Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü var. Aşağıda sırasıyla Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü nedir, puan türü nedir, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bölümde öğrenciler, yoğun bir edebiyat ve yabancı dil eğitimine tabi tutulmaktadır. Bir yıllık ikinci yabancı dil eğitimini kapsayan hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrenci; birinci sınıftan itibaren edindiği ikinci yabancı dille ve bu yabancı dilin edebiyatıyla ilgili dersler alır. Bu derslerin yanında mitoloji, Batı ve Türk kültürü tarihi derslerini de almak durumundadır.

Ayrıca birinci sınıfta öğrenciler alanın ana dersi "Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimine Giriş"i de her iki dönemde de alarak, alanın temel tartışma ve kuramlarına hakim hale gelir. İkinci yılda öğrenciler başat edebi türler olan roman, şiir ve tiyatronun tarihsel gelişimine yönelik dersler alarak bu türlerde de bilgilerini arttırma fırsatı yakalarlar. Bu derslerin yanında imgebilim ve Amerikan edebiyatına yönelik zorunlu derslerle de kendilerini geliştirme olanağı bulurlar.

Üçüncü yılda ise; felsefe, Türk edebiyatı ve eleştiri dersleriyle birlikte alana olan hakimiyetlerini pekiştirerek bölümümüzün bir anlamda laboratuvar niteliğindeki derslerinden biri olan seminer dersleriyle de öğrendiklerini uygulama fırsatı yakalarlar. Son sınıfta ise öğrencilerimiz dilbilim ve Türk edebiyatına yönelik derslerle birlikte bitirme tezi dersini de alarak lisans eğitimleri süresince ilgi duydukları konularda araştırmalar yaparak, bu alanları daha yakından tanıma imkanına sahip olurlar.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir?

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü; öğrencilerini birden fazla dilde uzmanlaştırmak için eğitim veren bir lisans bölümüdür.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Karşılaştırmalı Edebiyat için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Karşılaştırmalı Edebiyat, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Karşılaştırmalı Edebiyat baraj puanı da 180 puandır.

 
Karşılaştırmalı Edebiyat nedir
Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Araştırma Merkezleri

2- Basın-Yayın Kuruluşları

3- Dışişleri Bakanlığı

4- Kültür ve Turizm Bakanlığı

5- Turizm Firmaları

6- Uluslararası Ticari İşletmeler

7- Çeviri Büroları

8- Yayınevleri

 

Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları, edindikleri donanımı ve vizyonu gerek akademik kariyerlerinde, gerek editörlük, yazarlık, çevirmenlik, metin yazarlığı gibi edebiyatla ilintili olan ve olmayan mesleklerde ilerletebilirler. Mezunlarımız bugün çeşitli kültür-sanat alanlarında, reklam ve medyada, sivil toplum örgütlerinde ve düşünce kuruluşlarında meslek hayatlarını sürdürmektedir.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Karşılaştırmalı Edebiyat mezunlarının görevleri şunlardır:

Bölüm mezunları, bildikleri yabancı diller sayesinde dış ticaret, turizm sektörlerinde, edindikleri edebi birikimle editör ya da çevirmen olarak yayın sektöründe çalışmaktadırlar. Ayrıca ülkemizdeki sayısı günden güne artan Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde ileride doğabilecek akademisyen ihtiyacını da yine bölüm mezunlarımızın karşılaması muhtemeldir.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Karşılaştırmalı Edebiyat maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Karşılaştırmalı Edebiyat maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Karşılaştırmalı Edebiyat dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Batı Edebiyatında 'Kahraman' Tiplemeleri
  3. Batı Kültürü Tarihi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Çeviri ve Sanat Değerlendirmesi
  6. Edebi Akımlar
  7. Eleştiri Kuram ve Yöntemleri
  8. Felsefe Tarihi
  9. Genel Dilbilim
  10. İngilizce
  11. İngilizce Edebi Çeviri
  12. Karşılaştırmalı Metin Analizi
  13. Mitoloji
  14. Romanın Gelişimi
  15. Romanın Tarihsel Gelişimi
  16. Tiyatronun Tarihsel Gelişimi
  17. Türk Dili
  18. Türk Kültürü Tarihi

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Karşılaştırmalı Edebiyat KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne son beş yılda sadece 1 kontenjan verilmiş.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Karşılaştırmalı Edebiyat tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güçlü bi hafızası olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Sürekli okumaktan zevk almalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sözel becerileri yüksek olmalı.

9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Karşılaştırmalı Edebiyat yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

‘’Çok geniş bir alanda çalışabiliyor mezun olanlar. Bölümümüz açıkçası çok yeni ve yavaş yavaş tanınıyor. Zaman ile iş imkanlarının ve çalışma olanaklarının netleşeceğine inanıyorum. Bölümden mezun olduğunuz takdirde bu alana kendinizi verebilir, akademisyen olabilirsiniz. Bunun dışında özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilir, çevirmenlik, tercümanlık, yazarlık, editörlük, eleştirmenlik yapabilirsiniz. Medya ve basın ile çalışabilirsiniz, kültür elçiliği yapabilir ve elçiliklerde çalışabilirsiniz.

Ben kişinin kendisini geliştirmesine ve çalışarak her şeyi başarabileceğine inanıyorum. Çalışmadan hiçbir şey yapılamaz ve şunu da eklemek istiyorum: Bölümde formasyon alınabilmesi için çalışmalar yapılmakta lakin ben öğretmenlik yapmak isteyen arkadaşların başka bir bölümü tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Şu an için formasyon verilmiyor. Söylediğim gibi çalışmadan hiçbir şey olmaz, öğretmen olmak istiyorlarsa uygun bir bölüme gidebilirler.’’

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Karşılaştırmalı Edebiyat nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Karşılaştırmalı Edebiyat iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYYZPMa0AzzVuUD30hl2uZsTeu7AdG9KM1ya3MUofPl9S9cp-pn1fkWDXaj2iHTsDv2li-_S44wnRaO1Iu5-Xk1dZFOA588miQg1DsxcggjjizPIGg3Ajq34jwD6I_0ezclzF-RMZJ8lsx/s16000/karsilastirmali-edebiyat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYYZPMa0AzzVuUD30hl2uZsTeu7AdG9KM1ya3MUofPl9S9cp-pn1fkWDXaj2iHTsDv2li-_S44wnRaO1Iu5-Xk1dZFOA588miQg1DsxcggjjizPIGg3Ajq34jwD6I_0ezclzF-RMZJ8lsx/s72-c/karsilastirmali-edebiyat.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/11/karslastrmal-edebiyat-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/11/karslastrmal-edebiyat-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content