Adalet ile İlgili Kompozisyon

Bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından biri olan adalet ile ilgili kompozisyon örneklerini bu sayfada sizlere sunduk. Adalet konulu kosa...


Bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından biri olan adalet ile ilgili kompozisyon örneklerini bu sayfada sizlere sunduk. Adalet konulu kosa kompozisyonun yanında, sizler için uzun kompozisyon da yazdık. Adalet hakkında kompozisyonlara uygun başlık seçerek bu yazıları giriş gelişme sonuç bölümleri ile ilgili kurallara riayet ederek oluşturduk. İşinize yaraması dileğiyle...

adalet konulu kompozisyon
Adalet

ADALET

   Adalet, Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlüğünde "Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe" şeklinde tanımlanmıştır. Ancak adalet istemek için, her kuralın illaki yazılı bir yasa halinde olması gerekmez. Nitekim TDK'nin aynı sözlüğünde "adalet" kavramının ikinci anlamı şöyle verilmiş: "Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme"

   Bundan şunu çıkarabiliriz: Adaleti sağlamak, yalnız yasaları uygulamakla sınırlı değildir. Yazılı olmayan kurallarımız da bulunmaktadır. Örneğin bir öğretmenin tüm öğrencilerine veya bir annenin tüm çocuklarına aynı şekilde davranması, ayrım yapmaması gerektiği ile ilgili herhangi bir yazılı kanun yoktur. Burada yazılı kanun değil, kişinin vicdanı devreye girer. Zaten kişi, ancak vicdan sahibi olduğunda adaleti sağlayabilir.

   Hepimiz aynı amaçla yaratıldık. Diliyle diniyle, ırkıyla, rengiyle hepimiz eşitiz. Birimizin diğerinden hiçbir üstünlüğü yok. Üstünlük sadece iyi insan olma ile ortaya çıkabilir. Sosyal veya ekonomik durumu yüzden birilerini dışlamak, görmezden gelmek veya hak etmeyene hak etmediği bir ayrıcalıkta bulunmak adaleti çiğnemek demektir. Hepimiz, süresini bile bilmediğimiz şu kısacık ömrümüzde adaletli davranmalı, insanların mutlu yaşamaları için çaba sarf etmeliyiz.

-SON-


ADALET VE HUZUR

   Bir toplumun mutlu olması, huzur içinde yaşaması için o toplumda adaletin tamamen sağlanmış olması gerekir. Adaletin tökezlediği yerde mutluluk ve huzur da tökezler. Adaletin sağlanması ise öncelikle tek tek bireylerin vicdanına ve toplumu yöneten yöneticilere bağlıdır. Tüm insanlara, hiçbir fark gözetilmeksizin davranılmalı, kimse kimseden üstün görülmemelidir. İnsanlar, birbirlerinin haklarına riayet etmeli, kimsenin hakkını gasp etmemelidir.

   Herhangi bir davranışta bulunmadan önce, gerçekleştireceğimiz bu davranışın başkası üzerinde ne tür etkilere sahip olabileceğini hesaplamalı, adımlarımızı ona göre atmalıyız. Bize yapıldığında bizi memnun etmeyecek bir davranışı bizler de başkasına yapmamalıyız. Birbirimizi mutlu edecek işler yapmalıyız. Bir anlamda adalet ile ilgili olan küçük bir hikayeyi anlatmak yerinde olacaktır:

   "Vakt-i zamanında bir adam, bir tanıdığında bir tarla satın alır. Tohum ekme zamanı gelip de tarlayı sürdüğünde sabana bir altın küpü takılıp gün yüzüne çıkar. Sıradan bir insanın mutluluktan uçacağı bu hadiseye bizim adam sevinmez bile. Altın küpünü kaptığı gibi, tarlayı kendisine satan adamın yanına varır ve ona şöyle der:

   -Ben senden tarlanın üstünü satın aldım; oysa bu altınlar tarlanın altından çıktı. Bunlar tamamen senin halkındır güle güle kullan.

   Fakat tarlayı satan kişi hiç de öyle düşünmemektedir. O da şu karşılığı verir:

   -Hayır, hayır... Ben sana tarlayı altıyla üstüyle; taşıyla, toprağıyla sattım. Bu yüzden altınlar senin hakkındır. Ben onlara elimi süremem.

   Dese de bu konuda bir anlaşmaya varamazlar ve zamanının kadısına (hakim) giderler. Kadı, her ikisine de çocuklarının olup olmadığını sorar. Birinin kızı diğerinin oğlu olduğunu öğrenince çocuklarınızı birbiriyle evlendirmelerini, altınları da onların yeni bir yuva kurmaları için onlara vermelerini söyler. Böylece adalet sağlanmış olur."

   Velhasıl iki insan birbirinin haklarına yani adalete önem verdikleri için mutlu olurlar ve kendi çocuklarının da mutlu olmalarına vesile olmuş olurlar.

   İşte, bizler de, bu iki adam gibi, adalete önem verir, onun tecellisine katkıda bulunursak, öncelikle kendimizi sonra tüm toplumu mutlu etmiş oluruz. Ne olursa olsun, adaletten asla ayrılmayalım. Tüm insanların haklarını gözetelim.

-SON-

Evet, sevgili edebiyatseverler, adalet konulu kompozisyonlarımızı sizlere sunduk. Umarız ki beğenir ve onları okumaktan zevk alırsınız. Deneme yazısı tarzında yazdığımız adalet ile ilgili kompozisyon giriş gelişme sonuç bölümleri ile sunulmuştur. Sizler de adalet hakkında yazılar yazıp yayınlamamız için bize gönderebilirsiniz.


YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Edebiyat tan nefret ediyorum fakat ödev için gerekli

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim çok yarar sağladı

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Adalet ile İlgili Kompozisyon
Adalet ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoRA4EAfXp-DVgeRzMFkknbpf8yAmeEFFjqkylwU7rNOCEmrrVw2-SqORVH_TooIFZoPPG_3BFg74yCRLFV6gf1QMV75616a-kOqpefU2-k5es_nOwQ6UL_CFAPYmqcquFhtsShgD_9gbC/s1600/adalet-ile-ilgili-kompozisyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoRA4EAfXp-DVgeRzMFkknbpf8yAmeEFFjqkylwU7rNOCEmrrVw2-SqORVH_TooIFZoPPG_3BFg74yCRLFV6gf1QMV75616a-kOqpefU2-k5es_nOwQ6UL_CFAPYmqcquFhtsShgD_9gbC/s72-c/adalet-ile-ilgili-kompozisyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2019/10/adalet-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2019/10/adalet-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content