Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Ağız ve Diş Sağlığı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Ağız ve Diş Sağlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Ağız ve Diş Sağlığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ağız ve Diş Sağlığı bölümü nedir, puan türü nedir, Ağız ve Diş Sağlığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Ağız ve Diş Sağlığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Sanırım, sağlık alanında insanların başının en çok dertte olduğu şey ağız ve diş sağlığıdır. Bazen kendinize veya dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın sonuç değişmez. Neredeyse her insan, özellikle belli bir yaştan sonra diş problemleri yaşamaya başlar. Kimi zaman diş çürükleri, kimi zaman diş kırılmaları veya diş eti problemleri baş gösterir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı alanı her zaman varlığını devam edecek bir alandır. Haliyle bu sektörde çalışacak personele de her zaman ihtiyaç duyulacaktır.

İşte, bu nedenledir ki sağlık alanındaki atamalarda bu bölüme de her dönem fazlası ile kontenjan verilir. Hatta şunu söyleyebiliriz ki sağlık bölümleri arasında ataması en kolay olan bölümlerden bir tanesi de Ağız ve Diş Sağlığı bölümüdür.

2 Yıllık Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir?

Önlisans Ağız ve Diş Sağlığı bölümü, gerek çeşitli hastanelerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde veya özel kliniklerde diş hekimlerine yardımcı olarak görev alabilecek personeller yetiştiren iki yıllık bir önlisans programıdır. Bölümün ana gayesi, kaybolma riski bulunan dişlerin ve dişlerin görevlerinin tekrar faaliyete geçmesini sağlamak gayesiyle diş hekimlerince planlanan tedavi türüne göre çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yapan veya yapılmasını sağlayan kişileri yetiştirmektir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eski sınav sistemi, şimdikine göre fazlası ile karmaşıktı. Birbirinden farklı onlarca puan türü bulunmaktaydı ve her bölüm için geçerli olan puan türü değişiyordu. Yeni sistemde ise 2 yıllık tüm bölümler için tek sınav yapılıyor ve tek puan türü hesaplanıyor.

Ağız ve Diş Sağlığı bölümü için girmeniz gereken tek sınav TYT’dir. TYT’de aldığınız TYT puan türü de bu bölümü tercih etmeniz gereken puan türüdür. Baraj puanı 150’dir. Elbette 150 puan alan herkesin bu bölüme yerleşmesi mümkün değildir. Ancak barajı geçen herkes, tercih listesinde istediği iki yıllık bölümü yazabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı önlisans programının eğitim süresi 2 yıldır ve eğitim-öğretin 4 dönem halinde verilmektedir. Talep gören bir bölüm olduğundan taban puanları da yüksektir.
 
ağız ve diş sağlığı bölümü ne iş yapar
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ağız ve Diş Sağlığı mezunları hem özel sektörde hem de kamuda iş bulma imkanına sahiptir. Kamuya bağlı sağlık kuruluşlarına atanmak için KPSS’de yeterli puanı alma şartı bulunurken özl sektörde KPSS puanı istenmemektedir. Mezunların iş bulma olanakları geniştir. Bölümün iş alanları şunlardır:

1- Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri
2- Eğitim ve araştırma Hastaneleri
3- Üniversite Hastaneleri
4- Özel Hastaneler
5- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri
6- Özel Diş Klinikleri

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bölümden mezun olanlar ‘’Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri’’ unvanını almaktadır. Mezunlar görev aldıkları kurum ve kuruluşlarda aşağıdaki görevleri yerine getirmekle mükelleftir:

1-Diş doktoru, hastanın ağız yapısına göre gerekli ölçüleri alır, Ağız ve diş Teknikeri ise hazırlanacak protezi, diş telini vb. bu ölçülere göre hazırlar veya hazırlanmasını sağlar.
2-Oluşturduğu modelleri, protezleri sağlığa uygun ve estetik hale getirir.
3-Herhangi bir sebeple zarar görmüş protezlerin onarılmasını sağlar.
4-Diş hekiminin veya kendisinin kullandığı aletlerin bakımını yapar ve uygun şekilde muhafaza eder.
5- Hastaların tedavileri esnasında hekimlere yardımcı olurlar. Diş hekimlerince verilen görev ve hizmetler ile ilgili emirleri yerine getirmekle mükelleftirler.
6- Kendisine teslim edilen araç ve gereçlerin muhafaza edilmesinden sorumludurlar ve bunların her türlü israflarına engel olurlar.
7- Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerinde kullanılan tıbbi araç ve gereçlerin toplar ve enfeksiyon riskini azaltmaya yönelik olarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlarlar.
8- Steril olmuş tıbbi araç ve gereçlerin kliniklerde kullanılmak üzere gerekli şekilde dağıtılmasını sağlar.
9- Çalıştığı birimin temizliği ve düzenini sağlar.
10- Üst yönetimin vereceği görev alanı ile ilgili diğer görevleri yapar.
11- Evsel ve tıbbi atıkların ayrılarak atılmasını sağlar.
12- Bölümde arızalandığını tespit ettiği cihazlarının onarımını sağlar.
13- Kullanılan tüm malzemelerin kayıtlarını tutar ve eksildiklerinde temin eder.
14- Diş hekiminin verdiği diğer görevleri yerine getirir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Sizler de takdir edersiniz ki sağlık sektöründe görev alan kamu personelinin maaşı da birçok mesleğe göre iyi sayılır. Elbette ki yaptıkları iş göz önünde bulundurulduğunda aldıkları maaşın düşük olduğunu bile söyleyebiliriz. Gerçekten de gerek hemşireler gerekse de diğer yardımcı personel, çok daha fazlasını hak etmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı maaşları çalışılan alana göre değişiklik göstermektedir. Kamuya bağlı hastane veya ilgili sağlık kuruluşlarında çalışan ağız ve diş sağlığı teknikerleri 3500 lira maaş alırken, özel sektörde bu miktar genellikle daha aşağılara düşmektedir. Kişinin çalıştığı süre, eşinin çalışıp çalışmadığına göre maaşlar artabilmektedir. Örneğin kamuda çalışan ve eşi çalışmayan bir ağız ve diş sağlığı teknikeri 4 bin liranın üzerine çıkabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Ağız ve Diş Sağlığı mezunlarının dikey geçiş ile geçebileceği tek bir bölüm bulunmaktadır: Bu bölüm SAĞLIK YÖNETİMİ bölümüdür. DGS (Dikey Geçiş Sınavı), YÖK tarafından gerçekleştirilen ve önlisans mezunlarının çeşitli lisans bölümlerine geçiş yapmasını sağlayan bir sınavdır.

2 Yıllık Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem
Diş Hekimliği Klinik Çalişma Yöntemleri 1, Diş Morfolojisi, Atatürk İlkeleri Ve İnkilap Tarihi 1, Bilgi Teknolojileri, Baş-Boyun Anatomisi, Türk Dili 1, Yabanci Dil I (İngilizce)
1. Yıl 2. Dönem
Diş Hekimliği Klinik Çalişma Yöntemleri 2, Diş Hekimliği Radyolojisi, Diş Hekimliği Madde Ve Araç Gereç Bilgisi, Mesleki Terminoloji, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Çiğneme Fizyolojisi, Türk Dili 2, Yabanci Dil 2 (İngilizce)
2. Yıl 1. Dönem
Mesleki Uygulamalar 1, Yaz Staji, Enfeksiyon Hastalıklari, +SEÇMELİ DERSLER ALINACAK
2. Yıl 2. Dönem
Mesleki Uygulamalar 2, +SEÇMELİ DERSLER ALINACAK

Bize sık sık gelen sorulardan bir tanesi ‘’Ağız ve Diş Sağlığı bölümü dersleri zor mu’’ sorusu. Açık konuşmak gerekirse bölümün derslerinin kolay olduğunu söyleyemeyiz. Bütün sağlık bölümlerinde olduğu gibi bu bölümün de dersleri zordur ve çalışma gerektirir. Tıbbi terimlerle sürekli karşılaşacağınız için elbette ki biraz zorlanacaksınız. Ancak dediğimiz gibi iyi bir çalışmayla üstesinden gelemeyeceğiniz bir dersi yoktur.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü Atamaları Ve Kpss Taban Puanları

Bir bölüm hakkında ‘’Ataması kolaydır.’’ Dediğimizde, insanlar sanıyor ki KPSS’ye girip hemen atanabilecekler. Üzgünüm ama ülkemizde maalesef bu işler öyle yürümüyor. Ataması kolay demekten kastımız şu: Şayet KPSS’ye iyi çalışırsanız, emek verirseniz kazanma olasılığınız yüksektir. Yoksa, hiç çalışmayayım yine de atanayım diye bir dünya yok maalesef.
Ağız ve Diş Sağlığı atamalarına da her atamada yer veriliyor ve hatırı sayılır derecede kontenjan veriliyor. Bazı yıllarda 70-75 puan almak yeterliyken bazı atamalarda bu puan 80’lerin üstüne çıkmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Okuyanlar ve Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Yorumları

Bir bölümü tercih etmek sürecinde bize yardımcı olan en iyi kaynaklardan bir tanesi de bölümü okuyanların veya bölümden mezun olanların yorumlarıdır. Ağız ve diş Sağlığı bölümü nasıldır, iyi midir sorusuna çeşitli forum sitelerinden ve bize gelen yorumlardan derlediğimiz bazı paylaşımlar şu şekilde:

Melike Gökçe Diyor ki:
‘’Bir diş hekiminin aldığı birçok dersi alıyoruz. Diş morfolojisi, ağız radyolojisi pedodonti vb. Ekstra olarak sağlık alanında da birçok ders alıyoruz: Farmakoloji (ilaç bilimi) mikrobiyoloji gibi bir de sağlık alanı dışında da derslerimiz var davranış Bilimleri kişilerarası iletişim üniversite kültürü. İçerikleri diş bilgisi ağırlıklı olarak tabii ki ama yanında aldığımız derslerde sağlık alanında teorik bilgimizi geliştiriyor.

Teorik dersler Latince olduğu için belki ezberlemekte zorlanılabilir fakat üstesinden gelinmeyecek bir şey değil kişinin çok çalışmasına bağlı ilk dönem 16 tane dersim olmasına rağmen biraz yorulmaya hiç Büte kalmadan hallettim hepsini. ’’

Nalan Akvardı Diyor ki:
‘’Diş hekimlerinin yanında,hekimlerin işini kolaylaştırmasına ve hızlı çalışmasına yardım ediyorsunuz.Memur olamazsanız rezil oluyorsunuz fazla çalışıp emeğinin karşılığını oldukça az alıyorsunuz. her geçen sene atama sayıları azalıyor puan yükseliyor.Bunun yanında bölüm mezunu olmayan insanlar da bu mesleği yapabiliyor.Sizin okumanız bazı yerlerde hiç bir ekstra katmıyor size.Kendi fikrimce bu bölümü yazmaktansa daha başka iş imkanları iyi olan bölümler yazmanız.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Ağız ve Diş Sağlığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Ağız ve Diş Sağlığı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgelGVdAouHXvi9lCcG8vmjHuih4lXIvimdjutfZnZwBEXbpi_RxxsxflVH0_rNY2OVQCYAGFxdSXp3zuVZTPli9f06Ddtngve9G2hHEy_z4dIB8gHuP4054eJ1ZKeOxFLVC_r0xCb5zuTQ/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgelGVdAouHXvi9lCcG8vmjHuih4lXIvimdjutfZnZwBEXbpi_RxxsxflVH0_rNY2OVQCYAGFxdSXp3zuVZTPli9f06Ddtngve9G2hHEy_z4dIB8gHuP4054eJ1ZKeOxFLVC_r0xCb5zuTQ/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/agz-ve-dis-saglg-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/agz-ve-dis-saglg-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content