Alçak Gönüllülük ile İlgili Kompozisyon

Bu yayınımızda yine en güzel değerlerden biri olan alçak gönüllülük ile ilgili kompozisyon örnekleri ile karşınızdayız. İstediğiniz gibi, ...


Bu yayınımızda yine en güzel değerlerden biri olan alçak gönüllülük ile ilgili kompozisyon örnekleri ile karşınızdayız. İstediğiniz gibi, her türlü konu hakkında hem kısa hem de uzun kompozisyonlar oluşturarak size en güzel hizmeti vermeye çalışıyoruz. Alçak gönüllülük konulu kompozisyonlarımız da iki adet olarak yazılmış; biri kısa diğeri uzun tutulmuştur. Deneme tadındaki bu yazılara güzel bir başlık verilmiş ve giriş gelişme sonuç bölümlerine de dikkat edilmiştir. İyi okumalar.
alçak gönüllülük hakkında yazılar
Alçak Gönüllülük


SAKLI HAZİNE: ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK

   Alçak gönüllülük mütevazılık, diğer bir deyişle ‘’tevazu’’ demektir. Yani her türlü kibirden, gösterişten uzak olmaktır. Alçak gönüllü insanlar, yaptıklarını ille de diğer insanlardan takdir almak için yapmazlar. Örneğin yaptıkları iyiliğin bilinmesinin aksine, onu gizli tutmak isterler.

   Kendisini yetiştirmiş, yeterli olgunluğa erişmiş bir insanda alçak gönüllülük olur. O, yaptıklarını başkası görsün, tebrik etsin diye değil, kendi ve diğer insanların mutluluğu için yapar. Ne yazık ki günümüz insanları bu ender değeri yavaş yavaş kaybediyor. Sosyal medyanın bu kadar ilgi gördüğü toplumumuzda, insanlar sırf beğenilmek için yaşıyor adeta. Kimse yaşadığı güzel bir anı, yaptığı bir iyiliği kendinde saklamıyor. Yaptıkları her şeyi insanların gözüne sokarcasına paylaşıyor.

   Hiçbirimizin diğer insanların tebriklerine, alkışlarına ihtiyacımız yok. Bir başarı elde ettiysek onu gereğinden fazla abartmadan yaşamak, başarımızı diğer insanların gözüne sokmadan kutlamak en güzelidir. Her zaman alçak gönüllü olmalı, kendimizi diğer insanlardan üstün görmekten uzak durmalıyız.

-SON-



ALÇAK GÖNÜLLÜ OLMAK BİR ERDEMDİR

   Alçak gönüllülük, kişinin kendisini diğer insanlardan üstün görmemesi, kabaran nefsini terbiye edebilmesidir. Takvaca kendisinden üstün olan bir insanın bu üstünlüğünü veya kendi acziyetini kabul edebilmesidir. Bir insan ne kadar çok alçak gönüllü ise toplum tarafından o kadar sevilir, o kadar kabul edilir. Alçak gönüllü insan, diğer insanları, kendisinin sahip oldukları ile kırmaz. Sahip olduğu bir güzelliği veya meziyeti, kendini gere gere anlatmaz.

   İnsan, hatalarını, yanlışlarını kabul ettiği sürece gelişmeye, ilerlemeye devam edebilir. Atalarımız, ‘’Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır.’’ diyerek, aslında alçak gönüllülüğe de vurgu yapmıştır. Kimi zaman herhangi bir konuda bilgi sahibi olmadığımızda, bunu ifade etmek yerine kendimizce yalan yanlış da olsa bir şeyler anlatmaya, o konudaki bilgisizliğimizi gizlemeye çalışırız. Sanki her şeyi bilmek zorundaymışız gibi davranır, aslında karşımızdaki insana kendimizi rezil ederiz.

   Alçak gönüllü insan kendisini tanır ve her şeyiyle kabul eder. Başkasından üstün olduğunu göstermeye çalışmaz. Aksine, çoğu kez, sahip olduğu bir meziyeti bile gizlemeye çalışarak nefsini terbiye eder. Her biri, tasavvuf alanında ender şahsiyetler olan Hacı Bektaş-ı Veli ile Mevlana Celaleddin-i Rumi arasında geçen muhteşem bir hikayeyi anlatmak, alçak gönüllü olmanın ne kadar nahif ne kadar gerekli olduğunu anlatmaya yardımcı olacaktır.

‘’Zamanında, helali haramı çok da bilmeyen bir adam, haram yoldan para kazanır ve kazandığı bu para ile de eti budu yerinde bir inek alır. Gel gör ki bu adam bir süre sonra doğru yolu bulur ve artık haramdan sakınmaya karar verir. Ancak elinde haram mal ile alınan bir inek vardır ve bu ineği bir şekilde elden çıkarmak zorundadır.

Ne yapması gerektiğini düşünürken aklına şu gelir: ‘İyisi mi bu ineği bir dergaha bağışlayayım.’ İneği alır ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin dergahının yolunu tutar. Çıkar yanına, meseleyi olduğu gibi anlatır. Fakat Hacı Bektaş-ı Veli bu bağışı kabul etmez, adamı geri çevirir.

Adam şansını bir de Mevlana'nın dergahında denemek ister. Mevlevi dergahına varır, Mevlana'nın karşısına geçer ve aynı meseleyi ona da anlatır. Mevlana bu bağışı kabul eder. Kabul eder etmesine ama bizim adamın aklında bazı soru işaretleri kalır. Mevlana’ya sorar:

-Ey pirim! Aynı ineği Hacı Bektaş-ı Veli’ye de götürdüm; fakat o kabul etmedi. Senin kabul sebebin ne ola ki?

Mevlana Hazretlerinin verdiği cevap müthiştir:

-Biz karga isek, Hacı Bektaş-ı Veli şahindir. Biz belki her leşe konarız; ama o üstündür, öyle her leşe konmaz.

Bizimki durur mu, soluğu direkt Hacı Bektaş'ın yanında alır ve Mevlana Hazretlerinin bağışı kabul ettiğini söyler. Hacı Bektaş'ın verdiği cevabın da Mevlana'nın cevabından aşağı kalır yanı yoktur.

-Bizim gönlümüz küçük bir su birikintisi ise Mevlana'nın gönlü engin bir okyanus gibidir. Küçük bir su birikintisine düşen kara bir damla (haram yolla alınmış inek) o suyu kirletebilir; fakat okyanusa düşen kara bir damla, okyanusun temizliğinden hiçbir şey götüremez. İşte Mevlana Hazretleri, bağışını bu yüzden kabul etmiştir.''

   Görüyorsunuz değil mi alçak gönüllülüğü en güzel şekilde yaşayan insanları. Bizim örnek almamız gereken insanlardır bunlar. Alçak gönüllü olduklarından her biri kendisini yüceltmek yerine, karşısındaki insanı yüceltme yoluna gitmiş fakat bunun neticesinde bile aslında yine kendileri yücelmiştir.

   Alçak gönüllülük tam da budur işte. Diğer insanları küçümseyip kendimizi üstün görmek yerine, onları üstün görmek ve kendi nefsimizi terbiye etmek...

-SON-


Sizler için yazdığımız alçak gönüllülük konulu kısa ve uzun kompozisyonları umarız ki beğenmişsinizdir. Sizler de alçak gönüllülük ile ilgili yazılar yazarak bize gönderebilir, sitemizde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Alçak Gönüllülük ile İlgili Kompozisyon
Alçak Gönüllülük ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglQLg41Jvtd6aiqVJdr-DayElgIMuVjRCT39FhYb3d0iE-o5tIm2Logm0c5P3ACmX0LU9WPgqD4rj3PHNBT9BQuaCUzEESc-enW4s9GAN6FCYybJcXfHVvz6FVN1LLjvZbXpnK2svvCYUO/s320/alcak-gonulluluk.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglQLg41Jvtd6aiqVJdr-DayElgIMuVjRCT39FhYb3d0iE-o5tIm2Logm0c5P3ACmX0LU9WPgqD4rj3PHNBT9BQuaCUzEESc-enW4s9GAN6FCYybJcXfHVvz6FVN1LLjvZbXpnK2svvCYUO/s72-c/alcak-gonulluluk.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2019/10/alcak-gonulluluk-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2019/10/alcak-gonulluluk-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content