Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, puan türü nedir, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Avcılık ve Yaban Hayatı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü ülkemizde fazlaca rağbet gören önlisans programlarından birisidir. Sanırım genlerinde avcılık ve toplayıcılık olan bir millet olduğumuzdan, aynı zamanda doğa ile sürekli haşir neşir olduğumuzdan kaynaklanıyor bu. Yalnız şunu belirtmemiz gerekir ki bu bölüm avcı yetiştirmiyor. Bir anlamda avcıları yetiştiren insanları yetiştiriyor diyebiliriz.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü, sürdürülebilir avcılığın gelişmesi, hayvan ırklarının korunması ve geliştirilmesi, soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanları belirleyerek koruma altına alınması ve ülkede bulunan hayvan popülasyonunun belirlenmesinde görev alacak personeller yetiştiriyor. Dilerseniz bölüme biraz daha ayrıntılı olarak bakalım.

2 Yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Nedir?

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü;  yaban hayatı içerisinde doğal ortamın korunması, yaban hayvanlarının üretimi, avlanma yöntemleri alanlarında çalışacak deneyimli ve eğitimli teknikerler yetiştiren bir önlisans bölümüdür.
Avcılık ve Yaban Hayatı teknikerinin birincil amacı av hayvanları ile doğal yaşamı korumaktır. Ancak bunu yaparken resmi yani devletten izinli avcıların da hak ve sorumluluklarını bilir ve buna göre davranır.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü de tıpkı diğer 2 yıllık bölümler gibi TYT sınavı ve TYT puan türü ile tercih edilebilen bir bölümdür. İki yıllık programlar için TYT baraj puanı 150’dir. Bu sınavdan 150 ve üzeri puan aldığınızda istediğiniz tüm 2 yıllık bölümleri tercih listenizde yazabilirsiniz. Ancak dediğim gibi bölüme olan talep yüksek olduğu için daha yüksek puanlar alarak rakiplerinizi geride bırakmanız gerekir.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü eğitim süresi 2 yıldır. 4 dönem halinde verilen eğitimde gerek teorik gerekse de pratik yani uygulamalı dersleri veriliyor. Türkiyede 10’un üzerinde üniversitede bu bölüm okutuluyor ve bu üniversitelerin tamamı devlet üniversitelerinden oluşuyor.
avcılık ve yaban hayatı bölümü ne iş yapar
Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları gerek özel sektörde gerekse de kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Ancak mezunların iş bulması veya devlete atanabilmesi sanıldığı kadar da kolay değildir elbette. Avcılık ve Yaban Hayatı iş imkanları şunlardır:
Mezunlar; Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olan Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı olan şu kurumlarda çalışma olanaklarına sahiptir:
1-Hayvanat Bahçeleri
2-Milli parklarda
3-Tabiat parklarında
4-Ulusal parklarda
5-Tabiat koruma alanlarında çalışabilmektedir.

Ülkemizde bazı bölgelerde serbest avlaklar da vardır. Bu ücretli avlaklar için para ödenir ve belirlenen limitler dahilinde avcılar avlarını yaparlar. Bu avlaklarda da Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları görev alabilir. Tabii bu özel sektöre tabidir.

Kamuya bağlı kurumlara atanmak için KPSS şartı aranmaktadır. Önlisans mezunları için KPSS her iki yılda bir (çift yıllarda yani 2018, 2020, 2022 gibi) yapılmaktadır. Bu sınavdan yeterli puanı alanlar KPSS atamaların kontenjan verildiği takdirde tercih yaparak kamu kurumlarına memur statüsünde atanabilirler.

Avcılık ve Yaban Hayatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Avcılık ve yaban hayatı mezunları, görev aldıkları alanlarda orman mühendislerinin gözetim ve sorumluluğunda çalışırlar. Bu doğrultuda yaptıkları bazı iş ve işlemler şunlardır:

1- Görev yaptıkları bölgede yaban hayvanlarını gözlemleyerek, onların sayı ve türlerini gösteren çizelgeleri hazırlar ve amirlerine sunarlar.
2- Hayvanların sağlıklı yaşamalarını sağlamak amacıyla çeşitleri verileri toplayıp analiz ederler.
3- Doğal ortamın sayısal yoğunluğu ve dağılımının düzenli olarak sürdürülmesini sağlamak için, canlıların yaşam ortamlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparlar.
4- Yaban hayvanlarının çoğaltılmasını ve korunmasını sağlarlar.
5- Özel avlakların yönetiminde teknik eleman olarak görev alırlar.
6- İllerde ve ilçelerde av komisyonlarında görev alarak çeşitli kararların alınmasına katkı sağlarlar.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları kamuda ‘’tekniker’’ unvanı ile çalışır ve tekniker maaşı alırlar. Yukarıda listelediğimiz herhangi bir kamu kurumuna atanan Avcılık ve Yaban Hayatı teknikeri maaşları 3500-4500 lira arasında değişmektedir. Personelin kıdemi, yani görev yaptığı yıl miktarı, eşinin çalışıp çalışmadığı, sahip olduğu çocuk sayısı gibi etkenler maaşın düşük veya yüksek olmasında etkilidir. Örneğin eşi çalışmayan bir tekniker, eşi çalışan bir teknikerden tahmini 250-300 lira daha fazla maaş alır.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

DGS, açılımıyla Dikey Geçiş Sınavı, önlisans mezunlarının bölümlerini lisansa tamamlamak için yapılan bir fırsat sınavıdır bir anlamda. Şayet iki yıllık bölümünüz sizi tatmin etmiyorsa 4 veya üzeri bir lisans bölümü okumak istiyorsanız DGS’ye girer yeterli puanı alır ve size verilen lisans bölümlerinden birine geçiş yaparak yeni bölümünüzün üçüncü sınıfından eğitiminize devam edersiniz.
Avcılık ve Yaban Hayatı mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği iki lisans proramı vardır. Aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahipsiniz.
1- Orman Mühendisliği
2- Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi

2 Yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Genel Matematik, Jeoloji Ve Arazi Bilgisi, Yönetim Bilgisi, Ormancılık Bilgisi, Genel Zooloji, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Temel Bilgisayar, Türk Dili, Yabancı Dil.
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Bitkilendirme, Yaban Hayatı Ekolojisi, Yaban Bitkiler Sistematiği, Yaban Hayvanlar Bilgisi, Avlak Yönetimi, Türk Dili, Yabancı Dil.
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Korunan Alanlar Yönetimi, İç Su Ürünler, Sulak Alanlar, Yaban Hayvanları Hastalıkları, Endüstriye Yönelik Üretim Staj, Doğa Ve Av Turizmi, Çevre Kirliliği.
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Avlanma Araçları Yöntemleri Ve Uygulamaları, Avcılık Ve Yaban Hayatı Mevzuatı, Sucul Av Hayvanları Üremesi Ve Üretimi, Karasal Av Hayvanları Üremesi Ve Üretimi, Atıcılık.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2020’de Avcılık ve Yaban Hayatı bölümüne kontenjan verilmedi; ancak önceki yıllarda çeşitli alımlar yapıldı. Geçmiş atamalara baktığımızda mezunların 75 ve üzeri puanlarla ‘’orman muhafaza memuru’’ olarak atandığını görebiliyor. Bu kadrolar ise Orman ve Su İşleri bakanlığına bağlıydı.

Avcılık ve Yaban Hayatı Okuyanlar ve Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Yorumları

Mirackds diyor ki:
‘’Selam Avcılık ve yaban hayatı mezunları kimler var? Malum, alımlar çok düşük, kadro sayısı 2014/2015’te toplam 17+21 kişi atandı. Atandıkları puan seviyesi 76-83 arası değişiyor. Bakalım bu dönem nasıl olacak? Kontenjanlar çok düşük. Eskiden 300 kişi kontenjan gelecek haberleri yayıldı. Tabii bunlar öğrenci dedikodusu çıktı. Bu konuda görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.’’

Yaban diyor ki:
‘’Merhabalar, 1989 Ankara doğumluyum. Çocukluğumdan bu yana doğa aşığıyım. Benim de hedeflerim arasında doğada ilkel bir yaşam sürmek var. Ancak bildiğimiz gibi bu olanaklar da zor artık. İnsan kendi isteğiyle bile yaşayamıyor. Doğada uzun süreli deneyimlerim oldu; fakat bu yeterli gelmiyor bana. Doğaya ait bir şeyler yapıp tamamen hayatımı doğada geçirmeliyim ve bunun için de Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünü okumaya karar verdim. Bilmiyorum, yaşım geçmiş olabilir belki ancak bir yerden başlamak gerek diye düşünüyorum. Size sorsam ne dersiniz?’’

Muhammet Pelik diyor ki:
‘’Mezunlar Türkiye’nin her yerinde çalıştırılabilmektedirler. İş bulma konusunda cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır.
Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl ve İlçe Av Komisyonlarında görev alabilecekleri gibi özel avlaklarda ve hayvanat bahçelerinde de teknik eleman olarak çalışabilirler. 2 yıllık unıversıte yeterli.’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Avcılık ve Yaban Hayatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5V6AXF5CiUO_hvXkwTU8UACuC52tmVq-R_8pzTUTunt6xU3b-tJyOEMzsoWaIEPbHjTVmnDVCcK-TiLD3VlSvgct3p0fKWWphWB3eWvwCHBFVlx4ESaNNedEGJ9ThqXFKsfErpHnc11Sw/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5V6AXF5CiUO_hvXkwTU8UACuC52tmVq-R_8pzTUTunt6xU3b-tJyOEMzsoWaIEPbHjTVmnDVCcK-TiLD3VlSvgct3p0fKWWphWB3eWvwCHBFVlx4ESaNNedEGJ9ThqXFKsfErpHnc11Sw/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/avclk-ve-yaban-hayat-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/avclk-ve-yaban-hayat-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content