Orman Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Orman Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...

Orman Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Orman Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Orman Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Orman Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Orman Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Orman Mühendisliği Bölümü Nedir?

Orman Mühendisliği bölümü; orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Orman Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Orman Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Orman Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Orman Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Orman Mühendisliği nedir
Orman Mühendisliği

Orman Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Orman Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Orman Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

3- İl Özel İdareleri

4- Karayolları Genel Müdürlüğü

5- Kereste Fabrikaları

6- Mobilya Üretim Fabrikaları

7- Tarım ve Orman Bakanlığı

8- Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü

9- Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü

10- Türkiye Kömür İşletmeleri

11- Türkiye Taşkömürü Kurumu

12- Üniversiteler

 

Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları sektör kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığı, Milli Parklar, Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ve Orman Köylerini Kalkındırma Genel Müdürlüğünde çalışabilirler. Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı, Devlet Su İşlerinde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi ve Belediyelerde park ve bahçeler müdürü olarak görev alırlar.

Orman mühendislerinin çalışma alanları kamu sektörü ile sınırlıdır denilebilir. Özel sektörde çalışma imkanları çok azdır. Son yıllarda orman fakültelerindeki artış ile mezun sayısı artmakta, buna karşın Orman Bakanlığı ve diğer bakanlık kadroları sabit kalmakta bu nedenle orman mühendislerinin iş bulma sorununu önümüzdeki yıllarda daha da yoğun yaşayacakları düşünülmektedir.

 

Orman Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Orman Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Orman Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Ağaç hastalıklarına ve orman yangınlarına karşı önlem alır.

2- Dikim alanlarında fidan üretilmesine nezaret eder.

3- Dikim yapılacak arazinin jeolojik durumuna göre ağaç dikim çukurları hazırlattırır.

4- Fidanların tekniğine uygun olarak dikilmesine nezaret eder.

5- Orman alanı haritası yapar.

6- Orman alanlarını saptar.

7- Orman sahalarında uygun ağaç türlerini seçer.

8- Orman sahalarında verimliliği artırmak için incelemeler yapar.

9- Orman yaban hayvanlarını korur ve üremesi için gerekli planları yapar.

10- Ormanın gerekli bakım işlemlerini yaptırır.

11- Tohumluk ağaçların budanmasını yaptırır.

12- Toprağın cinsi ve yerin coğrafi özelliğine göre dikilecek fidan cinsi ile miktarı ve fidan dağılımını tespit eder.

13- Yeşil alan olarak ayrılan yerleri milli park, doğa koruma alanları vb. yapmak için arazi ölçümü yapar, plan hazırlar.

 

Orman Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Orman Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Orman Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Orman mühendisleri proje çalışmaları dışındaki görevlerini genellikle açık havada yürütürler. Bunun için orman alanlarında oturmak zorunluluğu olabilir. Orman mühendisleri ormanda, orman ağaçları ve orman hayvanları ile ilgili çalışmalarını yürütürken, orman muhafaza memurları ve teknisyenleriyle yakın işbirliği kurarlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Av silahları

2- Aydınger

3- Bilgisayar

4- Çeşitli kağıtlar

5- Çeşitli ölçü aletleri

6- Dürbün.

7- Fotomikroskop

8- Hava fotoğraflarının yorumlanmasında steroskop

9- Nivo

10- Rapido

11- Şablon

12- Şeritmetre

 

Orman Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Orman Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Orman Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Orman Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Orman Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Orman Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Orman Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Orman Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Ağaç Teknolojisi
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Botanik
  5. Ekonomi
  6. Fitopatoloji
  7. Fotogrametri
  8. Havza Amenajmanı
  9. İngilizce
  10. Kimya
  11. Matematik
  12. Meteoroloji ve Klimatoloji
  13. Orman Ağaçları Fizyolojisi
  14. Orman Botaniği
  15. Orman Ekolojisi
  16. Orman İşletme Ekonomisi
  17. Orman Koruma
  18. Orman Ürünlerinden Faydalanma
  19. Orman Zoolojisi
  20. Ormancılık Politikası
  21. Pazarlama
  22. Sel Kontrolü
  23. Toprak Koruma
  24. Türk Dili
  25. Yaban Hayvanları Bilgisi

 

Orman Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Orman Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Orman Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 89 kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Orman Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Orman Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

2- Biyolojiye ilgi duymalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Plan yapma ve uygulama gücüne sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Tenha yerlerde çalışmaktan sıkılmamalı.

9- Üst düzeyde fen bilgisi yeteneğine sahip olmalı.

 

Orman Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Orman Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Orman Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Orman Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Orman Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Orman Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoyAi4AvOEkyDlAZIBk5vvWQA9atWHcYTOjQP9Gh2WvfO-yFEWksMRJaG3hjpsWsRCos6a5f5WZ7ray1HgglWoESNXTfV0Sram9b7Q6DOGQuSAzWdZEXzRtYbCQ1MLt5VnNDmcjQE3MiXS/s16000/orman-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoyAi4AvOEkyDlAZIBk5vvWQA9atWHcYTOjQP9Gh2WvfO-yFEWksMRJaG3hjpsWsRCos6a5f5WZ7ray1HgglWoESNXTfV0Sram9b7Q6DOGQuSAzWdZEXzRtYbCQ1MLt5VnNDmcjQE3MiXS/s72-c/orman-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/orman-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/orman-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content