Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Mütercim ve Tercümanlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...

Mütercim ve Tercümanlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Mütercim ve Tercümanlık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mütercim ve Tercümanlık bölümü nedir, puan türü nedir, Mütercim ve Tercümanlık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Mütercim ve Tercümanlık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Mütercim ve Tercümanlık bölümünün kuruluş amacı, bilimsel yöntemler çerçevesinde hukuk, iktisat, edebiyat, sosyal, teknik ve fen bilimleri, tıp, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, maliye ve benzeri birçok konuda ve çağın gerekleri doğrultusunda gelişmekte olan yeni alanlarda İngilizce-Türkçe, Fransızca-Türkçe ve Almanca-Türkçe dil çiftleri çerçevesinde yazılı ve sözlü çeviri yapabilecek bilgili, kültürlü, mesleğin gerektirdiği becerilerle donanmış ve bu alanda büyük ölçüde gereksinim duyulan nitelikli mütercim ve tercümanlar yetiştirmektir.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Nedir?

Mütercim ve Tercümanlık bölümü; çevirinin kültürlerarası iletişimdeki önemini kavramış, çevirmenlik mesleğinin etik ilke ve değerleri konusunda bilinçlenmiş, Türkçe ve İngilizce dil bilgisine ileri düzeyde hakim, çeviri teknolojilerini kullanabilen, çeviride teknik yeterliliğe, bilgi birikimine ve araştırma becerisine sahip, çeviri konusunda bilimsel araştırma yapabilecek kuramsal ve yöntemsel altyapıya sahip, İngilizce dışında en az bir yabancı dilde yazılı çeviri yapabilecek mütercim ve tercümanlar yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Mütercim ve Tercümanlık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Mütercim ve Tercümanlık, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Mütercim ve Tercümanlık baraj puanı da 180 puandır.

 

Mütercim ve Tercümanlık okumak nasıl
Mütercim ve Tercümanlık

Mütercim ve Tercümanlık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mütercim ve Tercümanlık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mütercim ve Tercümanlık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Gazete veya haber ajansları

2- Basın-Yayın Kuruluşları

3- Dışişleri Bakanlığı

4- Kültür ve Turizm Bakanlığı

5- Turizm Firmaları

6- Uluslararası Ticari İşletmeler

7- Çeviri Büroları

8- Yayınevleri

 

Mütercimlik, yazılı bir metnin başka bir dile çevrilmesi, tercümanlık ise bir dilde konuşulanları ya konuşma anında ya da sonrasında başka bir dile çevirme işidir. Bu bölümün mezunlarına “Mütercim - Tercüman” unvanı verilir. Bu unvana sahip mezunlar, yazılı ve sözlü çevirmen, editör, dil/kültür danışmanı olarak dil hizmetleri ve çeviri sektöründe, Dış İşleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli devlet kuruluşları ya da özel kuruluşlarda görev yapabilirler.

 

Mütercim ve Tercümanlık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mütercim ve Tercümanlık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mütercim ve Tercümanlık mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çevrilmiş içeriğin orijinal anlamını iletmesini sağlamak.

2- Cümleleri doğru ve net bir şekilde iletmek.

3- Doğru çeviriyi yapabilmek için hukuki, teknik, bilimsel ve kültürel ifadeleri araştırmak.

4- Kaynak dildeki kavramları, hedef dilde eşdeğer kavramlara dönüştürmek.

5- Metinleri teslim tarihine uygun bir şekilde hazırlamak.

6- Uzmanlık kavramlarını anlamak ve uygun şekilde tercüme etmek için konunun uzmanlarına danışmak.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mütercim ve Tercümanlık maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mütercim ve Tercümanlık maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Mütercim ve Tercümanlık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Mütercim ve Tercümanlık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Mütercim ve Tercümanlık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Mütercim - Tercümanlık Lisans Programı’nda, yazılı ve sözlü çeviri uygulaması ve kuramı, metin çözümlemesi, teknik yazarlık, çeviri kuramı, çeviri teknolojileri, dilbilim, düzeltmenlik, edebiyat çevirisi, medya çevirisi, hukuk ve Avrupa Birliği metinleri çevirisi alanlarında dersler yer almaktadır.

 

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Çeviri Eleştirisi
  4. Çeviri Esasları
  5. Çeviri ve Medya
  6. Çevirmenler için Etkili Konuşma ve Yazma
  7. Çevirmenler için İleri İngilizce
  8. Dünya Uygarlıkları
  9. İngilizce
  10. Karşılaştırmalı Dil Bilgisi
  11. Not Alma ve Özetleme Teknikleri
  12. Türk Dili

 

Mütercim ve Tercümanlık Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mütercim ve Tercümanlık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mütercim ve Tercümanlık bölümüne son beş yılda toplam 12 kontenjan verilmiş ve mezunlar 67 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Mütercim ve Tercümanlık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mütercim ve Tercümanlık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güçlü bi hafızası olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Sürekli okumaktan zevk almalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sözel becerileri yüksek olmalı.

9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.

10- Gramer yapılarına ilgi duymalı.

 

Mütercim ve Tercümanlık Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mütercim ve Tercümanlık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Mütercim ve Tercümanlık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Mütercim ve Tercümanlık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtNRSTcWZ5Gk3pdLhWZFfrb39CyHD0m4g_WMJmMK7P9ucBcxjgeYgijTADfFmmpDZChQT-5rmW9-sf0aDpL5L9bpfRtV7tNifpHQm73tplhV7d5OG7RBWSDa4Qraa1WvXtrwIpPjYAflUX/s16000/mutercim-tercumanlik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtNRSTcWZ5Gk3pdLhWZFfrb39CyHD0m4g_WMJmMK7P9ucBcxjgeYgijTADfFmmpDZChQT-5rmW9-sf0aDpL5L9bpfRtV7tNifpHQm73tplhV7d5OG7RBWSDa4Qraa1WvXtrwIpPjYAflUX/s72-c/mutercim-tercumanlik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/11/mutercim-ve-tercumanlk-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/11/mutercim-ve-tercumanlk-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content