları, İletişim Hukuku ve Fikri Haklar, Medyanın Güncel Sorunları, Medya ve Toplumsal Cinsiyet, Uygulamalı Radyo Televizyon Haberciliği II.

Basın ve Yayıncılık Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan KPSS atamalarına baktığımızda bu bölüme kontenjan verilmediğini yani herhangi bir atamanın gerçekleşmediğini görüyoruz. Mezunlar önlisans KPSS’de yüksek puan aldıklarında, herkesin başvurabileceği memurluk kadrolarına başvurarak kamuya atanma şansı elde edebilir. Ancak ne yazık ki kendi mesleklerine yönelik kurumlara atama olmadığı için kendi mesleği ile ilgili kurumlarına atanamıyor.

Basın ve Yayıncılık Okuyanlar ve Basın ve Yayıncılık Bölümü Yorumları

Sinan İncenacar diyor ki:
‘’Bölümün iş imkanları yok değil. Ancak iyi bir yerde işe başlamak deveye hendek atlatmaktan daha zor diyebilirim. Mezun olanların çoğu yerel gazetelerde işe başlamış bile. TRT’de çalışan da var, gazetelerde çalışan da. Hatta reklam ajansında asgari ücretle çalışan da biliyorum. Anlayacağınız her şey size ve şansınıza bağlı. Sağa sola koşturmanız gerekebilir iş bulma konusunda.’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Basın ve Yayıncılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Basın ve Yayıncılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Basın ve Yayıncılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Basın ve Yayıncılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOt9yd2jNLzGenNR5snWY8Rfin-62pX1lq_sAjhTz1Vvy26gXFKXrVdV9wZOEmTnW8i8rxgVPZhpiJttqU773L8T_pd2IK2SSvW_7K667mZs4gKvARFcV6i_9paf_4OzoEhbvdIu-sYum7/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOt9yd2jNLzGenNR5snWY8Rfin-62pX1lq_sAjhTz1Vvy26gXFKXrVdV9wZOEmTnW8i8rxgVPZhpiJttqU773L8T_pd2IK2SSvW_7K667mZs4gKvARFcV6i_9paf_4OzoEhbvdIu-sYum7/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/basn-ve-yaynclk-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/basn-ve-yaynclk-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content