Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Basım ve Yayım Teknolojileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü nedir, puan türü nedir, Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Basım ve Yayım Teknolojileri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Eskiden basım deyince sanırım aklımıza sadece matbaa gelirdi. Ancak günümüzde basım işleri matbaa ile sınırlı değil. Devir teknoloji devri. İnsanlar artık sadece kağıtla çalışmıyor. Artık her şey sanal ortamda gerçekleşiyor. Tabii ki matbaaların görevi de devam ediyor tüm bunların yanında. Bu nedenle matbaalar ve basımevleri de bu bölümden mezun olanlar için halen bir iş kapısı.

2 Yıllık Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Nedir?

Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü; basım sektörünün gereksinim duyduğu teknik bilgilere sahip olan, teknolojik gelişmelerden ve güncel uygulamalardan haberdar olan; baskı öncesi, baskı esnası ve baskı sonrası basamaklarda etkin bir şekilde görev alabilecek teknik elemanlar yetiştirmek gayesiyle kurulmuş olan iki yıllık bir üniversite bölümüdür.

Bu tanımlamayı yaparken aslında en çok dikkat etmemiz gereken ifade ‘’teknolojik gelişmelerden ve güncel uygulamalardan haberdar olan’’ ifadesidir. Sizler de takdir edersiniz ki teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Hemen her gün, hayatımızı daha da kolaylaştıran gelişmeler oluyor, yeni uygulamalar çıkıyor ortaya.
İşte, bu sektörde barınabilmek için tüm bu gelişmeleri takip edip hayata ayak uydurmak gerekiyor. Yoksa hem paradan hem de zamandan yememek işten bile değil.

Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

2 yıllık Basım ve Yayım Teknolojileri bölümüne öğrenci alımı TYT ile yapılıyor. TYT’ye katılıp 150 ve daha yüksek puan alan herkes tercih listesinde Basım ve Yayın Teknolojileri bölümünü de gösterebiliyor. Ancak bölümün taban puanlarına baktığımızda gerek devlet üniversitelerine gerekse de özel üniversitelerin burslu pozisyonlarına yerleşebilmek için 200’ün üzerinde puan almak gerektiğini görebiliyoruz.
Basım ve Yayın Teknolojileri bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Bu iki yıllık eğitim süresince öğrencilere hem teorik hem de pratik dersler veriliyor. Öğrenciler sınıf geçmek için staj uygulamasına da tabi tutuluyor.
 
basım ve yayıncılık bölümü ne iş yapar
Basım ve Yayıncılık Bölümü

Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Basım ve Yayın Teknolojileri mezunları ne iş yapar sorusuna cevap ararken pek de hoşa gitmeyen bilgilerle karşılaşıyoruz doğrusu. Bölüm mezunları özel sektörde iyi kötü barınabilse de devlet kurumlarına atanmak pek kolay olmuyor. Bilindiği gibi devlet kurum ve kuruluşlarına personel alımları KPSS ile yapılıyor. KPSS’de ise bu bölüme neredeyse hiç kontenjan verilmediği için mezunların kendi alanları ile ilgili bir mesleğe atanması imkansız hale gelebiliyor. Sizler için Basım ve Yayın Teknolojileri mezunlarının görev alabileceği iş olanaklarını sıraladık. Bölümün iş imkanları şunlardır:

1- Basım işi ile uğraşan işletmelerde çalışabilirler.
2- Grafik Tasarım Şirketlerinde iş bulabilirler.
3- Yerel veya ulusal gazetelerde basım departmanlarında çalışabilirler.
4- Darphanelerde görev alabilirler.
5- Sosyal medya kuruluşlarında farklı departmanlarda görev alabilirler.
6- Matbaalarda iş bulma imkanına sahiptir.
7- Dergi Yayıncılığı yapabilirler.
8- Medya ve İletişim Şirketlerinde çalışır.
9- Reklam şirketlerinde görev alabilir.
10- Ambalaj üreticisi firmalarda çalışabilir.
11- Basım alanı ile ilgili ham madde üreten firmalarda veya fabrikalarda
12- Yayınevlerinde
13- Web tasarımı ile uğraşan firmalar
14- Yerel veya ulusal televizyonlar
15- Evde home ofis açabilir, serbest şekilde çalışabilir, web siteleri, gazeteler veya dergiler için içerik oluşturabilir veya tasarım işleri ile uğraşabilirler.
16- Grafik Tasarım Ajanslarında görev alabilirler.
17- Haber Ajanslarında muhabir veya spiker olarak çalışmaları mümkündür.
18- İnternet ve Sosyal Medya Tasarımı yaparak kazanç sağlayabilir veya kendi web sitelerini açabilirler.
19- Ulusal ve Yerel Gazetelerde yazarlık yapabilecekleri gibi, kendi yerel gazetelerini de açabilirler.

Basım ve Yayım Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Basım Ve Yayın Teknolojileri mezunları farklı alanlarda farklı pozisyonlarda çalıştıkları için görev tanımları da farklı farklı olabilmektedir. Ancak Bası ve Yayın teknikeri görevlerini genel anlamda düşünecek olursak şunları söyleyebiliriz:

1- Bütün teknolojik gelişme ve uygulamaları takip eder ve yeni gelişmeleri yaptığı tasarımlara aktarır.
2- Basımını yapacağı ürünü inceler ve müşterilerin de fikirlerini dikkate alarak, onlarla istişare ederek basımı gerçekleştirir.
3- Şayet bir film veya video üzerinde çalışıyorsa gerekli montaj işlemlerini yapar. Gazete ve dergi basımları için de gerekli kapak işlemlerini tamamlar.
4- Yaptığı çalışmalarla ilgili fotoğrafları stüdyoda çeker ve bunlar üzerinde gerekli montaj çalışmalarını yapar.
5- Baskı aşamasını, montaj, renk ayırımı, kalıp ve benzeri işleri takip eder.
6- Yaptığı tasarımları baskıya hazırlar.
7- Tasarladığı grafiksel çalışma doğrultusunda stüdyoda ya da uygun mekanda fotoğraf çekimi yapar veya ilgili kişilere yaptırır.
8- Baskısı yapılacak tasarımları baskıdan önce kontrol eder ve varsa eksiklikleri giderir.
9- İlgili konuda tek başına veya reklam ajanslarında ekip olarak çalışır, bir kavram ve ana tema oluşturur.
10- Konunun gerektirdiği kavramlara uygun görsel düzenlemeler tasarlar.
11- Gerektiğinde fotoğraf ve film çekimlerinde, sanat yönetmeni olarak yaratıcılığa katkıda bulunur, uygulamada estetik düzenlemeleri gerçekleştirir ve bunları denetler.
12- Basımı yapılacak veya televizyon kanalları, internet sitelerinde yahut diğer işitsel ve görsel mecralarda yayımlanacak bir ürünün tasarımından basım veya yayım aşamasına kadar uzanan tasarım aşamalarını takip eder bunları denetler ve neticelendirir.
13- Çeşitli kaynaklardan sözlü veya yazılı olarak verilen bilgileri toplar ve analiz eder.
14- Bilgileri anlaşılır bir dille yazar ve önemli gördüğü kısımları vurgular.
15- Herhangi bir işlem basamağında kullanabileceği fotoğraflamaları yapar.
16- Elde ettiği bilgi ve haberleri haber merkezine iletir.
17- Kurumsal kimlik çalışmaları gerçekleştirir.

Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Şansı yaver gidip de KPSS puanı ile herhangi bir kamu kurumuna atanabilmiş mezunlar için düzenli bir maaştan bahsedebilsek de bunu özel sektör için yapmak biraz zor olacaktır. Evet, devlette çalışan Basım ve Yayın Teknolojileri mezunları maaşı 3500-4000 lira arasında değişmektedir.
Ancak özel sektörde çalışanlar farklı alanlarda ve farklı pozisyonlarda çalışmaktadır. Bu nedenle asgari ücrete talim olanları olduğu gibi 5 bin liranın üzerinde çalışanları da vardır. Kendi matbaasını veya reklam ajansını kuranların daha yüksek maaşlar da alması gayet mümkündür.

Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık Basım ve Yayın Teknolojileri mezunlarının DGS ile dikey geçiş yapabileceği birçok bölüm bulunmaktadır. DGS’de başarılı olanlar aşağıda listelediğimiz 4 yıllık bölümlerden istediklerine dikey geçiş yaparak lisans mezunu olma şansı elde edebilirler.

1- Yeni Medya ve İletişim
2- Yeni Medya ve Gazetecilik
3- Yeni Medya
4- Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
5- Reklamcılık
6- Reklam Tasarımı ve İletişimi
7- Medya ve İletişim
8- Medya ve Görsel Sanatlar
9- İletişim ve Tasarım
10- İletişim Tasarımı ve Yönetimi
11- İletişim Tasarımı ve Medya
12- İletişim Tasarımı
13- İletişim Sanatları
14- İletişim Bilimleri
15- İletişim
16- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
17- Grafik Tasarımı
18- Grafik Tasarım
19- Grafik
20- Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
21- Görsel Sanatlar
22- Görsel İletişim Tasarımı
23- Görsel İletişim
24- Gazetecilik
25- Fotoğraf ve Video
26- Fotoğraf
27- Basın ve Yayın
28- Basım Teknolojileri

2 Yıllık Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Bölüm Dersleri
Matbaa Teknikleri, Temel Tasarım Bilgisi, İçerik Üretim ve Yönetim, Pazarlamaya Giriş, Bilgisayarlı Görsel Tasarım 1, İş Etiği, Yabancı Dil 1.
1. Yıl 2. Bölüm Dersleri
Genel İletişim, Dijital Montaj Teknikleri, Yayın Grafiği, Yazılı ve Görsel Basında Editörlük, Bilgisayarlı Görsel Tasarım 2, Temel Fotoğraf, Yabancı Dil 2.
2. Yıl 1. Bölüm Dersleri
Matbaa Malzeme Bilgisi, Yazım Teknikleri, Görsel Kültür, Genel İşletme, Tasarım Kültürü, Türk Devrim Tarihi 1, Türk Dili 1.
2. Yıl 2. Bölüm Dersleri
Ambalaj Sistemleri, Grafik Uygulamaları, İletişim Hukuku, Temel Reklamcılık, Türk Devrim Tarihi 2, Türk Dili 2.

Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Üniversite adaylarına tavsiyemiz, bölüm araştırması yaparken ilk önce o bölümün KPSS alımlarına bakmalarıdır. Şayet bir bölüm onlarca üniversitede okutulmasına rağmen, o bölüme KPSS atamalarında kontenjan verilmiyor veya çok az veriliyorsa; o bölümün özel sektör iş olanakları da geniş değilse uzak durmalarıdır.
Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü KPSS atamalarına baktığımızda yalnızca 1 kişinin 2018 yılında 82 puanla Kütahya Dumlupınar Üniversitesine tekniker olarak atandığını görüyoruz. Ve ne yazık ki 2019’da hiç alım olmamış ve 2020’de de Nisan ayına kadar olan alımlarda yine kontenjan verilmemiş.

Basım ve Yayın Teknolojileri Okuyanlar ve Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Yorumları

Abdullah Aktaş diyor ki:
‘’ Sürekli gelişen bir teknoloji olduğu için basım ve yayın allanında da çalışan ihtiyacı artarak devam ediyor kendinizi yetiştirirseniz sadece devlette değil özelde de gayet iyi iş sahibi olabilirsiniz.’’

Furkan Acrist diyor ki:
‘’Lise son sınıf öğrencisiyim. Uzun zamandır Basım ve Yayın Teknolojileri bölümünü araştırıyorum. Özel sektör için boş bölüm değil diyorlar. En güzel yanı da işi öğendikten sonra kendi web sitelerini kurarak buralardan iyi kazançlar elde edebiliyor olman.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Basım ve Yayın Teknolojileri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Basım ve Yayın Teknolojileri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0e9F0VUbS9MVpcTDBItUg5FjuBaY22qkE5yjbEuGj1w1m3TdMT7hOBhYzVC9BPe1PTweAE97AjUuvolJgbXkLStcBmgwOEfBhk-2gQ8vnv3HK4vC4vjim5Tu-XDvwmXUuxBrISpfTO0qf/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0e9F0VUbS9MVpcTDBItUg5FjuBaY22qkE5yjbEuGj1w1m3TdMT7hOBhYzVC9BPe1PTweAE97AjUuvolJgbXkLStcBmgwOEfBhk-2gQ8vnv3HK4vC4vjim5Tu-XDvwmXUuxBrISpfTO0qf/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/basm-ve-yayn-teknolojileri-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/basm-ve-yayn-teknolojileri-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content