Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Yazılım Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...

Yazılım Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Yazılım Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yazılım Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Yazılım Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Yazılım Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir?

Yazılım Mühendisliği bölümü; bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Yazılım Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Yazılım Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Yazılım Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Yazılım Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır. Bölümü tercih etmek için sayısal puan türünde ilk 300 bin kişi arasında olma şartı da bulunmaktadır.

 

Yazılım Mühendisliği nedir
Yazılım Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Yazılım Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yazılım Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bankalar

2- Belediyeler
3- Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

4- Büyük Ölçekli Şirketler

5- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü

6- Göç İdaresi Genel Müdürlüğü

7- Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü

8- Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü

9- Üniversiteler

10- Web Tasarım Firmaları

11- Yazılım Şirketleri
12- Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı

13- Her Türlü Devlet Kurumu

 

Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadığından yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Yeni mezunlar genellikle ilk yıllarda programcı olarak görev alarak genel işleyişlerle ilgili tecrübe sahibi olurlar.

Günümüzde birçok mühendislik mezunu yazılım mühendisliğinin eğitimini almamalarına rağmen bu mesleği sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak, konularında yetkin kişilerin bu alanda çalışmalarına verilen önem hergeçen gün artmaktadır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

 

Yazılım Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yazılım Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yazılım Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteri ilişkilerini kurar.

2- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder.

3- Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda analiz yapar.

4- Program yazar.

5- Programı test eder.

6- Tasarım yapar.

7- Yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir.

8- Yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar.

 

Yazılım Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yazılım Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yazılım Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışılır. Projelere bağlı olarak seyahat etmeleri gerekebilir. Çalışırken üst yönetimle, programcılarla ve müşterilerle, yoğun olarak iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar, bilgisayar programlama dilleri, yazılım geliştirme programları, yazıcı, tarayıcı

2- Cd, memory stick vs

3- Yazılım mühendisliği alanında uluslararası kural ve uygulamalarla ilgili çeşitli doküman, kitaplar, kalite standartları

 

Yazılım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yazılım Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yazılım Mühendisliği maaşları 5000-8000 lira arasındadır.

 

Yazılım Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Yazılım Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Yazılım Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Yazılım Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Algoritma Çözümleme ve Tasarımı
  2. Algoritmalar ve Programlama
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Ayrık Hesaplama Yapıları
  5. Bilgisayar Teknolojileri
  6. Doğrusal Cebir
  7. Ekip Dinamikleri ve İletişim
  8. Fizik
  9. Genel Kimya
  10. İngilizce
  11. İnsan Bilgisayar Etkileşimi
  12. İnsan Bilgisayar Etkileşimi
  13. İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Ağları
  14. İşletim Sistemleri
  15. İstatistiksel Analiz
  16. Matematik
  17. Mühendislik Ekonomisi
  18. Nesneye Yönelik Programlama
  19. Olasılık ve İstatistik
  20. Türk Dili
  21. Veri Tabanı Sistemleri
  22. Veri Tabanı ve Yönetimi
  23. Veri Yapıları
  24. Yazılım Geçerleme ve Sınama
  25. Yazılım Kalite Güvencesi ve Testi
  26. Yazılım Mühendisliği İlkeleri
  27. Yazılım Mühendisliğine Giriş
  28. Yazılım Projesi Yönetimi
  29. Yazılım Sistemleri Analizi
  30. Yazılım Tasarımı ve Mimarisi
  31. Yazılım Tasarımı
  32. Yazılım Yapılandırma

 

Yazılım Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yazılım Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yazılım Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 217 kontenjan verilmiş ve mezunlar 75 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Yazılım Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yazılım Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme (ikna) yeteneği yüksek olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Fen ve matematik alanlarına ilgi duymalı.

5- Göz sağlığı yerinde olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Mantık yürütme ve tasarım yeteneği gelişmiş olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sayısal düşünme becerisi yüksek olmalı.

10- Yaratıcı olmalı.

 

Yazılım Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yazılım Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Yazılım Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Yazılım Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3bof04YjtfDZUUMq8H7nJ_QJIXkR4aEe11oeBn97m3i0QTSEpDNtKDTXO9ySVjiep0dhbfyAGIZA3JW5uVvLSIGeB8w90gFYX4oVZQTjYWd7kWkUDjOFq0PEdyxwUH4xu1xuFLXS_y4p6/s16000/yazilim-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3bof04YjtfDZUUMq8H7nJ_QJIXkR4aEe11oeBn97m3i0QTSEpDNtKDTXO9ySVjiep0dhbfyAGIZA3JW5uVvLSIGeB8w90gFYX4oVZQTjYWd7kWkUDjOFq0PEdyxwUH4xu1xuFLXS_y4p6/s72-c/yazilim-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/yazlm-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/yazlm-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content