Ahlak ile İlgili Kompozisyon

Bu içeriğimizde, belki de en önemli değerlerden biri olan güzel ahlak hakkında kompozisyon örnekleri sunacağız size. Her zamanki gibi güze...


Bu içeriğimizde, belki de en önemli değerlerden biri olan güzel ahlak hakkında kompozisyon örnekleri sunacağız size. Her zamanki gibi güzel ahlak ile ilgili kısa kompozisyonumuzun yanında bir de uzun kompozisyon yazdık ki herkes faydalanabilsin. Ahlak konulu yazılarımıza güzel bir başlık seçmeyi ve deneme yazısı tadında yazdığımız bu metinleri giriş gelişme sonuç bölümlerine uygun yazmayı da ihmal etmedik tabii. Herkese iyi okumalar.
 
güzel ahlak konulu kompozisyon örnekleri
Güzel Ahlak

GÜZEL AHLAK

   Ahlak, bir toplumda yaşayan bireylerin uymak zorunda oldukları kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. İnsan toplumsal bir varlıktır. Hayatını tek başına idame etmesi mümkün olmadığı için diğer insanlarla beraber yaşar.

   Başka insanlarla bir arada yaşamak ise bazı toplumsal kurallara uymayı gerektirir. Bu kurallara tüm insanlar riayet ettiği sürece toplum huzur ve refah içinde yaşamını sürdürmeye devam edebilir. Ahlakı sadece yazılı kurallar oluşturmaz. Bir toplumun dini inancı, örf, adet ve gelenekleri de ahlaki davranışların ortaya çıkmasında fazlası ile etkilidir. Güzel ahlak, bir insanda bulunabilecek en güzel erdemdir. Ahlaklı insan çevresi tarafından hem sevilir hem de saygı görür. Güzel bir ahlaka sahip olmayan, bir diğer deyişle ahlaksız insanın ise toplum içinde yer edinmesi mümkün değildir.

   İnsanlar içinde yerimizi belirleyecek en önemli değerlerden biri güzel ahlak iken, elbette bizler de güzel ahlaka sahip olan bir birey olmalıyız. Çocuklarımıza, gelecek kuşaklara örnek olmak için öncelikle kendimiz ahlaklı olmalı, içinde yaşadığımız toplumun ahlaki kurallarına riayet etmeliyiz.

-SON-


EN BÜYÜK SERVET: AHLAK

   Bir insanın çocuğuna bırakacağı en güzel miras şüphesiz ki güzel ahlaktır. İnsan ancak sahip olduğu güzel ahlakla yücelebilir. Mal mülk, para pul ve benzeri şeylerin tümü geçicidir; insana bir süreliğine mutluluk verebilir ve bunu da sadece sahibine verebilir. Oysa güzel bir ahlaka sahip olan insan, hem kendisi her zaman mutlu olur hem de beraber yaşadığı diğer insanları mutlu eder.

   Güzel ahlak, bir anlamda iyilik demektir. Böyle bir insanın hiç kimseye hiçbir zararı dokunmaz. Her şeyi sadece kendisi için değil, yaratıcısı ve dolayısıyla diğer insanlar için de yapar. Herhangi bir davranışta bulunmadan önce bu davranışının sonuçlarını hesaplar. Yapacağı davranış, bir kişiye veya topluma zarar verecekse bu davranışı yapmaktan kaçınır.

   İslam dininde belki de ibadetten daha fazla, güzel ahlaka önem verilir. İslam’a göre kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak ve ancak takva ile olur. Takva ise Yaradana inanmak ve onun emirleri üzerine yani güzel bir ahlak üzerine yaşamak ile olur. Ahlaklı, erdemli olmanın çok faydası vardır. Her şeyden önce ahlaklı olan insan, bu özelliğinin kendisine verdiği iç huzurla her zaman mutlu olur ve etrafına da mutluluk, güzellik saçar. Ahlaklı insan toplum içinde layık olduğu değeri görür ve yaratıcı tarafından da onurlandırılır.

Güzel ahlaktan bahsetmişken yaşanmış küçük bir hikayeden bahsetmemek olmaz elbette:

‘’Hz. Ömer'in halife olduğu yıllardır. Süt satıcılarının süte su kattığı ile ilgili şikayetler gelir kulağına. Kesin bir emirle bunu yasaklar. Bir gece sokaklarda gezinirken, istemeden olsa bir eve kulak misafiri olur. Anne ile kızı arasında geçen diyalog aynen şu şekildedir:

Anne: Kızım kalk da şu sütlere su katıver.
Kız: Hayır, anne; halife Ömer’in bunu kesinlikle yasakladığını duymadın mı?
Anne: Kızım boş ver şimdi, kalk da sütlere su katıver diyorum. Halife Ömer gecenin bu saatinde nereden görecek süte su kattığımızı?
Kız: Anne, belki Halife Ömer görmez ama ben Rabbim görür, ben böyle bir şeyi asla yapamam.

Hz. Ömer düşünceli düşünceli evinin yolunu tutar. Güzel ahlaklı kızı düşünür ve zaman geçmeden bu kızı oğlu Asım'a ister ve onları evlendirir. Böylece güzel ahlaklı kız, ahlaklı olmasının karşılığını hem bu dünyada görür hem de diğer dünyada.

   Ahlaklı olmak için hiçbir maddi olan hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur. Örneğin fakir olmak, hırsızlık yapmayı gerektirmez. Yahut güçlü olmak, güçsüzleri ezmeyi gerektirmez. Ahlaklı insan her şeyden önce kendisini yaratanı düşünür, insanlara faydalı olmayı, onlara zarar vermemeyi düşünür.

   Böyle güzel bir değerden asla uzaklaşmamalıyız. Unutmamalıyız ki güzel ahlak, insan onu istediği sürece insanda barınabilir. Güzel davranışlarımızdan taviz verip kötü yolu seçersek bir daha eskisi gibi iyi bir insan olamayabiliriz. Bu yüzden her zaman erdemli insan olmak en büyük gayemiz olmalıdır.

-SON-

Güzel ahlak konulu kompozisyon örnekleri sunduk sizler için. Sizler de bu kompozisyonları okuyarak fikir sahibi olabilir ve ahlak hakkında kendi kompozisyonunuzu yazabilirsiniz. Hepinize teşekkürler.

YORUMLAR

BLOGGER: 6
  1. 8. sınıftayım. Öğretmen 2 sözlü notundan birini kompozisyona vericekmiş. Allah razı olsun, burası hayatımı kurtardı. Kaliteli yazı için teşekkürler :P

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler💗💗

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ahlak ile İlgili Kompozisyon
Ahlak ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7Dk2Nmq8LknC0TaklZYEeCHvX7gmol0JBqbxvr8FWa_gZ3FxXeBc3rSfZTuQlDifOpXcjmyNv8ele4PRmPKK9X2CezGSJ68pYtjvQiCmOhKyW_IJdcWeyAjPuMB8G5oAqDCJdbIstS62_/s1600/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7Dk2Nmq8LknC0TaklZYEeCHvX7gmol0JBqbxvr8FWa_gZ3FxXeBc3rSfZTuQlDifOpXcjmyNv8ele4PRmPKK9X2CezGSJ68pYtjvQiCmOhKyW_IJdcWeyAjPuMB8G5oAqDCJdbIstS62_/s72-c/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2019/10/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2019/10/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content