Arıcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Arıcılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Arıcılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Arıcılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Arıcılık bölümü nedir, puan türü nedir, Arıcılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Arıcılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Arı yetiştirme şartlarına sahip olanlar için bence en güzel ve en mantıklı bölümlerden bir tanesi Arıcılık bölümüdür.Tabii ki bunu doğayı, doğada zaman geçirmeyi sevenler için söylüyorum. Bir masaya kilitlenip de bir amirden emir almaktan hoşlanmayanlar, kendi işini kurup kendi kendinin patronu olmak isteyenler Arıcılık ile ilgili profesyonel bir eğitim aldıktan sonra geçimlerini bu meslekle sağlayabilirler.

Elbette az önce de belirttiğim gibi bunun için bazı olanaklara sahip olmanız gerekir. Örneğin arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceği bir bölgede yaşıyorsanız ve bu yerde uygun bir araziye sahipseniz veya bu faaliyet için sizin olmayan arazide arıcılık yapmak için izin alabiliyorsanız bu iş size göre olabilir.
İnsanlar gerçek bir bala hasret kaldı ne yazık ki. Fabrikasyon ballar, bilmem kaç kavanozu 100 lira olan ballar insanlara sadece zarar veriyor ve artık herkes bunun farkında. İnanın bu işi dürüst bir yolla yaptığınız takdirde düşünemeyeceğiniz kadar sürekli müşteriniz olacaktır. İyi bir kovanda yıllık kaç kilo bal çıktığını, bal fiyatları ile beraber hesaplarsanız bu işin ne kadar karlı bir iş olacağını göreceksiniz.

Elbette bu işi yapmak için ille de üniversitede okumanız gerekmiyor. Ancak inanılan kutsal kitap Kuran’da bile ‘’Hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu?’’ ifadesi vardır. Siz, bu işin ihtisasını görerek bu işi en profesyonel şekilde yapacaksınız. Bu nedenle bu işin üniversitesini okumanız size çok şey katacaktır. Yoksa birkaç kovan idare etmeyi köyünüzdeki sarı çizmeli Mehmet ağa’dan da öğrenebilirsiniz.

2 Yıllık Arıcılık Bölümü Nedir?

Arıcılık bölümü, arıcılık ile ilgili her türlü ürünün yapılması, çoğaltılması ve gerektiğinde pazarlanmasında görev alacak deneyimli kişiler yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölümün tek amacıkamu kurumlarında çalışacak personeller yetiştirmek değildir. Aslında asıl gaye, arıcılık faaliyetlerini en iyi şeklde yapacak, gerekirse kendi işini kuracak arıcılar yetiştirmektir.
Tüm bunlara binaen şunları söyleyebiliriz. Amacınız bu bölümü okuyup bir devlet dairesine atanmaksa hiç düşünmeyin. Ama ‘’Ben bu işi tüm incelikleri ile öğrenip kendi kovanlarımı yetiştirmek istiyorum.’’ diyorsanız, şimdiden kazancınızın bol olması dileklerimizle...

Arıcılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Tüm önlisans programları gibi Arıcılık bölümü için de girilmesi gereken sınav TYT, alınması gereken puan ise TYT puan türüdür. Bölüm zaten sınırlı sayıda öğrenci alıyor her sene. Taban puanları da düşük sayılır. Eğitim süresi 2 yıl ve dersler dört dönemde değişiyor. Bölümde sadece teorik dersleri görmüyorsunuz. Bizzat kovan başında yürüttüğünüz faaliyetler de fazlasıyla var.
 
arıcılık bölümü ne iş yapar
Arıcılık Bölümü

Arıcılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Arıcılık bölümü mezunları ‘’Arıcılık Teknikeri’’ unvanı ile görev alırlar. Çok sınırlı da olsa devlete yani kamuya ait bazı kurum ve kuruluşlara atanabiliyorlar. Ancak yapılan KPSS atamalarında Arıcılık için ayrılan kontenjan çok sınırlı. Yapılan alımlarda Arıcılık mezunları genellikle aşağıdaki kamu kurumlarına atanabiliyor.
1- Zirai Araştırma Enstitüleri
2- Arıcılık İstasyonları
3- Çiftçi Eğitim Şubeleri
Ancak tekrar belirtmemiz gerekir ki bu kurumlara Arıcılık Teknikeri alımları çok sınırlı. Bu nedenle bu bölümün asıl iş olanağının özel sektör olduğunu söylemeliyiz. Büyük bal firmalarında çalışmanız da mümkündür ancak en güzeli kendi işinizi kurmanız ve doğada güzel bir yaşam sürdürmeniz.

Arıcılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Arıcılık teknikerleri kamu kurumlarında Ziraat Mühendisinin gözetim ve denetiminde çalışırlar. Görevleri esnasında yaptıkları iş ve işlemler şunlardır:
1- Arı ırklarının geliştirilmesi ve  verimlerinin artırılması için her türlü araştırmayı yaparlar.
2- Arıları hastalıklardan korumak üzere her türlü tedbiri alır veya alınmasını sağlarlar.
3- Arı kovanlarının en iyi şekilde korunmasını ve üst düzeyde verim alınacak alanlara kurulmasını sağlarlar.
4- Arıdan elde edilen ürünlerin gerektiğin pazarlanması için girişimde bulunurlar.
5- Arı üreticilere gerekli eğitimlerin verilmesinde katkıda bulunur ve gerektiğinde onlarla koordineli bir şekilde çalışırlar.
Yukarıda saydıklarımız elbette ki kamuda çalışan arı teknikerinin görevleridir. Kendi işinizi kurduğunuzda bu işler kısmen değişiklik gösterecektir.

Arıcılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Aslında Arıcı maaşlarından bahsetmek pek doğru olmaz. Hani bir söz vardır: ‘’Ne kadar ekmek, o kadar köfte...’’ Bu iş de böyle. Kaç tane kovanınız varsa, kazancınız da o oranda yükselecektir. Dilerseniz şöyle bir hesap yapalım. 
Bilinçli üretici olursanız bir kovandan 20-30 kg bal alabilirsiniz. Biz ortalamayı 25 kg olarak alalım. Diyelim ki 100 kovanınız var. 100x25 2500 kg bal yapar. Balın fiyatını da kabaca 100 lira olarak kabul edelim. Eder size yılda 250.000.  12 aya bölersek aylık brüt kazanç 20-21 bin oluyor. Hadi masraflarınız olarak (tamamen atıyorum) yarı yarıya düşürelim. Bu yüne aylık 10 bin kazanca tekabül ediyor. Dediğimiz gibi ne kadar kovan, ne kadar iş o kadar para.
Peki kamuda arıcılık teknikeri olarak çalışırsanız ne kadar maaş alırsınız. O zaman da 4000-4500 lira kadar maaş alırsınız. Seçim sizin.

Arıcılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Arıcılık bölümünden mezun olanların DGS ile dikey geçiş yapabileceği tek bir bölüm var. Bu bölüm ZOOTEKNİ bölümüdür. Dilerseniz Zootekniye geçiş yaparak lisans mezunu olma şansınızı da kullanabilirsiniz.

2 Yıllık Arıcılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Arı Anatomisi Ve Fizyolojisi, Arı Ekolojisi, Arıcılığa Giriş,  Atatürk İlkeleri Ve İnkilap Tarihi, Biyokimya, Botanik, İngilizce, İstatistik, Temel Bilgisayar, Zooloji, Türk Dili
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Arı Davranışları, Arthropoda, Ballı Bitkiler Ve Polinsayon, Bombus Arısı Ve Yetiştiriciliği, Organik Tarım, Tarımsal Mücadele Ve Arıcılık, Yaban Arıları
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Arı Genetiği, Arı Malzemeleri Yapım Ve Üretim Teknikleri, Arıcılık Uygulaması, Arıcılıkta Mevsimsel Çalışmalar, Bal Arısı Hastalıkları, Bal Arısı Zararlıları Ve Parazitleri, Bal Ve Bal Teknolojisi
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Ana Arı Üretim Tekniği, Arı Islahı,  Arı Ürünleri Ticareti, Arı Ürünleri Üretimi İşletme Ve Muhafaza, Arıcılıkta Yapay Tohumlama

Arıcılık Bölümü Atamaları Ve Kpss Taban Puanları

Ne yazık ki 2019 ve 2020’de Arıcılık bölümü ile ilgili herhangi bir atama yapılmadı. 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yapılan atamalarda ise çok az sayıda arıcılık teknikeri alımı yapıldı.

Arıcılık Okuyanlar ve Arıcılık Bölümü Yorumları

Şayet Arıcılık bölümü hakkında yazılmış yorum varsa aşağıdan kontrol edebilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Arıcılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
  1. alper tolga veteriner hekim9 Kasım 2020 14:12

    arıcılık da kendi arılarınız olursa 100 tane 200 bin tl kazanabilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 kovandan yılda kaç kg bal elde edilebileceği hakkında bilgi verebilir misiniz acaba?

      Sil
    2. Kardesim arı kuvvetli ise oğul 2.5 kilo varsa kara kovanda 10 kg fenni kuvanda 20 kg alina bilr ama bakımı iyi olmali ve arıya yiyecek bırakılmalı ari konusunda benim üstüme yok

      Sil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Arıcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Arıcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Arıcılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVtXB9At0XEOcL-FFqo8zM6-kJABFCmrodbbbCUYuNrruVLhnXZ5cXGeoOiKgP9V2u7JrFIZ4QnQ0BqPaoTbZX_yscX3A6ifbhBiHnVzhgeOE8vFzpIdW97tqmc1aR-w_Y6R83NkKS0Pzh/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVtXB9At0XEOcL-FFqo8zM6-kJABFCmrodbbbCUYuNrruVLhnXZ5cXGeoOiKgP9V2u7JrFIZ4QnQ0BqPaoTbZX_yscX3A6ifbhBiHnVzhgeOE8vFzpIdW97tqmc1aR-w_Y6R83NkKS0Pzh/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/arclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/arclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content