Aşçılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Aşçılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Aşçılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Aşçılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Aşçılık bölümü nedir, puan türü nedir, Aşçılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Aşçılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Yemek yapmak kimi insan için bir işkence iken kimisi için dünyanın en güzel işlerinden birisi olabilir. Farklı farklı tatlar denemek isteyenler, bunları tatmak veya tattırmak isteyenler 2 yıllık aşçılık bölümünü düşünebilir. Bildiğiniz gibi sevdiği işi yapanlar bu hayatta daha mutludurlar. Eğer yemek yapma işini gerçekten seviyorsanız neden bu işi meslek haline getirmeyesiniz ki?

Bana bitmeyecek daha doğrusu batmayacak bir sektör söyle, deseler şüphesiz ki bu sektör gıda sektörü olacaktır. Evet, insanlar yemekten içmekten asla vazgeçmeyecekler. Bu da gıda sektörü dolayısıyla aşçılık için süreklilik demek. Eğer bu işi profesyonel olarak yapmak ve birçok mutfak kültürü ile tanışmak istyiorsanız aşçılık bölümünü tercihlerinizde gösterebilirsiniz.

2 Yıllık Aşçılık Bölümü Nedir?

Aşçılık bölümü; restoranlarda, otellerde, hastanelerde, yurtlarda ve aklınıza gelebilecek her türlü kurum ve kuruluşta çeşitli yemekleri pişirecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır. Gerek özel üniversitelerde gerekse de devlet üniversitelerimizde bu bölüm okutuluyor. Eğitim birbirinden bağımsız 4 dönem halinde 2 yılda veriliyor. Öğrenciler teorik derslerin yanında pratik uygulamalar da görüyor. Yani yemek yapmaya henüz öğrenci iken başlıyor ve çeşitli mutfakları yakından tanıyorsunuz.

Aşçılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Aşçılık bölümünü kazanmak için TYT sınavına girmeniz gerekiyor. Peki, TYT’ye girmek yeterli mi? Değil elbet. Birçok rakibiniz var. Şayet TYT’den baraj puanı olan 150 ve üzeri puan alırsanız tercih yapma şansını elde ediyorsunuz. Puanınız ne kadar yüksek olursa, istediğiniz üniversitenin aşçılık bölümüne yerleşme şansınız da o oranda artıyor.
 
aşçılık bölümü ne iş yapar maaşı ne kadar
Aşçılık Bölümü

Aşçılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Aşçılık mezunları toplu yemeklerin yapıldığı her türlü kurum ve kuruluşta çalışma olanağı bulabiliyor. Ufak bir mahalle lokantasından tutun da Türkiye’nin en büyük kurumlarına kadar her yerde çalışma olanağına sahipsiniz. Bu olanaklardan bazıları özel sektör kapsamında iken bazıları kamuya yani devlete bağlı. Şimdi dilerseniz bunları ayrı ayrı ele alalım.

Aşçılık Bölümü Kamu (Devlet) İş Alanları

Aşçılık bölümünden mezun olanlar KPSS ile aşağıdaki kurum ve kuruluşlara atanabilmektedir: Bunlar sadece bazılarıdır:
1- Hastaneler
2- Okullar
3- Devlet Yurtları ve Pansiyonlar
4- Cezaevleri
5- Üniversiteler
6- Üniversite Yurtları
7- Huzurevleri
8- Yetiştirme Yurtları
9- Askeriye
10- Diğer bazı kamu kurum ve Kuruluşları

Aşçılık Bölümü Özel Sektör İş İmkanları

1- Özel Hastaneler
2- Özel Okullar
3- Özel öğrenci yurtları
4- Restoranlar
5- Kendi restoranınız
6- Büyük şirketler
7- Oteller
8- Özel şirketler
9- Fabrikalar vs.

Aşçılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Aşçılar kendi iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda da çalışabilir. Herhangi bir kurumda çalışan bir aşçının görevleri genel olarak şunlardır:

1- Çalıştığı yemekhanenin/restoranın temizliği ve düzeninden sorumludur.
2- Yemek hazırlığı için malzeme tespiti yapar ve gerekli olan malzemeyi temin eder ya da temin edilmesini sağlar.
3- Yemekler hazırlanırken kesinlikle temizlik kurallarına riayet eder ve yemekhanede çalışanların da temizlik kurallarına uymasını sağlar.
4- Yemeklerin pişirilme ve uygun koşullarda servis edilmesinden sorumludur.
5- Şayet kendisine iletilmişse ve özellikle hastanede görev yapıyorsa diyetli hastaların yemeklerini diyetine uygun olarak hazırlar.
6- Yiyecek deposu, derin dondurucu ve buzdolabındaki yiyeceklerin uygun koşullarda muhafaza edilmesini sağlar.
7- Yemekhanedeki demirbaş malzemelerini kontrol eder. Arızaları ve eksiklikleri teknik servise bildirir.
8- Çöp ve yemek artıklarının uygun bir şeklide toplanıp atılmasını sağlar.
9- Bulaşıkların uygun şekilde yıkanması, kurulanması ve yerleştirilmesini mutfak personeli aracılığı ile sağlar.
10- Amirleri tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine getirir.

Aşçılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Kamuda çalışan aşçılar 4000 lira dolaylarında maaş alırken özel sektör için bunu söylemek mümkün değildir. Başkasına ait bir restoranda, otelde veya şirkette çalışanlar 2500 liralara düşen maaşlar da alabilmektedir; 5 bin liranın üstüne çıkan maaşlar da. Özellikle de kendi restoranınızı işletiyorsanız çok daha fazlasını kazanmanız mümkündür. Yeter ki reklamınızı ve yemeklerinizi iyi yapın. Sürekli müşteriyi yakalamak için en iyi şart yemeklerinizin tatları, servis prensibiniz ve güler yüzünüzdür.

Aşçılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Aşçılık mezunu olduğunuzda Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek bazı lisans programlarına geçiş yapma hakkınız bulunmaktadır. Buna dikey geçiş adı verilir. 2 yıllık bir programdan 4 yıllık bir programa geçiş yaptığınızda sıfırdan başlamak yerine lisans programının 3. Sınıfından devam edersiniz. Aşçılık bölümü de dikey geçiş için şanslı bölümlerden bir tanesidir; çünkü geçiş yapılabilecek bölümler gerçekten de iyi bölümlerdir. Aşçılık bölümü DGS bölümleri şunlardır:
1- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
2- Mutfak Sanatları ve Yönetimi
3- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
4- Gastronomi
5- Beslenme ve Diyetetik
6- Aile ve Tüketici Bilimleri

2 Yıllık Aşçılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Aşçılık bölümünde okutulan bazı belli başlı dersler aşağıdaki gibidir. Bölüm dersleri okunan üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel anlamda bu derslerin her üniversitede okutulduğunu ifade edebiliriz.
1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Beslenme, Aşçılığa Giriş, Hijyen ve Sanitasyon, Genel İşletme, Pişirme Yöntemleri...
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Gıda Teknolojisi, Osmanlı Mutfağı, Mutfak Tarihi ve Kültürü, Pişirme Yöntemleri, Mönü Planlaması, Temel Bilgi Teknolojisi...
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Hijyen ve Sanitasyon, Mutfak Planlama, Yiyecek İçecek Servisi, Pişirme Yöntemleri, Mutfak Hizmetleri Yönetimi...
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Türk Mutfağı, Endüstriyel Mutfak Uygulamaları, Mutfak Kültürü ve Yemekleri Araştırması, İşyeri Uygulaması, İşyeri Eğitimi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi...

Aşçılık Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Aşçı alımlarına da yer verilen KPSS atamalrı 2018, 2019 ve 2020’de gerçekleşmiştir. Yapılan atamalarda sınırlı sayıda kişi atanmasına rağmen puanlar düşük olmuştur. Yapılan son atamalarda puanlar 74-80 aralığındadır. Buradan şunu anlayabilirsiniz. KPSS’ye az çok hazırlandığınızda bir kamu kurumuna atanmanız pek zor değildir.

Aşçılık Okuyanlar ve Aşçılık Bölümü Yorumları

Sıla Aslan diyor ki:
‘’Gıda sektörünün her kısmında çalışabilirler. Aşçı ve pastacı olarak... Aynı zamanda araştırma şefi, mutfak bilimcisi, yemek yazarı, yemek stilisti, yemek mimari, tarif geliştiricisi gibi birçok alanda iş sahibi olabilirler. İlk olarak tecrübesizseniz asgari ücretle başlayıp 5.000-6.000 tl’leri görebilirsiniz. Çok daha iyi yerlere gelinirse eğer adı duyulmuş şef olunursa bu rakam ciddi artış gösterir.
Gastronominin nereden nasıl geldiğiyle başlayıp,insan vücuduna gerekli kalori hesaplanmasından, görgü kurallarına, servis tekniklerinden kesme pişirme tekniklerine, a’dan z’ye yemeğin tarladan sofraya geliş sürecine kadar her şeyi öğreniyorsunuz.’’

Adsız diyor ki:
‘’Merhabalar. Ben de aşçı olmak istiyorum; ama annem iş bulamazsın diyor. Az maaşa çok çalışırsın ya da işsiz işsiz gezersin diyor. Arkadaşlarım ise benim başarılı bir aşçı olucağıma inanıyor ve maşının gayet uygun olduğunu, iş imkanımın bayağı iyi olduğunu söylüyor. Kafam karışık, lütfen söyleyin, ne yapabilirim? Öneri verirseniz, lütfen yani!’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Aşçılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Yatay geçiş yapmadan önce aşçılık diplomasını alabiliyomuyuz.

    YanıtlaSil
  2. evet ben aşçı eray bu bölümü çocukluktan beri istedim ve oldum şuan antalyada lüks bir 5yıldızlı bir otelde başlayıp şuan mutfak şefiyim çok gayret ettim ve başardım arkadaşlar kimsenin lafına inanıp bu bölümü istememezlik yapmayın

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Aşçılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Aşçılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Aşçılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9VD-KRkMTKQPyP7aMp3F0OVGMdIBFDReh5RfGV4WKMnyb48I_LuodDempokWd5E2Kw-6CqHMnzOtRA-fEOyd-gKytiIY8hyphenhyphenLgRHMsxkv7fnr4M-V6vuoHeGWdPbQN8-4qsb1JMRZO3K1J/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9VD-KRkMTKQPyP7aMp3F0OVGMdIBFDReh5RfGV4WKMnyb48I_LuodDempokWd5E2Kw-6CqHMnzOtRA-fEOyd-gKytiIY8hyphenhyphenLgRHMsxkv7fnr4M-V6vuoHeGWdPbQN8-4qsb1JMRZO3K1J/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/asclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/asclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content