Adalet Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Adalet bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Adalet bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Adalet bölümü var. Aşağıda sırasıyla Adalet bölümü nedir, puan türü nedir, Adalet bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Adalet dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 yıllık Adalet bölümü, önlisans bölümleri arasında en çok tercih edilen programlardan bir tanesidir. Bölümün sınavsız geçiş kapsamında AÖF olarak okunma olanağı olduğu için üniversite mezunları tarafından da epeyce rağbet görüyor. Kimisi bu bölümü okuyarak meslek sahibi olmak, kimisi bölümü bitirdikten sonra Hukuk Fakültesine geçiş yapmak kimisi de mevcut mesleğinde kariyer yapmak için bu bölüme yönleniyor.

2 Yıllık Adalet Bölümü Nedir?


Adalet saraylarında, mahkemelerde ve hukuk bürolarında aktif görev alabilecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölümden başarı ile mezun olanlar ‘’Adalet Meslek Elemanı’’ unvanı ile anılır.

Adalet Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri


Bilindiği gibi Adalet bölümü bir önlisans programıdır. Geçerli mevzuata göre bütün önlisans programlarına TYT sınavı ile girilmektedir. Bu sınavdan alınan TYT puan türü ile bölüm tercih edilmektedir. Bölümün baraj puanı, yani tercih edebilmek için alınması gereken minimum puan 150 TYT puanıdır. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dört dönem halinde verilmektedir.

Yıkarıda, bu bölümün AÖF kapsamında da okunabildiğini belirttik. Peki, AÖF Adalet bölümüne kayıtlar nasıl yapılıyor? Bilindiği gibi Anadolu Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi bazı önlisans ve lisans bölümlerine sınavsız olarak öğrenci kaydı yapıyor. Yalnız bunu yapabilmenin şartı halihazırda herhangi bir üniversitede okumak veya mezun olmuş olmak... Sizler de üniversite mezunuysanız veya üniversitede öğrenciyseniz Adalet bölümüne sınavsız olarak kayıt yapabiliyorsunuz. Fakat her dönem başında belli miktarda harç ödemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

adalet bölümü nedir
Adalet Bölümü

Adalet Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları


Sizler de takdir edersiniz ki üniversite adayları bölüm tercihinde bulunduklarında göz önünde bulundurdukları en önemli şey, mezun olduktan sonra iş sahibi olup olamayacaklarıdır. Adalet bölümünün bu konuda mükemmel olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak günümüzde iş imkanı garantisi veren kaç tane bölüm var ki?

Birçok bölümle kıyaslandığında Adalet bölümünün hatırı sayılır olanaklara sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Bölümden mezun olanlar gerek özel sektörde gerkse de kamuda çeşitli alanlarda görev alabiliyor. Ancak kamu için KPSS şartı arandığını da bilmelisiniz. Bölüm mezunlarının iş olanaklarını şöyle sıralayabiliriz:

1- Adalet mezunları Adalet saraylarında/mahkemelerde zatıp katipliği gibi görevlerde bulunabilir.
2- Mübaşirlik görevinde bulunabilir.
3- Gerekli şartları yerine getirdiklerinde mahkemelerde ‘’yazı işleri müdürü’’ görevine gelebilirler.
4- İcra müdür yardımcısı olma imkanına sahiptirler.
5- Özel avukatlık ve hukuk bürolaında çalışabilirler.
6- KPSS’de yeterli puanı alarak herhangi bir memurluk statüsüne atanabilirler.

Adalet Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?


Önceki başlıktan anlayacağınız gibi Adalet meslek elemanları farklı pozisyonlarda görev alabilmektedir. Ancak bu meslek mensuplarının genel görevlerini sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz:

1- Vatandaşlar tarafından yapılan başvuruları kabul etmek.
2- Yaptıkları iş ve işlemleri kayıt altına almak ve bu kayıtları uygun bir şekilde saklamak.
3- Yapılan başvuruları mahkemeye bildirmek.
4- Hakimler tarafından alınan kararların uygulanma sürecini takip etmek.
5- Mahkeme ilamlarının, icrası ve alacaklarının tahsil edilmesini sağlamak ve bunu takip etmek.
6- İnfaz kararlarının uygulanmasını takip etmek ve bu konu ile ilgili gerekli işlemleri yapmak.

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Adalet Bölümü Maaşları Ne Kadar?


Elbette herhangi bir bölümden mezun olup bir işe atanmak başlıbaşına yeterli değildir. Yapılan iş kadar alınan maaş da bir o kadar önemlidir. Dediğimiz gibi iki yıllık Adalet mezunları farklı alanlarda görev alabiliyor. Bu nedenle meslek mensuplarının aldığı maaş da farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel itibarıyla bakarsak Adalet bölümü maaşlarının 3500 lira ile 4000 lira arasında değitiğini söylemek mümkündür.

Göreve yeni başlayan bir adalet meslek elemanı 3500 TL dolaylarında maaş alabilirken, işinde kıdemli birinin maaşı 4 bin liralara kadar çıkabilmektedir. Tabii kişinin medeni hali/eşinin çalışıp çalışmadığı veya sahip olduğu çocuk sayısı da maaşı etkilemektedir.

Adalet Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?


Dikey geçiş sınavı, herhangi bir 2 yıllık bölümden mezun olanların, 4 yıllık bölümlere geçmek için girdiği bir sınavdır. DGS olarak geçer. Bazı bölümlerin dikey geçiş ile geçebileceği lisans programı sayısı yüksek iken bazılarının daha düşüktür.

Adalet mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği tek bölüm HUKUK’tur. Ancak Hukuk Fakültesi birçok adayın hayalleri süsleyen bir bölümdür. Bu hayal sayesinde bile Adalet bölümüne olan talep bir hayli yüksektir.

2 Yıllık Adalet Bölümü Dersleri Nelerdir?


Adalet bölümü dersleri zor mu sorusuna net bir cevap vermek pek kolay değil. Şunu söylemeliyiz ki bu dersleri çok rahat bir şekilde geçebileceğinizi düşünmemelisiniz. Ancak ders çalışma ile arası iyi olan herkesin geçebileceği dersler olacağını söyleyebiliriz. Adalet bölümü dersleri şunlardır:

1. Yıl 1. Dönem Dersleri

Hukukun Temel Kavramları, İdare Hukukuna Giriş, Medeni Hukuk, Türk Anayasa Hukuku, Yabancı Dil.

1. Yıl 2. Dönem Dersleri

Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar, İdari Yargı, İnfaz Hukuku, Medeni Hukuk, Yabancı Dil.

2. Yıl 1. Dönem Dersleri

Ulusal Yargı Ağı Projesi, Medeni Usul Hukuku,Ceza Hukuku, Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Türk Dili.

2. Yıl 2. Dönem Dersleri

Kalem Mevzuatı, Ceza Muhakemesi Hukuku, İcra İflas Hukuku, Ticaret Hukuku, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Türk Dili.

Not: Farklı üniversitelerde bazı derslerde değişiklik görülebilir.

Adalet Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları


Bölüm mezunlarının KPSS ile bir kamu kurumuna atanabilmeleri için 90 puanın üzerinde almaları gerekmektedir. Bilindiği gibi önlisans mezunları için KPSS iki yılda bir yapılmaktadır. Bu sınava girip yeterli puanı alanlar tercih ettikleri bir memurluk pozisyonuna atanabilirler. Ancak bazı kurumlar için mülakat şartı bulunmaktadır. Aklınızda bunun da olması gerekir.

Adalet Okuyanlar ve Adalet Bölümü Yorumları


Ömür Gacar Dedi ki:

‘’Aklımda hiç yoktu bu bölümü okumak. Puanımın yettiği bölümler arasında iş bulma imkanı en iyi olan bölüm olduğu için diyebilirim.’’

Deniz Dedi ki:

‘’Meraba arkadaşlar! Adalet meslek yüksek okulu mezunuyum ve aynı zamanda DGS ile geçiş yaptım, şimdi Hukuk Fakültesinde okuyorum. Aynı zamanda memurum. Sizlere tavsiyem eğer gerçekten hukuku seviyor ve kendinizi hukuk alanında geliştirmek, hayata hukuktan devam etmek istiyorsanız adaleti örgün olarak okuyun. Orada edindiğiniz bilgiler hem hukuka geçtiğinizde hem çalışma hayatında çok faydalı oluyor ve hukuk eğitimi için temel teşkil ediyor.
Ne DGS ne kpss ne de icra müdür ve müdür yardımcılığı sınavı zor değil (çalışan için tabii ki). Kolay yoldan hukuk okurum, iş bulurum diye adalet yazan arkadaşlarımızın hiçbiri güzel yerlere gelemedi. Azim, gayret, kararlılık, dua… Çalışan, nasip olduktan sonra er yada geç hedefine ulaşıyor!
NOT: İcra müdür ve müdür yardımcılığı sınavına girmek için icra memuru olmak gerekmiyor.. ‘’

Atanamayan Memur Dedi ki:

‘’ KPSS’den yüksek alıp açıkta kalanların başında adalet mezunları geliyor; çünkü hiçbir bakanlık adalet mezunu almıyor. Adalet Bakanlığı da bölüm şartsız aldığı için adalet mezunları 90 puan civarıyla ancak atanabiliyor. Sertifikaya gelince, eğer katiplik istiyorsan örgün olarak da okumadıysan bilgisayar sertifikası isteniyor. Bir de hızlı klavye alırsan işine yarar ancak önemli olan yine de 3 dakika da minimum 90 kelime yazmaktır. Adaletten diğer bölümlerden farklı olarak sadece merkezi atamalarda 3003 kodlu yerlere başvuru yapabiliyoruz ama orda da genelde 10-11 kisilik kadro oluyor. 90’dan aşağı düşmüyor puan.

Yani ha adalet okumuşsun ha herhangi başka bir bölüm... KPSS atamlarında hiç farkı olmuyor adaletin tek bir artısı bile yok; o yüzden onun yerine daha düşük puanlarla ataması olan bölümler en mantıklısı. İleride benim gibi pişman olursun. Ben emlak okusam büro okusam yerel yönetimler okusam, lojistik okusam, itfayecilik okusam şimdi memurdum ama adalet okudugum için açıktayım.’’

Guest Dedi ki:

‘’Adalet, DGS’de en zor geçişlerden biri, hatta en zoru. kesinlike çok çok iyi araştırın ve kendinizi yakmayın 1 sene daha hazırlanın açıktan da adalete başlamış olursunuz fakat açık öğretim fakültesi adalet dgs girebilir mi bilmiyorum. Onu AÖF’e arayıp sorun, eskiden giriyordu da şimdi ne oldu bilgim yok.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Adalet iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 5
  1. Ünücersite sınavına henüz girmedim sadece tyt ye girip 2 yıllık ünüversite bölümü kazanıcam. Ve aklımda Adalet bülümü var. Şöyle ki adalet bölümü okuyup DGS ile Hukuk kazanma şansım ne kadar sizce . Adalet bölümünün DGS sınavı zor diyenler var nasıl olucak biraz bilgi verirmisiniz. Ve DGS ile Hukuk kazanırsam eğer Kpss ye girmek gibi bi zorunluluğum varmı acaba yardımcı olursanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bilmiyorum herhangi bir bilgi aldinmi

      Sil
  2. Atanamayan Memur ne kadar gıcık. Cahilmiş kendisi kusura bakmayın atanamamş saldırmış bölüme. Ne acı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Admin efendim bence bu yorumu silmelisiniz.

      Sil
  3. Hic bilemiyom kararlılık çalışma istek arzu cok onemli ben okumak kustiyorum hukuk okumak kistiyorum nedeni. İstiyom merak ediyom

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Adalet Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Adalet Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Adalet bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgox1TvcLOiG5u96aaY-yejTz5KlMmXYzO61Opm2SanLWogvww4bafrQCm1Y1ND0jcyjovNX6ZLzow-6MkmDYpTHBqASaBGqoz7sDOiCUx5tX-eJsAZOvyohuW_v5NrggESEO9ydKK4d6Cp/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgox1TvcLOiG5u96aaY-yejTz5KlMmXYzO61Opm2SanLWogvww4bafrQCm1Y1ND0jcyjovNX6ZLzow-6MkmDYpTHBqASaBGqoz7sDOiCUx5tX-eJsAZOvyohuW_v5NrggESEO9ydKK4d6Cp/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/adalet-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/adalet-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content