Tarih Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tarih bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bu...

Tarih bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tarih bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarih bölümü nedir, puan türü nedir, Tarih bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tarih bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Tarih Bölümü Nedir?

Tarih bölümü; geçmişte olan olayları, nedenlerini, sebep-sonuç ilişkilerini ve bugünkü olaylarla bağlantısını araştıran tarihçileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Tarih Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Tarih için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tarih, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tarih baraj puanı da 180 puandır.

 

Tarih bölümü nedir
Tarih Bölümü

Tarih Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarih mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarih mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Araştırma Merkezleri

2- Devlet Arşivleri

3- Kütüphaneler

4- MEB Liseleri

5- Özel Liseler

6- Üniversiteler

 

Kütüphane, arşiv ve benzeri kuruluşlarda, özel araştırma merkezlerinde, vakıflarda, Kültür Bakanlığında araştırmacı olarak, üniversitelerde öğretim elemanı olarak, gazetelerde yazar olarak çalışabilirler. Osmanlıcayı iyi bilenler arşivci olarak tapu dairelerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Tarih mezunları; Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Tarih Öğretmeni olabilirler.

 

Tarih Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarih mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarih mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Arkeolog gibi geçmişteki insan kültürleri ile ilgilenen diğer araştırmacıların çalışmalarını inceler.

2- Arşive gelen yazılı kaynak ve malzemeyi tarih, konu ve ilgili oldukları kuruluşlara göre sınıflandırarak korunmasını sağlar.

3- Bulgularını, gerçeğe bağlı kalarak, yansız bir tutumla açık ve öz biçimde rapor eder.

4- Derlediği bilgileri, doğruluk ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir.

5- Geçmiş olayları, kurumları, düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kayıtları (kitabeleri, mektupları, anı defterlerini, mahkeme kayıtlarını) elden geldiği kadar ilk kaynaklardan toplar.

6- Olayları oluş sırasına koyar ve birbirleri arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar.

 

Tarih Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarih çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarih okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Tarihçi genellikle odasında veya kitaplıkta yalnız, ara sıra diğer meslektaşları ile iletişim halinde çalışır. Tarihsel belgelere ulaşmak için zaman zaman tozlu ve loş arşivlere girmesi gerekebilir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Büro malzemeleri

2- Değişik dillerde sözlükler

3- Geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış çeşitli kayıtlar

4- Mektuplar, anı defterleri, kitabeler, mahkeme kayıtları gibi kaynaklar

 

Tarih Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarih maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarih maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Tarih Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Tarih bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tarih bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tarih dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Tarih Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akdeniz ve İslam Uygarlıklarına Giriş
  2. Osmanlı Türkçesi
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Batı Avrupa
  5. Bilgisayar Teknolojileri
  6. Ekonomiye Giriş
  7. Erken ve Ortaçağ Türk Tarihi
  8. Felsefeye veya Siyaset Bilimine Giriş
  9. Geç Osmanlı Tarihi
  10. İngilizce
  11. Modern Dünyanın Oluşumu
  12. Osmanlı Paleografisi
  13. Psikolojiye
  14. Sosyolojiye Giriş
  15. Tarih Yazıcılığı
  16. Tarihsel Yöntem ve Kuram
  17. Tarihsel Yöntem ve Kuram
  18. Tarihte Araştırma Yöntemleri
  19. Türk Dili

 

Tarih Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarih KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarih bölümüne son beş yılda toplam 302 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Tarih Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarih tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bulgularını objektif olarak değerlendirebilmeli.

2- Devamlı okumaktan bıkmamalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Geniş bir kültüre sahip olmalı.

6- İnceleme ve araştırma merakı olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sözel yeteneği gelişmiş olmalı.

10- Tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgi duymalı.

 

Tarih Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarih yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tarih nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tarih iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. Tarih 1 inci sınıtayim inşallah biter dersler çok zor

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarih Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tarih Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglPwFXX3dRoX1DTbFQpA_Tw4-eO3SSgyn1JwExtYT3JAgu-LMtf9HCNGGKmTCt4e1blrq3lL89liub_WHi4fZ-4lhWTEgDSVtSr1U-djV9XWK4Cvrd6JdDX4ZS9RZ4UAQJCW28sHYuxWZl/s16000/tarih.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglPwFXX3dRoX1DTbFQpA_Tw4-eO3SSgyn1JwExtYT3JAgu-LMtf9HCNGGKmTCt4e1blrq3lL89liub_WHi4fZ-4lhWTEgDSVtSr1U-djV9XWK4Cvrd6JdDX4ZS9RZ4UAQJCW28sHYuxWZl/s72-c/tarih.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/tarih-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/tarih-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content