Uçak Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Uçak Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

Uçak Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Uçak Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Uçak Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Uçak Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Uçak Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Uçak Mühendisliği Bölümü Nedir?

Uçak Mühendisliği bölümü; uçak, uzay aracı, füze ve silah sistemlerinin tasarımı, üretimi ve bakımında aktif olarak görev alabilecek mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Uçak Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Uçak Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Uçak Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Uçak Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır. Bölümde ayrıca başarı sıralaması barajı da var. Tercih edebilmek için sayısal puan türünde ilk 300.000 kişi arasında olmanız gerekmektedir.

 

Uçak Mühendisliği nedir
Uçak Mühendisliği

Uçak Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Uçak Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Uçak Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Aselsan

2- Belediyeler

3- Devlet Planlama Teşkilatı

4- Endüstri (Arçelik, Beko, AEG, Bosch, Momentus)

5- Hava İkmal Bakım merkezleri (HİBM)

6- Havacılık Mühendisliği Ar-Ge Firmaları

7- Havelsan

8- Otomotiv Sanayi (Isuzu, BMC, Renault, Hyundai)

9- Roketsan

10- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

11- Tübitak

12- Türk Hava Kurumu

13- Türk Hava Yolları

14- Türk Havacılık Sanayi (TAI)

15- Türk Motor Sanayi (TEI)

16- Uçak Bakım Şirketleri (MNG Teknik)

17- Ulaştırma Bakanlığı

18- Üniversiteler

 

Sivil havacılık kısmını tercih edenler; havayolu şirketlerinin teknik birimlerinde ya da uçak, parça ve çeşitli komponentler için bakım onarım tamir hizmeti veren MRO şirketlerinde görev yapabilirler. Savunma Sanayisini tercih edenler ise Türk Havacılık v Uzay Sanayii, Roketsan, Aselsan, Baykar gibi oluşumların çeşitli departmanlarına çalışırlar.

 

Uçak Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Uçak Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Uçak Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

***Uçaklar belirli uçuş saatine ulaştığında ya da belirli sayıda uçuş gerçekleştirdikten sonra girmeleri gereken periyodik bakım bulunuyor. Bu nokta da devreye uçak mühendisleri giriyor. Uçakların operasyonlarını sağlıklı ve emniyetli bir şekilde devam ettirebilmesi için bakım planlanması ve bakım uygulamalarının eksiksiz bir şekilde yapılması uçak mühendisinin sorumluluğundadır. Bu bakımların yapıldığı ekipte görev alabilirler. Hangi bakımın ne zaman yapılacağı, bakımlarda uçağın hangi kısmına hangi işlemin gerçekleştirileceğini verimli bir şekilde planlamak görev tanımlarındandır.

***Eğer mühendislik departmanında çalışıyorsanız çalıştığınız havayolunun filosundaki uçakların yalnızca bir kısmı sizin görev alanınıza girer. Yani; uçağın imalatçısının yayınladığı dokümanları ve bakım revizyonlarını düzenli olarak takip eder,  kendilerini ilgilendiren bir durum olup olmadığını inceler.Bir sonraki bakım faaliyetinde teknisyenin hangi yolları izleyeceği ve ne yapacağını hazırlar ve bunları adım adım takip eder.

***Uçuş sırasında beklenmeyen durumlar yaşanabilir. Arıza, kuş çarpması ya da sert iniş görülebilir. Problem sonrasında uçak mühendisi arızanın nedenini belirlemeye çalışır. Bunları rapor eder. Sonrasında uçuş programını aksatmayacak şekilde arızanın giderilmesi için bir program hazırlar.

***Teknik birimlerin kalite kısmında görev alabilirler. Bakım prosedürlerinin ve uçuş operasyonlarının düzgün yürütülüp yürütülmediğini denetlerler. Aksaklık ve usulsüzlükleri tespit edip rapor tutarlar. Giderilmesi için önerilerde bulunurlar.

***Kalite departmanında teknik ve operasyonel kalite denetçisi olarak da görev alabilirler. Çalışılan havayolunun bünyesine katacağı ya da çıkartacağı uçakların teknik anlamdaki tüm gerekliliklerinin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi de uçak mühendislerinin görevidir.

 

Uçak Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Uçak Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Uçak Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Meslek elemanları kısmen kapalı yerde, kısmen açık havada çalışır. Çalışma ortamı kirli, yağlı, gürültülü olabilir. Yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Anahtar takımları

2- Bilgisayar

3- Hesap makinesi

4- Ölçüm aletleri

5- Teknik çizimler için gerekli cetveller

6- Teknik malzemeler

7- Test alet ve cihazları

 

Uçak Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Uçak Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Uçak Mühendisliği maaşları 5000-8000 lira arasındadır.

 

Uçak Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Uçak Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Uçak Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Uçak Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Uçak Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Aerodinamik
  2. Akışkanlar Mekaniği
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Deneysel Mühendislik
  6. Diferansiyel Denklemler
  7. Elektrik Devre Temelleri
  8. Fizik
  9. Genel Kimya
  10. Hava Uzay Yapıları
  11. İngilizce
  12. Isı Geçişi, Ölçme Tekniği
  13. Lineer Cebir
  14. Makine Elemanları Tasarımı
  15. Malzeme Bilimi
  16. Matematik
  17. Mukavemet
  18. Otomatik Kontrol
  19. Sayısal Analiz
  20. Statik, Dinamik
  21. Tepki ve Tahrik
  22. Termodinamik
  23. Türk Dili
  24. Uçak Mühendisliğine Giriş ve Etik
  25. Uçak Tasarımı
  26. Uçuş Mekaniği
  27. Uçuş Stabilitesi ve Kontrol

 

Uçak Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Uçak Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Uçak Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Uçak Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Uçak Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Planlı çalışmayı bilmeli.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.

6- Matematik-fizik konularına ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.

7- Yaratıcı, tasarım gücü yüksek olmalı.

8- İnsanlarla iyi ilişki kurabilmeli.

9- Sorumluluk sahibi olmalı.

 

Uçak Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Uçak Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Her gün gelişen teknolojik donanımlar, savunma sanayisi vb. mühendislik bölümüne olan ihtiyacı arttırıyor. Türkiye'de önü açık 3 tane bölüm say deseniz listeye kesinlikle eklenecek bir bölümdür. Havacılık konusunda en basit bir ülke bile aşırı derecede ilerlemişken asla ölmeyecek bir meslektir. Yurt dışında aşırı iş imkanı var, Türkiye'de de aynı şekilde. Kontenjan ve her üniversitede bulunmayan bir bölüm olduğu için ihtiyaç fazla.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Uçak Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Uçak Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Uçak Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Uçak Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7-5BO_kShILZxFj-Y6g9goGFAgHBJiYtSPwgr_eHJO524KLmnOazGX0QiaOwl50oQf0GgzzwNSL5ZplEl1reU4DVdybsWqC5FKhqaT8OO_APSm5xj0JaHt9u05Xm9d0uO8q1qpeKLZgHH/s16000/ucak-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7-5BO_kShILZxFj-Y6g9goGFAgHBJiYtSPwgr_eHJO524KLmnOazGX0QiaOwl50oQf0GgzzwNSL5ZplEl1reU4DVdybsWqC5FKhqaT8OO_APSm5xj0JaHt9u05Xm9d0uO8q1qpeKLZgHH/s72-c/ucak-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/ucak-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/ucak-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content