Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Ameliyathane Hizmetleri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Ameliyathane Hizmetleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Ameliyathane Hizmetleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ameliyathane Hizmetleri bölümü nedir, puan türü nedir, Ameliyathane Hizmetleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Ameliyathane Hizmetleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Üniversiteye hazırlık sürecinde bölüm araştırmalarına girdiğinizde en iyi bölümler arasında birçok sağlık alanına ait bölüm görürsünüz. Bunun sebebi sağlık alanındaki atamaların yoğun olarak yapılmasıdır. Ameliyathane Hizmetleri bölümü de çok iyi olmasa da tercih edilmesi düşünülecek bölümlerden birisi olabilir.

2 Yıllık Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir?

Ameliyathane Hizmetleri bölümü ameliyathane birimlerinde mevcut olan tüm alet ve tıbbi cihazları kullanabilen, ameliyathaneyi ameliyata hazırlayan ve ameliyata giren ekipte bulunan yardımcı sağlık personellerini yetiştiren bir önlisans bölümüdür.
Birçok üniversitede bu bölümün eğitimi verilmektedir. Talep gören sağlık bölümlerinden bir tanesi olduğu için taban puanları da yüksek sayılmaktadır. 

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Üniversiteye yerleştirme tercih listelerinde Ameliyathane Hizmetleri bölümünü de yazabilmeniz için girmeniz gereken sınav YKS kapsamında yapılan TYT’dir. TYT’ye girip baraj puanı olan 150 puanı aşan herkes bölümü tercih edebilir. Herhangi bir üniversiteye yerleştirilebilmeniz için çok daha yüksek bir puan almanız gerektiğini unutmamalısınız elbette.
Bölüm bir önlisans programı olduğu için eğitim süresi 2 yıldır. Bölümden mezun olmak için derslerin yanısıra staj zorunluluğu da bulunmaktadır.
ameliyathane hizmetleri bölümü ne iş yapar
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ameliyathane Hizmetleri mezunlarının çalışma alanları özel sektöre ve kamuya bağlı sağlık kuruluşlarıdır. Bölümün adından da anlaşılabileceği gibi mezunlar, ameliyathane birimlerinin bulunduğu her türlü sağlık kurum ve kuruluşunda görev alabilirler. Daha tertipli bir şekilde sıralayacak olursak Ameliyathane Hizmetleri bölümü iş imkanarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
2 -Devlet Hastaneleri
3- Üniversite Hastaneleri
4- Özel Sektöre Bağlı Hastaneler
Bilindiği gibi özel sektöre ait hastanelerde çalışabilmeniz için sizden KPSS puanı istenmez. İhtiyaç duyulan herhangi özel bir hastaneye başvurarak işe başlamanız mümkündür. Ancak kamuya bağlı hastanelere atama KPSS puanına göre yapılmaktadır. Yeterli puanı aldığınız takdirde Sağlık Bakanlığı atamalarını takip ederek başvuruda bulunmanız gerekir.

Ameliyathane Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Ameliyathane Hizmetleri mezunları, ‘’Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri’’ unvanını alır. Çalıştığı birimlerde sorumluluğu altında bulunduğu uzmanın gözetim ve sorumluluğunda şu görevleri yerine getirir:
1- Ameliyat yapılmadan önce ortamı ve kullanılacak tıbbi teçhizatı hazırlar.
2- Ameliyat esnasında, ameliyatı gerçekleştiren ekibe yardımcı olur.
3- Ameliyat bittikten sonra kullanılan tüm alet ve cihazların hijyenini sağlar ve bunları uygun koşullarda muhafaza der.
4- Kullanılan alet ve cihazların bakımlarını periyodik olarak yapar, onarılması gerekenleri onarır ve varsa eksiklikleri giderir.
5- Ameliyathane biriminin sürekli temiz kalmasını sağlar.
6- Gerekli kayıtları tutar ve gerekli görüldüğünde amirlerine sunar.
Ameliyathane hizmetleri bölümünden mezun olanlar kamu hastanelerinin ve özel hastanelerin ameliyathanelerinde görev yapmaktadırlar. Çalışma, işin gereği olarak kapalı ortamda, çok temiz, iyi aydınlatılmış, ilaç kokulu bir ortamda ve uzun süre ayakta kalınarak yapılmaktadır. Çalışırken özellikle ameliyat doktoru olmak üzere ameliyat ekibi ile iletişim halindedir. Tam gün, vardiyalı, hafta sonları ve nöbet tutma yöntemiyle çalışır. Bu nedenle bölüm tercih edilmeden önce nöbet tutulacağı da göz önünde bulundurulmalı ve planlar buna göre yapılmalı.

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Sanırım üniversite adayları bölüm araştırması yaparken maaş konusuna da fazlasıyla dikkat ediyor. Buna hak vermemek elde değil; zira sağlık sektörü, çalışma koşulları gerçekten de zor olan bir sektör. Durum böyle olunca da insanı ancak dolgun bir ücret tatmin edebilir.
Size yeterli gelecek mi bilemem ama günümüzde Ameliyathane Hizmetleri mezunları görev yaptıkları birimlerde 3700-4000 TL arasında maaş almaktadır. İş tecrübesi (kıdem) maaşın artmasını sağlamaktadır. Elbette maaşın düşük veya yüksek olmasında daha birçok değişken var. Bunlardan en önemlileri ise evli olanlar için eşin çalışıp çalışmadığı ve varsa sahip olunan çocuk sayısı...

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Birçok kişi bölüm tercihi yaparken tercih ettiği bölümün dikey geçiş bölümlerini de göz önünde bulundurur. Hatta DGS hakkında yeterli bilgisi bulunanların çoğu, 2 yıllık bir bölümü istedikleri 4 yıllık bölüme geçiş yapma hayaliyle tercih eder. Aslında tercih ettikleri bölüm sadece bir köprü görevi görür. Asıl amaç DGS ile lisans bölümüne geçmektir.
Ameliyathane Hizmetleri tercih edenler 3 lisans programını tercih edebiliyor. Bölümü başarı ile bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı’nda da başarılı olduğu takdirde aşağıdaki üç bölümden birine geçiş yapabiliyor.
1- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
2- Hemşirelik
3- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

2 Yıllık Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biliyorum, en çok merak ettiğiniz şey Ameliyathane Hizmetleri derslerinin zor olup olmadığı. Şayet bir sağlık bölümü okumayı hedefliyorsanız, okul derslerini gözünüzde büyütmemelisiniz. Evet, dersler diğer sağlık bölümlerinde olduğu gibi zor. Ancak hiçbir ders geçilemez değildir, yeterli derecede çalışıldığı takdirde. Sizler için her dönemin ayrı ayrı derslerini ele aldık. Sağlık derslerinin zor görünmesinin en büyük sebebi tıbbi terimler. İlk etapta bunlar size anlaşılmaz gelecektir, hatta belki de çoğunu telaffuz bile edemeyeceksiniz; ancak bu terimlere alıştıkça drslerin daha kolay olduğunu göreceksiniz.
1. Yıl 1. Dönem
Anesteziye Giriş, Cerrahi Hastalıklar Bilgisi I, Ameliyathane Teknolojisi, Anatomi I, Tıbbi Terminoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I,  İngilizce I, Türk Dili I, Meslek Etiği
1. Yıl 2. Dönem
Ameliyathane Uygulamaları I, Cerrahi Hastalıklar Bilgisi II, Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri, Anatomi II, Fizyoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, İngilizce II, Türk Dili II
2. Yıl 1. Dönem
Ameliyathane Uygulamaları II, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji, İlkyardım, Zorunlu Staj, Stres Yönetimi, Sağlıkta İletişim, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon
2. Yıl 2. Dönem
Hastalıklar Bilgisi, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Temel Mesleki Becerller, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Uygulamalı Reanimasyon, Sağlık İngilizcesi, Tıbbi Biyoloji

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Ameliyathane Hizmetlerinden mezun olup da göreve atanmak birçok bölüme nazaran kolaydır; ancak buna rağmen bunun için ciddi manada emek vermeniz gerekir. Neden mi? Çünkü Türkiye’de yapılan atama sayısı ile mezun sayısı kıyaslandığında atamaların çok çok yetersiz kaldığını görebiliyor. Artık her bölümü önüne gelen üniversite açıyor. Hal böyle olunca her sene binlerce mezun yani rakip birikiyor ve KPSS’ye en çok çalışan veya şansı yaver giden atanabiliyor.
70’li puanlarla atamanın gerçekleştiği de oldu ancak güncel haliyle 80 ve üzeri puan almanız gerekir ki bir kamu hastanesine atanabilesiniz.

Ameliyathane Hizmetleri Okuyanlar ve Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Yorumları

Süleyman Bozdemir Diyor ki:
‘’Tek cümleyle belirtmek gerekirse "Ameliyathane Hemşiresi"dir.
Önceden her yerde hemşire/sağlık memuru çalışırken zamanla gelişen sektörde branşlaşma söz konusudur. Özünde lise mezunu tüm branşların niteliği sağlık memuru, ön lisans mezunlarınınki ise sağlık teknikeridir. Ameliyathane Hizmetleri mezununun unvanı da sağlık teknikeridir branşı ise Ameliyathane (Cerrahi). Bu mesleğin yeni mezunları özel sektörde çok çabuk iş bulur tecrübelileri ise yüksek maaşlı işleri çok çabuk bulur. Devlette ise bu bölüm mezunlarının şimdiye kadar ki be hâlâ mezun olanlarının %90'ı liseden Acil Tıp Teknisyeni olduğu için zaten önceki mesleklerini yapmaktadırlar böylece istihdam anlamında yer kaplamamaktalar. Bundan dolayı rekabet azalmakta haliyle az alım da olsa az mezunla düşük puanlarla devlete atanmaktadırlar. Sağlıkta insanla muhatap olmayan nadir mesleklerden olan bu mesleği tavsiye ederim.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Ameliyathane Hizmetleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Ameliyathane Hizmetleri bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQSbdRRRuNG-g755-eHg_WH0fV8B2nEjSzZmGVb5SqyUxkx69HwulSLmRS7tA4oSd3DwtLjJXAEUDKXAJ9BXTpTazPquWDQzrq7DI3VMsjwQM3QWsUfIP2BTr9idW-M8Xg03Nwn2QPWtPW/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQSbdRRRuNG-g755-eHg_WH0fV8B2nEjSzZmGVb5SqyUxkx69HwulSLmRS7tA4oSd3DwtLjJXAEUDKXAJ9BXTpTazPquWDQzrq7DI3VMsjwQM3QWsUfIP2BTr9idW-M8Xg03Nwn2QPWtPW/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/ameliyathane-hizmetleri-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/ameliyathane-hizmetleri-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content